4 min. čítania

Marko Havran sa do behu na lyžiach zamiloval na prvý pohľad. Je to všestranný šport, trénovať treba celé telo, hovorí

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Marko Havran, finalista štvrtého ročníka grantového programu Ukáž sa!
Foto
Archív Marko Havran

Finalista štvrtého ročníka grantového programu Ukáž sa! sa k svojmu športu dostal ako jedenásťročný. Dnes má šestnásť a pred sebou mnohé výzvy. Ako Marko Havran začínal? Čo všetko musí bežecký lyžiar trénovať? Ako udržať krok so svetovou špičkou? To, ale aj oveľa viac sa dočítate v nasledujúcom rozhovore.

“Chcel som to vyskúšať, šport ma vždy bavil”

K behu na lyžiach sa Marko dostal zaujímavým spôsobom. Pri hoteli, v ktorom pracovala jeho matka Andrea Havranová, zbadal ľudí na lyžiach a hneď ho to zaujalo. „Chcel som to vyskúšať, šport ma vždy bavil, stále som musel niečo robiť,” hovorí. Svojou voľbou športu prekvapil aj rodičov. “Nečakala som, že si vyberie šport, o ktorom nič neviem. Športu som sa aktívne venovala aj ja, takže som vedela, že aj on sa bude. Zimné športy však veľmi neskúšal. Kvôli mne. Mala som zakázané lyžovať sa. Keby som sa zranila, bolo by po sezóne. Jemu sa však zapáčilo práve lyžovanie,” prezradila nám Markova mama, ktorá v minulosti aktívne hrávala volejbal.

Chuť športovať bola u Marka silná aj napriek pravidelnému dochádzaniu.
Chuť športovať bola u Marka silná aj napriek pravidelnému dochádzaniu.
Foto
Archív Marko Havran

Chuť športovať bola silnejšia ako problémy

Havranovci pre svojho syna vybrali lyžiarsky klub v Levoči, ktorý je od Markovho rodného Kežmarku vzdialený 30 kilometrov. Chuť športovať bola u Marka silná aj napriek pravidelnému dochádzaniu. „Išli sme do Levoče do klubu, tam nás spočiatku odhovárali, nech si to najskôr skúsi, či ho to bude baviť. Neverili tomu, že bude chcieť denne cestovať 30 km,” spomína Andrea Havranová. Marko však pri behu na lyžiach ostal dodnes.

Pre mladého športovca je často náročné skĺbiť šport a školu. Ako je to v Markovom prípade? „Učiteľov som mal vždy dobrých, snažili sa mi vychádzať v ústrety, aj v Kežmarku, aj v Levoči, kde som chodil do školy jeden rok. Náročné to bolo jedine v tom, že som mal zlé autobusové spojenia Levoča - Kežmarok. Autobus skoro nikdy nešiel tak, ako som potreboval. Musela ma voziť mama alebo niekto z rodiny - dedko, ujo, teta... Kto mohol,” dodal nádejný bežec na lyžiach, ktorý sa podľa vlastných slov nikdy nevzdáva a snaží sa prekonávať svoje hranice. Veľkou oporou je pre neho práve mama. Hoci má vážne zdravotné problémy, Markovi pomáha, ako sa len dá.  „Snažím sa byť jeho sparing partner, na tréningu idem popri ňom aspoň na bicykli,” hovorí bývalá volejbalistka. To, že zohráva v jeho športovom živote nezastupiteľnú rolu, si uvedomuje aj samotný Marko. „Moja mama pre mňa robí všetko,” dodal.

“Je to všestranný šport, trénovať treba celé telo”

Ako mladý pretekár, ktorý za sezónu prejde na lyžiach viac ako tisíc kilometrov, vníma svoj šport? „Je to všestranný šport, trénovať treba celé telo,“ vysvetľuje Marko, ktorý nám priblížil aj svoju každoročnú prípravu na sezónu. „Letnú prípravu tvorí beh na kolieskových lyžiach, klasický a korčuliarsky štýl, bicykel, plávanie, atletický beh, rýchle tréningy v kopci, imitácie. Jeseň pre nás znamená prípravu na zimu a vylaďuje sa technika,” uviedol finalista štvrtého ročníka grantového programu Ukáž sa!

Letná príprava je dôležitá.
Letná príprava je dôležitá.
Foto
Archív Marko Havran

Najbližší cieľ? Zimný EYOF 2021 vo Fínsku

„Beh na lyžiach na Slovensku nie je na príliš dobrej úrovni. Pracuje sa však na zlepšení. Národné lyžiarske centrum založilo pre juniorov spoločné tímy, snažia sa, aby sme trénovali spolu,” hovorí o situácii vo svojom športe mladý lyžiar. Marko sa snaží stále držať krok aj so svetovou špičkou. Nie je to však nič jednoduché. „Je to o intenzite tréningu a o prístupe mimo tréningu. Prídem domov, dám si strečing, momentálne zlepšujem aj dýchanie do brucha a rôzne veci okolo toho,” hovorí mladý pretekár, ktorého cieľom je dostať sa na EYOF 2021 vo fínskom Vuokatti a skončiť na ňom aspoň v prvej polovici štartového poľa.

Na zimnom multišportovom podujatí sa pod hlavičkou Európskych olympijských výborov sa stretnú mladí športovci z celej Európy. Postupom času budú jeho ambície určite rásť aj smerom k “veľkým” olympijským hrám. „Raz, keď bol menší, sme v televízii pozerali zimné olympijské hry a on mi povedal: ´Mamka, raz tam budem aj ja´. Povedal to tak od srdca, že som mu uverila,” dodala na záver nášho rozhovoru Andrea Havranová. 

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV