Šport a olympizmus
2 min. čítania

Maďari môžu cestovať do Pekingu len s tromi dávkami vakcíny

Šortrekári Maďarska prekvapili ziskom zlata na ZOH v Pjongčangu.
Foto
TASR/AP

Maďarskí športovci sa budú môcť na zimných olympijských hrách v Pekingu zúčastniť len v prípade, že budú zaočkovaní tromi dávkami vakcíny proti chorobe COVID-19. Kritériá na cestu do Číny schválil výkonný výbor Maďarského olympijského výboru (MOB).

Maďarsko bola jedna z prvých krajín vo svete, ktorá začala očkovať olympionikov. Už v januári pred odchodom na sústredenie do Juhoafrickej republiky dostali prvú dávku vakcíny Moderna členovia reprezentácie v rýchlostnej kanoistike. Pre olympijské hry v Tokiu vyžadoval MOB od maďarských členov výpravy zaočkovanie dvoma dávkami vakcíny, teraz pre Peking vyžaduje aj posilňovaciu tretiu dávku.

Predseda lekárskej komisie MOB a hlavný lekár maďarského olympijského tímu András Tállay zároveň informoval, že športovcom, ktorí sa nemôžu dať predovšetkým zo zdravotných dôvodov zaočkovať, môže byť udelená výnimka.

Čínski organizátori ZOH 2022 nevyžadujú od účastníkov očkovanie. Každá nezaočkovaná osoba však po príchode do Číny musí ísť do 21-dňovej izolácie, čo pre športovcov v praxu znamená neúčasť na hrách.

Maďarsko sa predstavilo doteraz na všetkých zimných olympijských hrách od Chamonix 1924. Prvú zlatú medailu získalo až v Pjongčangu 2018, keď jeho zástupcovia triumfovali v súťaži mužských štafiet na 5000 m v rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe. Bol to zároveň pre krajinu prvý zimný olympijský kov od Lake Placid 1980, kde Krisztina Regöczyová a András Sallay získali striebro v tancoch na ľade. Celkovo má Maďarsko na ZOH bilanciu jedna zlatá, dve strieborné a štyri bronzové medaily.

V Pjongčangu reprezentovalo južného suseda Slovenska devätnásť športovcov v šiestich športoch. Približne rovnaká výprava sa očakáva aj v Pekingu. Najväčšie šance na úspech majú Maďari v mužskom šortreku, kde patria k svetovej špičke.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV