Športové aktuality
Los Angeles
3 min. čítania

Los Angeles na ceste k inšpiratívnym olympijským a paralympijským hrám 2028

Ikonický štadión Memorial Coliseum v Los Angeles bude po OH 1932 a 1984 využití aj v rámci OH 2028.
Foto
MOV

Americké Los Angeles, dejisko olympijských a paralympijských hier 2028 (sú známe pod označením LA28), v uplynulých dňoch navštívila koordinačná komisia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) pre toto podujatie. Jej predsedníčka a zároveň viceprezidentka MOV Nicole Hoevertszová po skončení návštevy vyjadrila veľký optimizmus a uviedla, že Los Angeles sa pripravuje na uskutočnenie inšpiratívnych hier.

„LA je úžasné miesto s úžasnými ľuďmi. Je to zrejmé z kvality a kvantity športových zariadení svetovej triedy, ktoré sú k dispozícii pre hry, vrátane moderných, špičkových štadiónov a ikonických historických miest používaných počas olympijských hier v rokoch 1932 a 1984. Táto história vštepila hry do DNA Los Angeles a ľudia sa tu veľmi tešia na rok 2028. Nikde to nie je očividnejšie ako v organizačnom výbore. Ich nadšenie sa odráža v ich pokroku, pričom LA28 je na ceste k uskutočneniu nezabudnuteľných olympijských a paraolympijských hier,“ uviedla Hoevertszová.

Na OH 1984 v Los Angeles Nicole Hoevertszová sama súťažila v synchronizovanom plávaní. Po aktuálnej návšteve v meste vyjadrila ohromenie zo súčasného dobrého stavom športovísk, ktoré slúžili pre OH 1984. „Je úplne úžasné vidieť, ako sú stále v skvelej kondícii. Sú zrekonštruované a pripravené prijať svet,“ povedala.

Predseda organizačného výboru LA28 Casey Wasserman na ňu nadviazal konštatovaním: "LA28 má dobrú pozíciu na to, aby v Los Angeles priniesol úžasné olympijské a paraolympijské hry. Do konca zostáva šesť rokov a vstúpili sme do tradičnej fázy plánovania hier. Pripravujeme sa na neuveriteľné podujatie, pričom uprednostňujeme skúsenosti športovcov a fanúšikov a fiškálnu zodpovednosť.“

Organizačný výbor má aktuálne viac ako 130 zamestnancov a ich počet sa bude kontinuálne zvyšovať. Jeho šéf uviedol, že v centre záujmu organizácie sú športovci. Súčasťou príprav je aj spustenie štipendijného programu pre športovcov a štátneho školského programu pre športovcov. Tieto programy majú pomôcť mladým športovcom k získavaniu cenných zručností a skúseností, aby mohli zohrávať dôležitú úlohu pri prípravách hier.

Členovia komisie sa zoznámili s návrhom potenciálnych doplnkových športov v programe OH 2028, navrhnutých organizačným výborom. Posúdili návrhy na zaradenie spolu deviatich športov.

Mesto počas návštevy propagovalo mládežnícky športový program PlayLA. Ide o iniciatívu, ktorú umožnil organizačný výbor a MOV s investíciou vo výške 160 miliónov USD na sprístupnenie športu deťom a mladým ľuďom v celom Los Angeles pred OH a PH 2028.

Členovia koordinačnej komisie navštívili niekoľko miest v celom meste. Ocenili plán LA28, aby sa na hry nebudovali žiadne nové trvalé športoviská. Navštívili množstvo nových športovísk, ale aj starých, ako napríklad štadióna Los Angeles Memorial Coliseum, ktorý bol hlavným miestom konania OH v rokoch 1932 a 1984 a jeho využitie sa plánuje aj na hry v roku 2028.

Organizačný výbor LA28 počas návštevy potvrdil dátumy olympijských (14. – 30. júla 2028) a paralympijských hier (15. – 27. augusta 2028). Bude to najskorší dátum olympijských hier od Paríža v roku 1924. Los Angeles nikdy predtým nehostilo paralympijské hry.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV