Športové aktuality
4 min. čítania

Talentovaný Martin Svrček sa obetuje pre vlčiu svorku

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Martin Svrček (v strede) v spoločnosti majiteľa tímu Quick-Step Alpha Vinyl Patricka Lefevera (vľavo) a prezidenta Slovenského zväzu cyklistiky Petra Privaru.
Foto
OKOLO SLOVENSKA/JOZEF MELICHER

Zo súčasných členov Juniorského olympijského tímu to Martin Svrček zatiaľ dotiahol najďalej. Dnes je členom elitného svetového tímu Quick-Step Alpha Vinyl a jediný Slovák, ktorý preteká v družstve WorldTour.

Devätnásťročný rodák z Nesluše o svojom talente presviedčal aj na 66. ročníku medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska, na ktorých sa stal najlepším domácim pretekárom. Ukázal, že Quick-Step Alpha Vinyl si ho nevybral náhodou.

Splnený detský sen

Martin Svrček je dlhodobo považovaný za najväčšiu nádej slovenskej cyklistiky. Na Európskom olympijskom festivale mládeže v Baku 2019 získal bronz. Vlani ešte ako junior dosiahol pätnásť víťazstiev, väčšinu v Taliansku, bol aj štvrtý na majstrovstvách sveta či šiesty na Paríž – Roubaix.

Do „vlčej svorky“ oficiálne nastúpil 1. júla. „Splnil sa mi detský sen. Vždy som chcel jazdiť v niektorom z najlepších svetových tímov. Urobím všetko preto, aby som sa v Quick-Stepe udržal. Na pozícii v tejto chvíli nezáleží, som ochotný v prípade potreby aj celý deň nosiť zozadu zo sprievodných áut fľaše s vodou a pomáhať kolegom v ceste za víťazstvom, ktoré je úspechom celého tímu,“ povedal Martin Svrček.

Vstup medzi profesionálov ovplyvnila kľúčna kosť

Martin Svrček
Martin Svrček (tretí zľava) v pelotóne pretekov Okolo Slovenska.
Foto
OKOLO SLOVENSKA/JOZEF MELICHER

Jeho vstup do profesionálneho pelotónu poznačila zlomenina kľúčnej kosti z konca mája. Neprišla vo vhodnom okamihu. Svrček však vie, že podobné zranenia jednoducho k cyklistike patria. Po spevnení fraktúry skrutkami sa cyklisti vedia rýchlo vrátiť do pelotónu, jeho návrat ovplyvnil opakovaný zápal z infekcie v čase, keď ešte kosť nebola dostatočne zrastená.

Aj preto musel absolvovať celkovo tri operácie a do Okolo Slovenska absolvoval v modro-bielom drese „vlčej svorky“ len trojo pretekov. V auguste pred druhým chirurgickým zákrokom dve belgické klasiky nedokončil, počas víkendu pred príchodom do Bratislavy už uvidel vo Francúzsku na GP de Fourmies aj cieľ a počas celého priebehu pomáhal a podporoval lídrov tímu.

„Ruka je už v poriadku a bolesť necítim,“ povedal.

V belgickom zoskupení sa pripravuje popri veľkých menách svetovej cyklistiky. Julian Alaphilippe je dvojnásobný majster sveta, Remco Evenepoel nedávno vyhral španielsku Vueltu. Quick-Step dlhodobo dosahuje najviac víťazstiev spomedzi tímov WorldTour. Na ceste za úspechmi je pre družstvo dôležitý tímový duch. Často sa aj líder obetuje v prospech iného jazdca.

S oboma aktuálnymi hviezdami družstva absolvoval sústredenie v Livigne, po boku Alaphilippa už absolvoval aj jedny preteky. „Je to neskutočný pocit jazdiť s takým šampiónom. Obdivoval som sa ho na posledných šampionátoch a teraz som s ním v tíme,“ tvrdí mladý Slovák, ktorý nedávno zmenil domicil do Žiaru nad Hronom.

Martin Svrček bral Okolo Slovenska ako prípravu na majstrovstvá sveta

Martin Svrček
Martin Svrček si buduje pozíciu vo svetovom pelotóne.
Foto
OKOLO SLOVENSKA/JOZEF MELICHER

Svoj talent ukázal hneď v úvode Okolo Slovenska, keď sa ako jediný domáci pretekár dostal v prológu do elitnej desiatky. V kopcovitej etape do Banskej Štiavnice si pozíciu medzi elitou neudržal, špeciálny dres pre najlepšieho Slováka si však preberal na pódiu každý deň. Preteky bral aj ako prípravu na majstrovstvá sveta, ktoré sa tento týždeň konajú v Austrálii.

Z košického cieľa utekal hneď v sobotu na letisko v Budapešti a odtiaľ sa presúval k protinožcom.

„Našťastie v tíme mi hovoria, aby som nemal zo šampionátu stres. Mnohí súperi sa tam budú chcieť ukázať, lebo na rozdiel odo mňa nemajú zmluvu s tímom WorldTour. Vzhľadom na zdravotné problémy nemám kondíciu, akú by som mal v normálnej sezóne. Chcem si vyskúšať, ako na tom som a ak by výsledok na šampionáte zmenil môj pohľad na tento súťažný ročník, bol by som len rád,“ uviedol odchovanec Cyklistickej akadémie Petra Sagana.

Viac si sľubuje od budúcej sezóny. Verí, že počas nej už nebude mať zdravotné problémy a naplno sa etabluje vo svetovom pelotóne.

„Prvoradým cieľom je dostať sa do najlepšej formy a na moju normálnu úroveň. Táto sezóna bola psychicky náročná a ja som motivovaný, chcem sa zlepšovať a ukázať sa, že patrím do tohto skvelého tímu. Mám v ňom najlepšie podmienky na ďalší výkonnostný rast,“ doplnil Martin Svrček.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV