Športové aktuality
Bratislava
2 min. čítania

Ladislav Šesták, veľká osobnosť slovenskej hádzanej s trénerským podielom na medailách z OH aj MS, má 90 rokov

Strieborný tím hádzanárov ČSSR z OH 1972 v Mníchove. Dnešný jubilant Ladislav Šesták v druhom rade celkom vpravo.
Foto
Archív

Vo štvrtok 26. septembra sa veľkého životného jubilea – 90 rokov – dožil Ladislav Šesták, veľká osobnosť slovenskej hádzanej. Rodák z Michaloviec, ktorý hráčsky pôsobil v Slávii Bratislava a v Tatrane Prešov (pred hádzanou sa venoval basketbalu aj futbalu), sa výrazne presadil ako tréner – nielen na domácej, ale aj na medzinárodnej úrovni.

Hádzanárov Tatrana Prešov viedol celých 17 rokov (1953 – 1970), v roku 1978 s nimi postúpil do I. československej ligy. V sezóne 1968/69 Ladislav Šesták priviedol tím po piatich druhých a troch tretích miestach v čs. ligovej súťaži k historickému zisku titulu majstra Československa – vôbec prvému pre slovenský hádzanársky klub. V sezóne 1972/73 si ako tréner ČH Bratislava pripísal druhý federálny majstrovský titul.

V roku 2012 odovzdal prezident SOV František Chmelár Ladislavovi Šestákovi najvyššie slovenské ocenenie fair play - Cenu Jána Popluhára.
V roku 2012 odovzdal prezident SOV František Chmelár Ladislavovi Šestákovi najvyššie slovenské ocenenie fair play - Cenu Jána Popluhára.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Vďaka trénerským klubovým úspechom ho už pred bezmála šesťdesiatimi rokmi angažovali aj k reprezentácii. Pri tíme ČSSR začínal ako asistent Karla Strnada, v roku 1961 z tejto pozície prispel k zisku striebra na majstrovstvách sveta v Dortmunde. V ďalšej sezóne bol hlavným trénerom tímu ČSSR. K reprezentácii sa vrátil v roku 1970 ako asistent hlavného trénera Jiřího Víchu. Na záver tejto etapy prispel k zisku striebra na olympijských hrách 1972 v Mníchove. K reprezentácii sa ešte raz vrátil ako hlavný tréner v sezóne 1977/78, družstvo ČSSR pod jeho vedením obsadilo 11. miesto na MS 1978.

Popri trénerskom pôsobení, ktoré bolo ocenené udelením titulu Zaslúžilý tréner, sa Ladislav Šesták venoval aj metodickej a vedeckej práci. V roku 2011 bol uvedený do Siene slávy slovenskej hádzanej. Jeho zásluhy ocenil aj Slovenský olympijský výbor, ktorý mu za rok 2011 za celoživotné pôsobenie v súlade s princípmi humanizmu udelil najvyššie slovenské vyznamenanie fair play – Cenu Jána Popluhára.

Slovenský olympijský a športový výbor jubilantovi srdečne blahoželá!

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV