Šport a olympizmus
Podcast
4 min. čítania

Málo spánku = veľa problémov. Nečakajte na víkend, dospite sa čo najskôr!

Tomáš Tomaggio Kadlec

Počúvajte na:  Google podcasty Spotify Apple podcasty SoundCloud | RSS 

„Univerzálne číslo, koľko musí človek spať neexistuje. Závislí to od veku, pohlavia, zdravotného stavu a mnoho iného. Osem hodín je priemer. Mali by ste spať tak, aby ste boli odpočinutý, neboli zábudlivý a nekoordinovaný. Keď zle spíš, si agresívnejší a môžeš mať horšie medziľudské vzťahy. Keď dobre spíš, si ťažšie manipulovateľný a môžeš kriticky myslieť.”

Spánok potrebujú všetky zvieratá. Je to základný stav všetkých mozgových buniek. Je to niečo, čo mozog prirodzene očakáva a potrebuje. Až posledné roky však prichádzame na to, prečo je spánok dôležitý, ako funguje a ako ho využiť.

spanok

S hlavným partnerom Slovenského olympijského tímu Allianz máme pre vás novoročnú výzvu, akú ste ešte nezažili! Vašou jedinou úlohou bude poriadne sa vyspať.Poďte spolu s nami nahliadnuť do zázračného sveta spánku a hrajte o skvelé ceny (nielen) pre dobrý spánok.

Chcem spať a vyhrať

Hosťom najnovšieho Olympijského podcastu bol Tomáš Eichler, neurogenetik, ktorý skúma spánok a mozog.

O čom všetkom sa spolu s moderátorom Tomaggiom rozprávali?

· Prečo vlastne musíme spať?

· Prečo spávame v noci, no sme ospalí aj na obed?

· Aké sú najčastejšie dôsledky nedostatku spánku?

· V akej fáze spánku snívame?

· Koľko potrebujú spať deti, adolescenti, dospelí a seniori?

· Prečo sa počet hodín, ktoré potrebujeme prespať, vekom mení?

· Prečo si ľudia dobrovoľne odopierajú spánok?

· Ako súvisí kvalitný spánok so športovým výkonom?


Kto je Tomáš Eichler?

Tomáš Eichler je slovenský vedec – neurogenetik. Pracuje a pôsobí vo Viedni, kde je súčasťou Research Institute of Molecular Pathology (IMP), Konrad Lorenz Institute for Evolution and Cognition Research (KLI) a Viedenskej univerzity. V doktorandskom štúdiu sa zameral na výskum mozgu počas spánku a zobúdzania sa. Vyvrátil predpoklady o tom, že červy nespia a poukázal na to, ako sa prebúdzajú. Mechanizmy spánku a prebúdzania opísal v článku, ktorý vyšiel v prestížnom vedeckom časopise Science. Jeho vedecká práca a znalosti mu pomohli získať prestížne štipendiá ako Konrad Lorenz Institute PhD writing-up Fellowship a Boehringer Ingelheim Fonds PhD Fellowship. Ako prvý Slovák získal tiež ocenenie Vienna Biocenter Art & Science Prize. Tomáš čerpá informácie nielen z vedy, ale aj z meditácie, ktorej sa aktívne venuje. Popularizuje a zjednodušuje výsledky vedeckých bádaní pre verejnosť, učí ľudí ako efektívne spať, meditovať , kriticky myslieť a brániť sa pred manipuláciou. Koučuje meditáciu, písanie a prednášanie. Vystupuje na rôznych festivaloch, konferenciách, prednáškach, seminároch a v médiách. Hovorí plynule anglicky, nemecky a slovensky. Venuje sa tvorbe vedeckých článkov a aktuálne tiež písaniu kníh.

Na svojom Instagramovom a Facebookovom profile @neurogeneticist pravidelne zverejňuje novinky zo sveta vedy, spánku a meditácie. Viac informácií o Tomášovi nájdete na www.tomaseichler.com.


Počúvajte na:  Google podcasty Spotify Apple podcasty SoundCloud | RSS 

Vo svojej aplikácii, cez ktorú chcete podcast počúvať, zadajte názov „Olympijský podcast", nastavte si automatické odoberanie a každý týždeň vo štvrtok môžete počúvať rozhovory so zaujímavými ľuďmi o zaujímavých témach z oblasti športu.  Mobilné telefóny s operačným systémom iOS majú predinštalovanú aplikáciu Apple Podcasts, telefóny s operačným systémom Android ponúkajú množstvo bezplatných aplikácií na počúvanie podcastov (Google PodcastsSpotify...). Olympijský podcast je možné počúvať aj cez počítač, napr. na Soundcloud

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV