Športové aktuality
4 min. čítania

Marián Hossa sa Stanley Cupu nedočkal, s víťazným Detroitom sa radoval aj zranený Tomáš Kopecký

Marian Hossa sa Stanley Cupu nedockal, s vitaznym Detroitom sa radoval aj zraneny Tomas Kopecky

PITTSBURGH 5. júna (SITA) - Najcennejšiu hokejovú klubovú trofej - Stanley Cup - získal už 11. raz tím Detroit Red Wings. V šiestom zápase finálovej série vyhral nad tímom Slováka Mariána Hossu Pittsburgh Penguins na jeho ľade 3:2 a celkove 4:2. Hráči Detroitu využili v noci zo stredy na štvrtok svoj druhý ´mečbal´ a finálovú sériu play off NHL s Pittsburghom ukončili tesným víťazstvom na ľade súpera 3:2. Red Wings vyhrali celkovo na zápasy 4:2.

Švédsky útočník "červených krídiel" Henrik Zetterberg si okrem najcennejšieho pohára prevzal aj cenu Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča tohtoročného play off. Jeho krajan Nicklas Lidström, ktorému sa rovnakej pocty dostalo pred šiestimi rokmi, tentokrát iným spôsobom prepísal históriu - stal sa prvým európskym kapitánom tímu, čo získal Stanleyho pohár. Dvadsaťsedemročný Zetterberg v rozhodujúcom šiestom finále na ľade Pittsburgu prispel k víťazstvu svojho tímu gólom a asistenciou. Získal svoj prvý Stanleyho pohár a spolu s krajanmi Niklasom Kronwallom a Mikaelom Samuelssonom sa zaradili k členom prestížneho "Triple Gold Clubu", teda hokejistom, ktorí sa počas svojej kariéry tešili okrem triumfu v Stanley Cupe aj z víťazstiev na zimných olympijských hrách a majstrovstvách sveta.

"Je to nádherný pocit. Keď sme v piatom zápase nevyužili pred našimi divákmi príležitosť radovať sa, mrzelo nás to. O to krajšie sú tie emócie teraz," uviedol s 27 bodmi najproduktívnejší hráč play off Zetterberg. Pittsburghu aj so slovenským pravým krídelníkom Mariánom Hossom sa nepodarilo nadviazať na triumf tímu okolo Maria Lemieuxa a Jaromíra Jágra z prvej polovice deväťdesiatych rokov minulého storočia. Rodák zo Starej Ľubovne dosiahol v šiestom finálovom zápase bilanciu 1+1 a celkovo s 26 bodmi za 12 gólov a 14 prihrávok obsadil v kanadskom bodovaní play off tretie miesto za Zetterbergom a Crosbym.

Naopak, v drese hostí sa so spoluhráčmi priamo na klzisku v Mellon Arene pred zrakmi pár desiatok detroitských fanúšikov, ktorí merali cestu do 339 km vzdialeného Pittsburghu, tešil slovenský ľavý krídelník Tomáš Kopecký. Odchovanec Dukly Trenčín pre zranenie kolena nemohol v play off nastúpiť, no v základnej časti súťaže odohral 77 duelov a jeho meno tak bude navždy vyryté na Stanleyho pohári.

Detroitskí zverenci trénera Mika Babcocka potvrdili v bojoch o Stanleyho pohár dominantné postavenie po základnej časti súťaže. V 22 zápasoch vyraďovacej časti našli premožiteľa iba šesťkrát, pričom finálovú sériu proti Pittsburghu zakončili "tradičným" výsledkom 4:2. Jedenástym titulom sa v historickej tabuľke najlepších tímov NHL zaradili na 3. miesto za Montreal (23) a Toronto (13). Vlani Detroit rovnako získal najviac bodov po základnej časti (spolu s Buffalom), ale vo vyraďovacích bojoch nestačil vo finále Západnej konferencie na neskoršieho šampióna Anaheim 2:4 na zápasy.

Štatistiky slovenských hokejistov v play off NHL (za menom nasleduje počet zápasov, gólov, asistencií, bodov, +/-, striel a trestných minút) - konečný stav:
1. Marián Hossa (Pittsburgh) 20 12 14 26 +8 76 12
2. Pavol Demitra (Minnesota) 6 1 2 3 0 15 2
3. Zdeno Chára (Boston) 7 1 1 2 -1 14 12
4. Andrej Meszároš (Ottawa) 4 0 1 1 -4 3 6
5. Marián Gáborík (Minnesota) 6 0 1 1 -3 25 4
6. Branko Radivojevič (Minnesota) 2 0 0 0 0 2 0
7. Milan Jurčina (Washington) 7 0 0 0 +1 3 6

Brankári (za menom nasleduje počet zápasov, gólový priemer a percentuálna úspešnosť zákrokov):
Peter Budaj (Colorado) 3 3,35 90,77
Jaroslav Halák (Montreal) 2 2,33 88,89

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV