Športové aktuality
4 min. čítania

Ľubomír Pištej sa chce ešte vrátiť na olympijské hry, Barbora Balážová si chce napraviť chuť vo dvojhre

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Barbora Balážová, Ľubomír Pištej počas premiéry slovenského mixu na olympijských hrách.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Stolní tenisti Barbora Balážová s Ľubomírom Pištejom odchádzali od stola číslo jeden v Metropolitan Gymnasiu v Tokiu po 35 minútach zápasu osemfinále na olympijských hrách s Rumunmi Bernadettou Szöcsovou a Ovidiom Ionescom smutní. V olympijskej súťaži chceli zotrvať oveľa dlhšie.

Balážová s Pištejom narazili v osemfinále na ostrieľaných Rumunov, ktorí dosiahli už viaceré úspechy. Dvadsaťšesťročná Szöcsová je dvojnásobná majsterka Európy v tímoch, viacnásobná medailistka z vrcholných podujatí a bývalá kontinentálna jednotka. Ionescu hral v roku 2018 vo finále dvojhry na majstrovstvách Európy, vo štvorhre bol pred dvoma rokmi finalistom majstrovstiev sveta. So Szöcsovou získali v roku 2019 striebro na Európskych hrách v Minsku a v roku 2016 na ME v Budapešti bronz.

„Z ponuky párov, ktoré sme mohli dostať, bol tento rumunský najsilnejší. Na olympijské hry sa prebojovalo len šestnásť mixov. Mohli sme mať aj prijateľnejšieho súpera. Pri žrebe sme síce mali smolu, ale chceli sme tento duel vyhrať. Čakal som vyrovnaný zápas. S výnimkou jedného setu to bolo o dvoch loptičkách. Aj taký býva stolný tenis,“ povedal Ľubomír Pištej.

Pištej s lepším priemerom, Balážová zostala sklamaná

Barbora Balážová, Ľubomír Pištej
Barbora Balážová, Ľubomír Pištej sa dokážu v miešanej štvorhre presadiť aj na vrcholných podujatiach.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Slovenský pár v posledných rokoch výkonnostne rástol, na posledných ME získal v mixe striebro. Pred olympijskými hrami sníval predovšetkým o postupe medzi najlepšiu osmičku. Vzhľadom na systém turnaja bolo potrebné uspieť aspoň v jednom dueli.

„Začali sme dobre, ale prvý set sme napokon stratili a súperi si začali oveľa viac veriť. Záver tretieho setu, ktorý sme vyhrali, nás mohol nakopnúť. Prišiel však slabší začiatok štvrtého a v piatom sme už iba doťahovali,“ opísal duel 37-ročný rodák z Prešova.

Koncovka stretnutia bola veľmi dramatická. Rumuni viedli v nej už 10:5, Slováci sa dotiahli na 10:9. „Škoda, že Ionescu nakoniec dobre trafil bekhendový úder. Ak by sme vyrovnali, možno by znervózneli a mohli sme s duelom ešte niečo spraviť. Musím však priznať, že dnes boli Rumuni lepší, minimálne o tie dve lopty v ich víťazných setoch,“ priznal Pištej, ktorého výkon zranenie kolena neovplyvnilo. Vo svojej hre videl aj rezervy.

Na tvári Barbory Balážovej bolo po zápase vidieť veľké sklamanie. Sypala si popol na hlavu a priznala, že jej výkon nebol podľa predstáv. „Som sklamaná. Na posledných turnajoch som hrala veľmi dobre, v mixe sa mi darilo. Dnes to však bol z mojej strany podpriemerný výkon. Zápas bol predovšetkým o mne. Takto som si to nepredstavovala a veľmi ma to mrzí, keďže máme za sebou vynikajúcu sezónu. Škoda, že sa nám nepodarilo uspieť na olympijských hrách,“ smútila 29-ročná rodáčka z Topoľčian.

Podľa slovenskej ženskej jednotky rumunská dvojica zvládla zápas lepšie aj z taktického hľadiska. Na Slovákov sa dôkladne pripravili a snažili sa využívať ich slabšie stránky. Balážová s Pištejom sa k svojim silným zbraniam prakticky nedostali.

„Rumuni hrali takticky veľmi dobre, vyviedli nás z konceptu. Prakticky ma vyšachovali z hry. Neustále som čakala v bekhendovom postavení, oni dali na bekhend možno dve lopty a obe sme vyhrali. Neustále sa snažili mi dávať lopty hlboko na forhend či do stredu stola. Celý duel sa odvíjal od môjho výkonu,“ hovorila otvorene.

Pištej už končí, Balážovú čaká dvojhra

Kým pre Pišteja sa premiérové olympijské vystúpenie už skončilo, Balážová pri svojej druhej účasti pod piatimi kruhmi bude účinkovať ešte vo dvojhre. Člen Športového centra polície na pobyt v olympijskej dedine v Tokiu nezabudne, aj keď na športovisku chcel pobudnúť dlhšie.

„Som rád, že som sa do Tokia dostal. Stretol som v olympijskej dedine veľa zaujímavých tvárí zo sveta športu, bol som aj na otváracom ceremoniáli, reprezentoval som Slovensko. Budem robiť všetko preto, aby som sa dostal aj na ďalšie olympijské hry,“ doplnil.

Balážová po skončení svojho vystúpenia v mixe ešte nepoznala meno súperky vo dvojhre. Ako nasadená hráčka mala v prvom kole voľno. „Verím, že vo dvojhre bude moja hra už o niečom inom a oveľa lepšia ako teraz. Tam som za stolom sama. Uvidím, aká súperka ma čaká,“ dodala Barbora Balážová.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV