Športové aktuality
2 min. čítania

Lukostrelkyňa Baránková získala olympijskú miestenku do Tokia

(TASR, pp)
Denisa Baránková si v Antalyi vybojovala miestenku na OH v Tokiu.
Foto
TASR/Michal Svítok

Lukostrelkyňa Denisa Baránková získala miestenku na olympijské hry v Tokiu v disciplíne olympijský luk. Na olympijskej kvalifikácii v tureckej Antalyi sa rozdeľovali štyri miestenky, k postupu do Japonska jej stačilo aj konečné 7. miesto.

Baránková v piatok prehrala vo štvrťfinále európskej olympijskej kvalifikácie v tureckej Antalyi v rozhodujúcom súboji o účasť v Tokiu s Francúzkou Lisou Barbelinovou 2:6 na body. Rovnakej súperke podľahla aj deň predtým na rovnakom mieste v semifinálovom stretnutí majstrovstiev Európy (5:6 po rozstrele v dodatočnom sete).

Účasť v semifinále zabezpečovala istotu olympijskej miestenky. Napokon v konečnom účtovaní kvalifikácie skončili pred Slovenkou po dve zástupkyne Turecka, Francúzska i Španielska. Z každej krajiny mohla postúpiť len jedna zástupkyňa, preto Baránkovej stačilo na postup aj konečné 7. miesto.

Slovensko bude mať zastúpenie pod piatimi kruhmi v lukostreľbe druhýkrát v ére samostatnosti. V Riu de Janeiru sa predstavili Alexandra Longová a Boris Baláž. Československo reprezentoval v roku 1992 na OH v Barcelone Slovák Martin Hámor.

Devätnásťročná Baránková v piatok v snahe kvalifikovať sa do Tokia vyradila aj reprezentačnú kolegyňu Alexandru Longovú. V osemfinále nad ňou zvíťazila 6:0. V šestnásťfinále sa lúčila s olympijskou kvalifikáciou Elena Bendíková. V Antalyi v boji o miestenky neuspeli ani muži, Vladimír Hurban vypadol už v prvom kole, Juraj Duchoň s Miroslavom Duchoňovcami.

Kvalifikačný proces na olympijské hry v lukostreľbe však ešte nie je ukončený. Poslednú šancu budú mať lukostrelci na svetovej kvalifikácii, ktorá sa bude konať popri Svetovom pohári v Paríži 21. až 27. júna.

Baránkovú ešte v nedeľu čaká súboj o bronzovú medailu v rámci majstrovstiev Európy, ktoré sa v Antalyi konajú paralelne s kvalifikáciou na OH. Jej súperkou bude Dánka Kirstine Andersenová.

Baránková už teraz dosiahla najväčší úspech Slovenska na kontinentálnom šampionáte. Prekonala aj umiestnenie Alexandry Longovej, ktorá v roku 2014 skončila na 5. mieste na ME v Jerevane.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV