Športové aktuality
4 min. čítania

Kuzminovci vychovávajú nové talenty: Skúsenosti od Naste sú pre nich na nezaplatenie

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Už počas Nastinej kariéry premýšľali nad tým, čo sa bude diať ďalej. Anastasia Kuzminová spoločne s manželom Danielom napokon založili vlastný biatlonový tím – Kuzmina junior projekt. Ich cieľom je odovzdávať dlhoročné biatlonové skúsenosti mladým športovcom a pripraviť ich na profesionálnu kariéru.

„Začali sme letnú prípravu. Už v polovici mája sme spustili tréningy. Situácia stále nie úplne ustálená, stále máme niekoho v karanténe. Snažíme sa však už trénovať naplno, čakajú nás prvé preteky v letnom biatlone v Osrblí,“ hovorí na úvod o aktuálnej situácii v tíme Daniel Kuzmin.

Minulý rok počas leta avizovali, že by im pomohlo, ak by mohli zamestnať nového trénera. To sa im napokon podarilo. „Zamestnali sme ešte jedného trénera pre mládežnícku skupinu. Už s nami riešil aj zimnú sezónu. Uvidíme, či bude s nami pokračovať aj naďalej. Závisí to aj od finančnej podpory, ktorú dostaneme od inštitúcií,“ dodáva Kuzmin.

Kuzminová
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Deťom chýba motivácia

V tíme sú dve skupiny. V jednej sú pretekári od 17 do 19 rokov. Mládež od 13 do 15 rokov sa pripravuje pod vedením spomínaného Juraja Valentu, ktorý pôsobil ako Danielov asistent pri mužskej biatlonovej reprezentácii.  „Chcú sa zlepšovať, to je jasné. V tejto dobe im trochu chýba motivácia. Je to náročné predovšetkým pre mládežnícky šport. Tento rok im všetky zimné preteky zrušili, EYOF bol preložený na ďalší rok. Uvidíme, ako to bude v ďalšej sezóne,“ zamýšľa sa hlavný tréner projektu.

Je to veľmi dobre premyslený projekt. Vďaka získaným financiám im pomôže rozvíjať sa v športe. - Kuzmin junior projekt o Ukáž sa!

Skúsenosti od Nasti sú na nezaplatenie

Pre jeho zverencov je veľkým impulzom fakt, že im odovzdáva skúsenosti jedna z najlepších biatlonistiek histórie. „Myslím si, že to berú pozitívne. Nasťa síce s nimi nepracuje dennodenne, ale občas príde na tréningy a pre tú mládež je to veľká motivácia. Je to na nezaplatenie.“

Na aké úspechy sú v tíme najviac hrdí? Máme dve pretekárky, ktoré sa už dostali na medzinárodné preteky. V Pohári IBU v Osrblí to bola Alenka Kešeľáková. Na majstrovstvách sveta juniorov a kadetov štartovala Veronika Holmíková,“ odpovedá skúsený tréner.

Grantový program Nadácie SOŠV Ukáž sa! je tu po roku opäť. Do šiesteho ročníka grantového programu sa môžu do 4. júla prihlásiť prostredníctvom tohto formulára športovci od 13 do 18 rokov i mládežnícke športové tímy

Cieľom je zimný EYOF

Dúfa, že mladším zo skupiny sa podarí kvalifikovať na zimný EYOF vo fínskom Vuokatti – to je ich tohtosezónny cieľ. „Z hľadiska dlhšej perspektívy, jasné, že by bol úspech, ak by sa niekto z nich dostal do reprezentácie či na olympijské hry,“ dodáva šéf tímu, ktorý sa dostal medzi finalistov projektu Ukáž sa!

V piatom ročníku grantového projektu Ukáž sa! mali súťažiaci športovci za úlohu propagovať svoj šport na sociálnych sieťach. Ich úlohou bolo dva týždne zapĺňať svoj Instagram kreatívnymi „storkami”, videami, fotografiami, aby všetci „followeri” videli, že to so športom myslia naozaj vážne. „Trošku sme ich museli navigovať. S Nasťou už máme nejaké skúsenosti ohľadom sociálnych sietí. Väčšinu vecí však robili sami,“ vysvetľuje Kuzmin.

Grant použili na kúpu kolieskových lyží

Víťazov Ukáž sa! určovala verejnosť v internetovom hlasovaní na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV. Kuzmina junior projekt získali v hlasovaní 1097 hlasov a grant vo výške 1000 eur. „Od začiatku sme rozmýšľali, že grant použijeme na sústredenie do zahraničia. Kvôli zatvoreným hraniciam sme ho nakoniec použili na nákup športového materiálu, čo nám veľmi pomohlo. Kúpili sme osem párov kolieskových lyží. Takže teraz majú deti na letnú prípravu zariadené všetko na 100 percent.“

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV