Šport a olympizmus
2 min. čítania

Krúžkovné pre deti posunuli z januára 2023 na január 2025

Krúžkovné v podobe príspevku 60 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, medzi ktoré patria aj šport a pohybové činnosti, sa z januára 2023 presúva až na január 2025. Namiesto toho sa zvyšujú na základe novely zákona o financovaní voľného času dieťaťa, za ktorú hlasovalo 75 zo 138 prítomných poslancov, prídavky na deti a daňový bonus.

Pri tzv. krúžkovnom sa zvoľní režim pre rodičov. Úpravy, týkajúce sa financovania voľného času dieťaťa, majú viesť k tomu, aby rodičia neboli tak prísne zviazaní pôvodne nastavenými kritériami a parametrami a aby mohli lepšie narábať s peniazmi na voľnočasové aktivity detí. Vecné riešenie sa nemení. Pri krúžkovnom po novom nebudú prostriedky na účte prepadávať každý mesiac, ale budú viazané na rok.

V súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine, infláciou a energetickou krízou sa zároveň na základe pozmeňujúceho návrhu poslanca Richarda Vašečku (OĽANO) posúva účinnosť zákona o financovaní voľného času dieťaťa v častiach, ktoré majú byť účinné od 1. januára 2023, na 1. január 2025.

Podľa pôvodného návrhu malo byť 60 eur na krúžky, medzi ktoré mala patriť aj činnosť detí a mládeže vo veku od 5 do 18 rokov v športových kluboch, poskytnuté rodinám v hotovosti od januára 2023. Navrhovatelia chceli zabezpečiť, aby rodičia peniaze použili v športových kluboch a komunitných centrách, kde by deti mohli zmysluplne tráviť voľný čas.

Na to mala slúžiť aplikácia, ktorá by umožnila platby iba v týchto zariadeniach. Príspevok sa mal pripisovať na konto dieťaťa vo veku od 5 do 18 rokov, a to 12 mesiacov vopred. Konto sa malo dieťaťu zriadiť, keď dosiahne 5 rokov. Toto opatrenie malo stáť v budúcom roku 372 miliónov eur.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV