Športové aktuality
3 min. čítania

Maskoti olympijských hier – od ťažkých začiatkov až na výslnie

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Modro-biely Miraitowa (vľavo) bude maskotom OH, zatiaľ čo bielo-ružový Someity (vpravo) bude tvárou paralympiády.
Foto
TASR/AP Eugene Hoshiko

Olympijské hry sú udalosť, ktorú s napätím sleduje celý svet. Milióny fanúšikov priamo v dejisku alebo pri televíznych obrazovkách sledujú športové výkony a povzbudzujú svojich favoritov k úspechom. Tradičnou súčasťou každej olympiády je aj maskot. Výrazné stvorenie či stvorenia sú symbolom každého podujatia. Návštevníci sa s nimi fotografujú, kupujú si suveníry s ich podobami... Viete však, kde a kedy sa ich olympijská púť začala?

Prvého maskota museli vytvoriť za jeden deň

Prvým oficiálnym maskotom letných olympijských hier bol jazvečík Waldi počas OH 1972 v Mníchove. O štyri roky skôr, v roku 1968 na zimných olympijských hrách vo francúzskom Grenoble, bol predstavený „Schuss“. Ten je považovaný za predchodcu olympijských maskotov, ako ich poznáme dnes. Meno malej postavičky na lyžiach sa dá voľne preložiť ako rýchly pohyb.

Namiesto slova maskot sa vtedajší organizačný výbor o Schussovi vyjadroval ako o „postavičke“. Shuss bol k dispozícii na rôznych suveníroch ako prívesky na kľúče, odznaky, magnetky, hodinky a dokonca mal aj nafukovacie verzie. Otec olympijských maskotov bol však vytvorený vo veľkom zhone. V januári 1967 mala jeho návrhárka Aline Lafargueová iba jednu noc na prípravu.

Schuss - predchodca olympijských maskotov.
Schuss - predchodca olympijských maskotov.
Foto
olympic.org

Maskoti v Tokiu majú aj vlastné sociálne siete

Maskot olympijských hier v Tokiu 2020 má predstavovať spojenie dvoch dôležitých prvkov japonskej kultúry. Tradície a inovácie. Miraitowa (mirai – budúcnosť, towa – večnosť) je podľa organizátorov inšpirovaný japonským príslovím „učiť sa z minulosti a rozvíjať nové nápady”. Má vraj špeciálnu silu na okamžité teleportovanie kdekoľvek chce. Asi aby zvládal nahustený program 32. olympijských hier v japonskej metropole.

Miraitowa po skončení olympijských hier odovzdá štafetu druhému tokijskému maskotovi. Je ním Someity – maskot paralympiády. Jej meno pochádza z japonského názvu kvitnúcej čerešne. Someity sa nevie teleportovať, avšak na rozdiel od svojho kolegu ovláda telepatickú silu a len za pomoci mysle dokáže presúvať predmety. Predstavuje paralympijských športovcov, ktorí prekonávajú prekážky a hľadajú hranice svojich možností. 

Obaja maskoti začali vznikať už v roku 2017 a o ich konečnej podobe rozhodli deti z japonských základných škôl.

Miraitowa so Someity idú s dobou – majú aj svoj účet na sociálnej sieti Instagram, kde pridávajú rôzne fotografie a videá z olympijských príprav.

Miraitowa a Someity skúšajú olympijské športy.
Miraitowa a Someity skúšajú olympijské športy.
Foto
instagram (miraitowa)

Maskota hľadá aj Banská Bystrica

Tokio 2020 už síce svojho maskota má, no letný Európsky olympijský festival mládeže 2021 v Banskej Bystrici ho stále hľadá. Vie sa o ňom len toľko, že to bude malá nadprirodzená bytosť – Permoník. Mýtický banský škriatok v minulosti pracoval v podzemí a chránil baníkov pred nebezpečenstvom. V meste pod Urpínom bude mať tentokrát „Permoník” novú úlohu. Bude ochraňovať mladých športovcov a burcovať ich k tým najlepším výkonom. Podoba bájneho škriatka však ostáva neznáma.

Jej autorom sa môžete stať aj vy! Stačí sa zapojiť do súťaže organizačného výboru EYOF 2021 Banská Bystrica a Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a škriatka namaľovať. Viac o súťaži nájdete na nasledujúcom odkaze.

Hľadáme maskota

 

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV