Športové aktuality
Rozhovor
4 min. čítania

Lezec Peter Kuric – víťaz projektu Ukáž sa! „Som introvert. Tento šport som si vybral najmä pre jeho pokojné prostredie“

Viktória Briešková
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Len 18-ročný rodák z Handlovej Peter Kuric sa môže ukázať na olympiáde v Tokiu. K novým športom v programe budúcoročnej olympiády totiž už patrí aj lezenie.

Petrovi Kuricovi sa podarilo už v takom mladom veku ohúriť športovú verejnosť svojimi schopnosťami. Venuje sa športovému lezeniu. Tento šport ešte minulý rok nepatril k olympijským športom. Na Slovensku sa mu vrcholovo venovalo len veľmi málo ľudí. Po tom, čo oznámili jeho zaradenie do programu pre OH v Tokiu zaznamenal obrovský boom. „Do nášho športu to prinieslo viac dravosti a komercie. Som introvert. Tento šport som si vybral najmä pre jeho pokojné prostredie. Pre iných to môže byť motivácia, ako viac športovať. Pre mňa je to horšie, ale pre svet veľké plus,“ povedal budúci účastník olympiády v Tokiu.

Posielal hlasy aj ostatným súťažiacim 

Ako študent technického lýcea na Strednej odbornej škole v Handlovej sa minulý rok zapojil do projektu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Ukáž sa! „Priznám sa, neviem, kto ma prihlásil. Ale myslím, že rodičia v spolupráci s SHS James,“ prezradil Peter. Aj keď to nečakal, spomedzi všetkých prihlásených športovcov získal najviac hlasov. A tak sa mohol tešiť z finančnej podpory v hodnote až 4 000 eur. Tieto financie pomohli odbremeniť od financovania tohto športu hlavne jeho rodičov. Nádejný športovec si kúpil potrebné veci k športovej príprave. Víťazstvo ho prekvapilo. Nečakal to. „Sám som posielal hlasy aj ostatným súťažiacim. S niektorými som bol v kontakte a držali sme si navzájom palce,“ prezradil skromný športovec z Handlovej. Zdôraznil, že podobné projekty sú pre jednotlivcov veľmi prospešné. Pre individuálnych športovcov je totiž ťažšie zohnať peniaze.

Peter Kuric
Foto
TASR

Ťažká nominácia no šance väčšie

Peter Kuric sa k lezeniu dostal od moderných tancov. Hovorí, že to bola láska na prvý stisk chytu. Hneď vedel, že toto je šport, ktorý chce robiť po zvyšok života. „Lezenie je bezpečnejšie, ako napríklad kontaktné športy. Prirodzená cesta športového lezenia vedie z plastu na skaly. Tam už treba byť opatrnejší.“

Nominácia do Tokia je v každom športe veľmi náročná. Športové lezenie muselo pre prijatie medzi športy vytvoriť koncept pretekov. Súťažiť sa bude v trojkombinácii – lezenie na rýchlosť (speed), lezenie na obťažnosť (lead) a bouldering. Na OH v Paríži 2024 by už mal byť speed oddelený od obťažnosti a boulderingu. Šance nominovať sa budú však o to väčšie. „Cesta do Tokia je veľmi ťažká. Práve z dôvodu trojkombinácie. Navyše bol dlho zmätok v pravidlách, takže uvidím, ako to celé dopadne,“ vysvetlil lezec, ktorý má za sebou zranenie prsta a operáciu oka. V posledných týždňoch už ale naplno trénuje a vracia sa späť do formy.

Ak je partia, priestor sa nájde všade

Peter Kuric
Foto
TASR

Peter Kuric považuje za svoje doterajšie najväčšie úspechy účasť na minuloročných Olympijských hrách mládeže v Buenos Aires a 5. miesto vo vlaňajšom európskom rankingu olympijskej trojkombinácie v kategórii A male. Koncom minulého roka vyhral európsky pohár mužov v drytoolingu - lezenie s cepínmi.

„Na Slovensku nie sú príliš dobré podmienky na tréning. Máme síce lezecké haly, ale chyty a štruktúry, ktoré sa používajú na súťažiach najväčšieho formátu v nich nenájdete. Slovenským lezeckým stenám to nevyčítam. Viem, že aktívnych športových lezcov je na Slovensku pár. Ľudí potrebujú prilákať na leziteľné cesty,“ priznal Peter Kuric. Podľa neho sa najviac svetu približuje nová stena v Žiline: „Odporúčam ju navštíviť a vyskúšať si lezenie,“ dodal.

Najobľúbenejšie tréningové destinácie piateho muža európskeho rebríčka 2018 sú v rakúskom Innsbrucku alebo Mitterdorfe. Rád zavíta do spomínanej Žiliny alebo do pražského Smíchova. „Keď sa zíde dobrá partia s cieľom makať, všade sa nájde priestor. Aj u nás na maličkej bouldrovke v Handlovej.“

kooperativa
Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV