Športové aktuality
Bratislava 29. mája
3 min. čítania

Majstrovstvá Európy vo vodnom slalome: Slováci s vysokými očakávaniami

Foto
TASR

Pre slovenských vodných slalomárov sa vo štvrtok začne prvý z vrcholov sezóny. Vo francúzskom Pau odštartujú majstrovstvá Európy, ktoré potrvajú do 2. mája. Slovenskú reprezentáciu tvoria v C1 Marko Mirgorodský, Matej Beňuš a Michal Martikán, v K1 mužov Jakub Grigar, Martin Halčin a Andrej Málek, v C1 žien Soňa Stanovská, Monika Škáchová a debutantka Emanuela Luknárová a v K1 žien Jana Dukátová, Elena Kaliská a Eliška Mintálová. 

V nominácii Slovákov prišlo k jednej vynútenej zmene, Alexandra Slafkovského, v súčasnosti druhého najlepšieho kanoistu sveta podľa rebríčku Medzinárodnej kanoistickej federácie, v nej nahradil Marko Mirgorodský. "Zmena v nominácii je len jedna, namiesto Slafkovského v C1 mužov nastúpi Mirgorodský. Sašo mal v poslednej dobe nejaké zdravotné problémy, nie je to však nič vážne, čo povedali aj lekári po konzultáciách. Rozhodnutie prišlo viac-menej od Sašu, ktorý musel vynechať niekoľko tréningov a nešiel by, ako sám povedal, s pocitom najlepšej pripravenosti," vysvetlil športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáš Giertl.

Slovákom sa vlani v Prahe-Tróji podarilo vybojovať iba jednu striebornú medailu zásluhou tímovej súťaže C1 a najvyššie očakávania opäť vkladajú do tria Beňuš, Martikán, Mirgorodský. "V reprezentácii sú všetci pretekári, ktorí sa ukázali v nominačných pretekoch v najlepšom svetle. Verím, že sú to tí správni ľudia. Uvidíme, aké budú výsledky. Vodní slalomári vždy cestovali na preteky s tými najvyššími ambíciami, to sa nemení. Adepti na cenné kovy sú všetci, určite však najväčšie v C1 mužov, ale prekvapiť môže ktokoľvek. Je len začiatok sezóny, uvidíme. Konkurencia ju obrovská, budem rád za každé finálové umiestnenie či medailu," povedal Giertl.

Vo Francúzsku nebude chýbať ani dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská. Tá si nomináciu vybojovala už po tretích nominačných pretekoch zo štyroch v rámci 71. ročníka Medzinárodného tatranského slalomu. Na prvý vrchol sezóny ide skromne. "Nominačné kritériá sú ťažšie a ťažšie. Som rada, že som v tíme a môžem predviesť to, čo som natrénovala. V kútiku duše som verila, že to vyjde. V Pau viem do čoho idem, hoci som tam nebola rok či dva. Uvidíme, ako sa to tam pomenilo. Kanál nie je jednoduchý, ale zasa ani nie mimoriadne ťažký. Mohlo by mi to vyhovovať, ale nebudem predbiehať. Chcem ukázať čo najlepšie jazdy, najmä aby som bola ja sama so sebou spokojná," povedala Kaliská.

      Program ME:
      štvrtok - kvalifikácia: 15.15 C1m, 16,05 K1ž
      piatok - kvalifikácia: 9.00 C1ž 10.03 K1m, 
      sobora - semifinále: 11.05 C1m, 11.54 K1ž, finále: 15.07 C1m, 15.41 K1ž
      nedeľa - semifinále: 11.35 C1ž, 12.34 K1m, finále: C1ž, 15.56 K1m
     
      tímy:
      štvrtok - finále: 14.05 3xC1m, 14.44 3xK1ž, 15.27 3xK1m, 16.25 C1ž

Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV