Športové aktuality
4 min. čítania

Majster sveta zo Slovenska má len 18. Motosurf objavil na Instagrame, zamiloval si vôňu benzínu a adrenalín

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Marek Škamla.
Foto
Archív MŠ

Motosurfista Marek Škamla má len 18 rokov. Napriek tomu je už majster sveta aj Európy. V adrenalínovom športe sa po vode pomedzi nafukovacie bránky preháňa viac ako 60 kilometrovou rýchlosťou. A nejde sám, na pretekoch je s ním na trati jedenásť ďalších súperov. „Každý z nás chce vyhrať, takže na trati si nikdy nič nedarujeme,“ hovorí talentovaný športovec.

Korčule vymenil za rev motoru

V mladosti sa preháňal po ľade s hokejkou, vždy ho však lákali motošporty. Raz na Instagrame narazil na profil slovenského motosurfistu Sebastiána Kubinca. „Skontaktoval som sa ním a dohodol sa na možnosti vyskúšať si tento šport. Sebastián bol veľmi ochotný a odovzdal mi všetky skúsenosti z jeho pretekárskej kariéry, za čo som mu veľmi vďačný,“ spomína na svoje začiatky Marek.

Benzín, voda a adrenalín

Keď som motosurf pred troma rokmi prvýkrát vyskúšal, hneď si ho zamiloval. „Mám rád vôňu benzínu, vodu, adrenalín a myslím, že som súťaživý typ. To ma na tom baví. Robím to preto, že chcem v živote niečo dosiahnuť. Keď je človek šťastný a robí to, čo ho baví, vtedy to má zmysel a prídu aj výsledky.“

O svoj stroj sa musí vedieť aj dobre postarať, aby sa na naň vedel vždy spoľahnúť.
O svoj stroj sa musí vedieť aj dobre postarať, aby sa na naň vedel vždy spoľahnúť.
Foto
Archív MŠ

Majster sveta aj Európy

Dva roky sa športu venuje súťažne v tíme Jetsurf Slovakia. Za krátku dobu sa mu v októbri tohto roka podarilo získať titul majstra sveta aj Európy. „Som veľmi rád, že môžem reprezentovať Slovensko vo svete. Môj najväčší športový sen bol stať sa majstrom sveta, ale keďže musím neskromne povedať, že to sa mi už podarilo, tak sa teraz budem snažiť svoj titul obhájiť. A keďže je aj možnosť, že náš šport sa v nasledujúcich rokoch dostane na olympijské hry, sen by bol v tom prípade asi jasný.“

Na trati si nič nedarujeme

Hovorí, že motosurf sa nedá z hľadiska (ne)bezpečnosti porovnávať s motokrosom. Napriek tomu je to podľa neho dosť nebezpečné a človek musí mať odvahu. „Idem po trati 65 km/h a okolo mám ďalších 12 pretekárov, ktorí idú tak isto. Je to šport a každý chce vyhrať, takže na trati si nikdy nič nedarujeme,“ vraví Škamla.

Na stroj sa musí vždy spoľahnúť

O svoj stroj sa musí vedieť aj dobre postarať, aby sa na naň vedel vždy spoľahnúť. „Momentálne si už viem väčšinu vecí spraviť aj sám. A keď ide o nejaké väčšie servisné opravy, tak sa vždy môžem spoľahnúť na môjho otca, ktorý ma odmalička učil takéto veci. V mojom športe ma určite najviac podporuje moja rodina, za čo im veľmi pekne ďakujem. Stoja pri mne v každej situácii. No, samozrejme, podpora je aj od sponzorov, bez ktorých by to tiež nešlo,“ dodáva.

Na vode trikrát do týždňa

Cez leto trénuje na jazere blízko Lučenca. Na vode je trikrát do týždňa a popritom máva aj silové tréningy v posilňovni. „Keďže na surfe jazdíme na dosť vysoké tepové frekvencie,  kardio v lete až tak často robiť nemusím. Akonáhle mi skončí sezóna, čo je niekedy v októbri, tak sa pomaly začínam pripravovať na ďalšiu sezónu.“

Zimná príprava na horách

Tento rok začal zimnú prípravu s kondičným trénerom Jurajom Havírom. „Keďže mám veľmi rád hory, tak v zime veľa času trávim práve tam. Pokiaľ nie je sneh, tak behávam vysokohorské behy a chodím na dlhšie túry a keď napadne sneh, chodím pravidelne na skialp, ktorý som si za posledné dva roky veľmi obľúbil,“ vymenúva mladý športovec. Ak všetko vyjde podľa jeho predstáv, v marci by chcel ísť trénovať na pár týždňov do Abú Zabí.

Financií je potrebných viac než dosť

Myslí si, že šport je oproti ostatným motošportom stále pomerne „lacný“, hoci financií je potrebných stále viac než dosť. „Všetko závisí od toho, koľko času tomu človek venuje a na akej úrovni to chce robiť. Normálna plnohodnotná sezóna vyjde človeka na nejakých 12-tisíc eur a závodný surf stojí približne 15-tisíc,“ vysvetľuje.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV