Športové aktuality
4 min. čítania

Marián Hossa sa v Chicagu rozlúčil s kariérou

Na záver kariéry podpísal Marián Hossa jednodňovú zmluvu s Chicagom Blackhawks.
Foto
TASR/AP

Slovenský hokejista Marián Hossa v noci na piatok oficiálne ukončil hráčsku kariéru. Rozlúčil sa symbolicky v drese Chicaga, s ktorým zažil v minulosti v NHL najúspešnejšie obdobie a trikrát získal Stanleyho pohár.

Pred domácim zápasom so Seattlom (0:2) podpísal s bývalým klubom jednodňovú zmluvu. Blackhawks počas prvej tretiny oznámili, že v budúcej sezóne slávnostne vyradia Hossov dres s číslom 81.

Ocenenie hry Mariána Hossu

Niekdajší útočník „jastrabov“ sa tak zaradí medzi legendy klubu. Stane sa v poradí ôsmym hráčom Chicaga, ktorému sa dostane takejto pocty. Pod stropom halou United Center už visia dresy Glenna Halla (číslo 1), Tonyho Esposita (35), Pierre Pilotea a Keitha Magnusona (obaja 3), Bobbyho Hulla (9), Denisa Savarda (18) a krajana Stana Mikitu (21). Hossovu 81-ku už nebude môcť nosiť žiadny iný hráč Chicaga.

„Ako dieťa snívate, že si raz zahráte v NHL, najlepšej lige na svete. Potom je vaším cieľom vyhrať Stanleyho pohár. Nikdy som však nemal ambíciu, aby raz vyradili moje číslo, alebo som sa stal členom Siene slávy, no zrejme sa niekomu páčila moja hra za tie roky a ocenil moje úspechy,“ povedal 43-ročný bývalý krídelník podľa nhl.com.

Hossa tento krok Blackhawks vôbec nečakal. „Mojím cieľom bolo podpísať jednodňový kontrakt a spokojne ukončiť kariéru ako čierny jastrab, ale keď mi Rocky Wirtz (majiteľ klubu, pozn. red.) oznámil, že idú vyradiť moje číslo, tak som stratil reč. Znamená to pre mňa veľa, ani to neviem opísať. Počas kariéry vás ani nenapadne, že sa môžete dočkať takejto pocty. Bol som dojatý a vďačný. Som samozrejme veľmi rád, že som sa ocitol v spoločnosti slávnych hráčov a aj slovenského rodáka Stana Mikitu,“ dodal Hossa v podcaste Blackhawks.

Z ďalších Slovákov zažil vyradenie čísla už len Peter Šťastný v Quebecu. Chicago v takmer storočnej histórii klubu vyradilo číslo zo sady dresov prvýkrát od roku 2008.

Marián Hossa - najlepší chicagský úlovok voľného hráča  

Hossa podpísal s Chicagom zmluvu ako voľný hráč 1. júla 2009. Výraznou mierou prispel k transformácii Blackhawks a pomohol klubu k zisku troch majstrovských pohárov (2010, 2013 a 2015).

Slovenský krídelník bol elitný útočník s ofenzívnymi aj defenzívnymi kvalitami. V 534 zápasoch základnej časti počas ôsmich sezón nazbieral ako "jastrab" 415 bodov (186+229) a v 107 zápasoch play off pridal 73 bodov (21+52).

„Podľa mňa to bol najlepší úlovok voľného hráča v histórii profesionálneho športu v Chicagu. Marián bol chýbajúci element našej organizácie. Na ľade aj mimo neho u nás zanechal nezmazateľnú stopu. Moja rodina je mu navždy vďačná za všetko, čo pre Blackhawks urobil. Vystupoval skromne, ale bol neuveriteľne pracovitý a na ľade vždy nechal všetko. Je jasné, že sme v ňom získali superhviezdu,“ povedal pre klubový web na Hossovu adresu výkonný riaditeľ Blackhawks Danny Wirtz.

Zavŕšenie úspešnej kariéry

Hossa odohral v NHL celkovo 19 sezón, z toho záverečných osem práve v Chicagu. V júli 2009 podpísal dvanásťročný kontrakt, ale svoj posledný súťažný zápas odohral v sezóne 2016/2017. Pre zdravotné problémy musel následne vynechať ročník 2017/2018. Trpel alergiou na výstroj, ktorá mu spôsobovala kožné problémy. Do NHL sa napokon už nevrátil.

Celkovo odohral Hossa v najlepšej lige na svete 1309 zápasov základnej časti v drese Ottawy Senators, Atlanty Thrashers, Pittsburghu Penguins, Detroitu Red Wings a Blackhawks. Nazbieral v nich 1134 bodov za 525 gólov a 609 asistencií.

V ôsmich sezónach strelil minimálne 30 gólov, v troch pokoril 40-gólovú hranicu. Počas mimoriadne úspešnej kariéry bol okrem Blackhawks vo finále play-off aj s Penguins (2008) a Red Wings (2009). Hossa je jediný hráč v histórii NHL, ktorý hral trikrát vo finále Stanley Cupu v troch rôznych kluboch. V play-off odohral 205 duelov a nazbieral v nich 149 bodov (52+97). Od roku 2020 je Hossa členom Hokejovej siene slávy v Toronte.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV