Športové aktuality
7 min. čítania

Margaréta Mušková je na ľade prisatá už odmalička: Krasokorčuľovanie je šport, ktorý ukrýva herectvo aj muzikálnosť

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Krasokorčuliarka Margaréta Mušková začala s prvými pokusmi na ľade už keď mala štyri roky. Finalistka grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! nevníma tento šport len ako pohyb na ostrom noži. Krasokorčuľovanie je pre ňu súhra viacerých disciplín, dokonca aj s kúskom herectva a muzikálnosti.

Margaréta Mušková nie je v rodine sama, kto sa venuje športu. Okrem nej korčuľuje aj staršia sestra. „Obe sme veľmi poctivé športovkyne. Na korčule som sa dostala práve vďaka nej, keď som mala necelé štyri roky. Odvtedy som zostala „prisatá“ na ľade,“ opisuje svoje začiatky finalistka grantového programu Ukáž sa!

Pomôžte spolu s nami mladým talentom a darujte 2% z dane Nadácii SOŠ

Chcem pomôcť

Prečo si vybrala krasokorčuľovanie? Krasokorčuľovanie je pre mňa všetkým, nie je to len pohyb na ostrom noži. Je to súhra viacerých športových disciplín, ako je gymnastika, tanec, atletika, no zároveň sa tu ukrýva kúsok z herectva a veľká časť je muzikálnosť. A práve preto je to šport, ktorého sa nevzdám,“ hovorí Mušková.

Tréning na jazere nie je to pravé, v núdzi však pomohol

Deň mladej športovkyne v sezóne začína o 5:10 ranným tréningom, potom nasleduje škola, individuálna príprava a opäť tréning. Dvakrát do týždňa sa venuje aj baletu. Počas víkendu nemáva tréningy, ale súťaže. To sú podľa jej slov tie najvýdatnejšie tréningy. „Momentálne som od 10. decembra bez tréningov na ľade, všetku športovú aktivitu investujem do suchej prípravy, ktorú absolvujem doma, prípadne niekde v prírode. Postupne si doma "zariaďujem posilňovňu,opisuje svoju prípravu v aktuálnej situácii. Na tréning počas zimy využila aj zamrznuté jazerá. „Určite sa to však nedá porovnať s ľadom na štadióne, keďže pre profesionálneho krasokorčuliara je dôležité mať upravený povrch plochy,“ dodáva.

Na náročnú prípravu si zvykla

Príprava krasokorčuliara je naozaj náročná, ale časom sa dá zvyknúť na všetko, hovorí Margaréta. „Za tých desať rokov som si zvykla aj na skoré ranné tréningy. Samozrejme, že sa nájde nejaký ten čas na kamarátov alebo na ostatné moje záľuby, no určite v menšej miere, ako si to môžu dovoliť moji rovesníci, keďže väčšinu môjho času vypĺňajú tréningy,“ vysvetľuje viacnásobná majsterka SR vo svojej vekovej kategórii a víťazka Slovenského pohára.

Už viac ako štyri roky sa okrem sólo disciplíny venuje aj športovým dvojiciam. Je aj súčasťou slovenskej reprezentácie. „V uplynulej sezóne sme sa so športovými dvojicami dostali na preteky 4-Nationals Championships. Bola tam krásna atmosféra, ktorá nás odmenila za výkony počas spomínaných štyroch rokov.“

„Samozrejme, že je dôležitá podpora mladých športovcov, keďže všetko musí financovať rodina. Projekt Ukáž sa! presne vystihuje jeho názov. Prostredníctvom tohto projektu sa o mne, ale aj celkovo o mojom športe dozvedelo viac ľudí. Mám pocit, že krasokorčuľovanie je tak trochu v úzadí, nie je až tak podporované ako kolektívne športy.“Margaréta Mušková o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Margaréta Mušková.
Margaréta Mušková.
Foto
AMM

Školu zvláda bez problémov

Škola pre ňu nebola nikdy problémom, ale keďže je žiačkou osemročného gymnázia a chodí na tréningy aj počas vyučovania, dostala individuálny študijný plán. „Doposiaľ som nemala žiadne problémy. V budúcnosti chcem i naďalej študovať a zároveň korčuľovať,“ hovorí svedomitá študentka.

Mladí ľudia sú aktívni a športujú

Krasokorčuliarka odmieta tvrdenia o tom, že mladá generácia je lenivá a neschopná pohybu. „Je pravda, že sme viac v pohodlí ako naši predkovia. No zase nemôžem povedať, že by sa ľudia v mojom okolí nehýbali, práve naopak. V podstate poznám väčšinu ľudí, ktorí aktívne športujú,“ hovorí.

Určite sú pre mňa veľkou inšpiráciou mnohí tréneri. Či už ten môj, alebo aj zahraniční tréneri, s ktorými som mala možnosť trénovať. Mojím vzorom v športových dvojiciach sú Aljona Savchenková a Bruno Massot a v sólo disciplíne sa mi veľmi páči Aliona Kostornaiová,“ dodáva mladá športovkyňa.

Práca „influencerky“ ju bavila

V dnešnej dobe sú sociálne siete pre mladého športovca takmer nevyhnutnosť. Prostredníctvom nich môže oslovovať svojich fanúšikov, propagovať seba a svoj šport, či zaujať potenciálnych sponzorov. Práve preto bol piaty ročník grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! zameraný na prácu so sociálnou sieťou Instagram. „Osobne si myslím, že to bol veľmi dobrý nápad na šírenie športu a veľmi mi to vyhovovalo. Sociálne siete využívam každý deň, i keď nie vždy zverejňujem svoju aktivitu. Avšak v budúcnosti by som si to vedela predstaviť. Myslím si, že je to jeden zo spôsobov, ako sa ukázať svetu.“

Úlohou súťažiacich bolo dva týždne v júli zapĺňať svoj Instagram kreatívnymi „storkami”, videami, fotografiami, aby všetci „followeri” videli, že to so športom myslia naozaj vážne. „Ak mám pravdu povedať, tak ma to naozaj veľmi bavilo.  Bola som vo svojom živle, keďže som mohla ľuďom povedať a ukázať, čo robím cez deň a ako veľmi je môj šport náročný. Bolo mi aj celkom ľúto, že to po dvoch týždňoch skončilo. Bola to pre mňa nová skúsenosť a zistila som, že to mojich followerov bavilo rovnako ako mňa. Určite budem aktívna na sociálnych sieťach aj naďalej,“ hovorí mladá krasokorčuliarka.

Grant išiel na kostýmy aj fyzioterapiu

Víťazov Ukáž sa! určovala verejnosť v internetovom hlasovaní na základe sympaií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV. Margaréta Mušková získala 1553 hlasov a finančný grant vo výške 1000 eur. „Finančný grant som využila na letnú prípravu, individuálnu prípravu, kostýmy na súťaže a fyzioterapiu,“ dodáva.

Koľko kostýmov potrebuje krasokorčuliarka? „Pretekári vo vyšších kategóriách majú dve choreografie, ja nie som výnimkou. No keďže sa venujem obom disciplínam, mám štyri jazdy a zároveň štyri kostýmy. Kostým na choreografiu sa vyberá podľa hudby k danej choreografii. Výber je na mne, avšak treba ho konzultovať s trénerom.  Ak sa zhodneme, dávam si ho šiť do profesionálneho krajčírskeho salónu,“ vysvetľuje Margaréta.

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV