Športové aktuality
Banská Bystrica
4 min. čítania

Kuzminová o medailách letného EYOF 2022 v Banskej Bystrici: „Láska na prvý pohľad“

Takto vyzerajú medaily XVI. letného EYOF, ktorý sa v Banskej Bystrici uskutoční koncom júla.

Do začiatku Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) 2022 v Banskej Bystrici zostáva posledných 39 dní. Najväčšie multišportové podujatie na Slovensku čaká počas šiestich dní až 120 medailových ceremoniálov, počas ktorých plánujú organizátori vyzdvihnúť slovenskú kultúru a spropagovať región. Do Banskej Bystrice a okolia zavíta až šesťtisíc účastníkov a hostí.

Výrobu medailí zverili organizátori EYOF 2022 tradičnému slovenskému výrobcovi Mincovni Kremnica. Ten dodá na podujatie celkovo 842 cenných kovov v tvare srdca, čo je symbolické v súvislosti s dejiskom festivalu.

„Všetky medaily sú zhotovené z mosadze, teda ich tvorí na 90 percent meď a na 10 percent zinok a v priemere majú 80 mm, jedna váži asi 300 gramov. Na prednej strane je vyobrazené logo EYOF Banská Bystrica 2022 a na zadnej znázornené logo Európskych olympijských výborov. Pre víťazov sú určené pozlátené, športovci na 2. mieste dostanú medaily s niklovaným vyhotovením a pri medailách za 3. priečku je to patinovaný bronz,“ informoval na stredajšej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici vedúci predaja Mincovne Kremnica Jaroslav Setnický.

Podľa Jaroslava Setnického výroba medailí pre XVI. letný EYOF predstavovala pre mincovňu veľkú výzvu. „Museli sme vytvoriť netradičný tvar i povrchovú úpravu. Grafický návrh pretavil do sadrového modelu skúsený medailér Branislav Rónai, ktorý sa podieľa na realizácií dvojeurových pamätných mincí. Sadrový model bol niekoľkokrát väčší než originál. Podiel tohto medailéra je obrovský, vdýchol do modelu medailí dušu. Až potom nasledovala fáza prípravy raziaceho náradia. Výsledok sme ešte vyšperkovali povrchovými úpravami viacerými technológiami vrátane ručného leštenia a vyrezávania," uviedol.

Medaily si medzi prvými mohla pozrieť trojnásobná olympijská šampiónka v biatlone Anastasia Kuzminová, ktorá je ambasádorkou podujatia pod Urpínom a často zažívala oceňovanie na stupni víťazov.

Je to láska na prvý pohľad. Ako som sa zamilovala do Banskej Bystrice, keď som sem prišla, tak rovnaký pocit mám aj pri pozretí si týchto medailí,“ vyjadrila bezprostrednú emóciu na tlačovej konferencii Kuzminová a k medailám ešte dodala: „Teší ma, že sú v tvare srdca. Pripomínajú srdce športovca, ktorý sa bije v strede Slovenska a v strede Európy o stupeň víťazov. Verím, že športovci stretnú na tomto podujatí srdečných ľudí a budú odchádzať vo svojom srdci zo srdca Slovenska i Európy s príjemným pocitom. Medaily, ktoré boli vyhotovené v Kremnici, zobrazujú skutočný kúsok Slovenska.“

Medailové ceremoniály budú prebiehať priamo na každom športovisku a stupne víťazov sú vyrobené zo stopercentne recyklovaného materiálu. Úvodný a záverečný ceremoniál sa uskutoční v Parku pod pamätníkom SNP v Banskej Bystrici, kde bude počas celého festivalu fanzóna.

Program otváracieho ceremoniálu letného EYOF 24. júla 2022 je nateraz zahalený pod rúškom tajomstva. Vysielať sa bude v priamom prenose prostredníctvom RTVS do ďalších 48 účastníckych krajín.

„Program bude postavený na regionálnosti, teda návštevníkom prinesieme všetko slovenské a domáce. V ďalšie dni od 25. do 30. júla čaká na hostí kultúrny a športový program pre všetky vekové kategórie. Hlavné bloky programu sú stanovené na 14.00 h, 17.00 h a 20.00 h. Mená slovenských hviezd sa fanúšikovia dozvedia postupne zo sociálnych sietí. Vstup do celej fanzóny bude bezplatný a to sa týka aj vstupu na všetky koncerty a atrakcie,“ upresnil marketingový riaditeľ EYOF 2022 Lukáš Donoval.

V Banskej Bystrici aktuálne prebiehajú rozsiahle rekonštrukčné práce cestných komunikácií. Športoviská prešli už prvými testovacími pretekmi. „Športová infraštruktúra je momentálne na 95 percent pripravená. Finálne práce dnes prebiehajú iba v Športovej hale Detva. V nasledujúcich dňoch bude táto hala skolaudovaná a bude stopercentne pripravená na hádzanú. Ostatné športoviská sú už v podstate pripravené, prebehli na nich aj testovacie preteky. Napríklad na atletickom štadióne, ale aj na plavárni v Banskej Bystrici. Sme jediným mestom na Slovensku, ktoré ma certifikované dva 50-metrové plavecké bazény a môžu sa tu aj po EYOF-e konať medzinárodné podujatia. Veríme, že stihneme a dokončiť aj obnovu veľkej časti cestných komunikácii,“ uviedol pre TASR primátor Banskej Bystrice a prezident organizačného výboru EYOF 2022 Ján Nosko.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV