Športové aktuality
3 min. čítania

Koristek zažil pri premiére Mordor, nakopol ho rýchly Boľšunov

Stanislav Krško
Ján Koristek na trati lyžiarskeho skiatlonu.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Bežec na lyžiach Ján Koristek má za sebou olympijskú premiéru. V Čang-ťia-kchou obsadil 45. miesto v skiatlone na 30 km. Na víťazného Rusa Alexandra Boľšunova stratil 9:28.9 minúty. Práve excelentná jazda ruského bežca prinútila Koristeka nevzdať sa a nakopla ho k tomu, aby zo seba na trati vydal to najlepšie.

Rodák z Látok je so svojim premiérovým vystúpením pod piatimi kruhmi spokojný. So štartovým číslom 52 začal pomalšie a v prvej polovici pretekov sa pohyboval v šiestej desiatke štartového poľa. Nakoniec sa však posunul o 7 miest.

Z pôvodnej 69-miestnej štartovej listiny dokončilo preteky len 49 súťažiacich. „V prvom rade som veľmi rád, že som prišiel riadne do cieľa a nestiahli ma z trate. To bol pre mňa základ. Cieľ som teda splnil. Mal som však namále, keď som počul, že komentátor hlási Boľšunova v poslednom kole a ja som sa práve nachádzal na štadióne. Povedal som si však, že teraz už ma nemôžu stiahnuť. Veľmi ma to nakoplo, zapol som naplno, podarilo sa mi pozbierať ešte sily a posunúť sa o nejaké miesta,“ opisuje Koristek.

Pred pretekmi mu v štartovej listine podľa nasadzovania patrila 52. pozícia. „Už včera som si povedal, že keď tú priečku obhájim, budem rád. Posunul som sa o 7 miest. Som rád, že práca, ktorú sme počas celého roka odviedli s trénerom, sa vyplatila. Chcem sa poďakovať aj mojim servismanom a pozdraviť priateľku a všetkým, čo mi držali doma palce,“ odkázal bezprostredne po absolvovaní 30-kilometrovej trate v stredisku v Čang-ťia-kchou.

Od začiatku chcel držať vysoké tempo. Nechcel ho však prepáliť, aby sa mu to nevypomstilo. Prvé dve kolá, 15 kilometrov na klasických lyžiach, boli preňho obzvlášť náročné. Potom sa rozbehol.

„Krízu som mal, keď som sa prezul do skejtovej techniky. Myslel som si, že dostanem kŕče do lýtok,“ povedal 25-ročný pretekár, ktorý do cieľa prišiel spoločne s českými reprezentantmi Petrom Knopom a Adamom Fellenrom. „Mal som cieľ ísť spolu s niekým. Po skúsenostiach s vetrom, ktorý tu máme, je veľmi dôležité pošetriť sily a potiahnuť sa s niekým. Vyšlo nám to doslova na chlp.“

Podmienky na zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu sú poriadne náročné. Najmä mínusové teploty a prudký vietor v horských strediskách Jen-čching a Čang-ťia-kchou robia veľké problémy. V nedeľu však Koristekovi počasie prialo.

„V pretekoch som dnes nemal so zimou problém. Oteplilo sa nám, dá sa povedať že mínus sedem je v takýchto podmienkach teplo. Trať v tejto nadmorskej výške je nenormálne náročná. Organizátori si pre nás pripravili Mordor, verím, že to prežijeme až do konca,“ dodal s úsmevom.

Koristek by sa mal na ZOH 2022 predstaviť aj v piatok 11. februára  v súťaži na 15 km klasicky s intervalovým štartom. Definitívne rozhodnutie o jeho účasti v pretekoch však ešte nepadlo. „Múdrejší budem zajtra. Dnes som na trati prežíval rôzne pocity. Nechcel by som urýchliť ďalšie rozhodovanie.“

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV