Športové aktuality
5 min. čítania

Matej Beňuš: Chcel som medailu, bez dotyku by bola moja

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Sklamanie Mateja Beňuša po dojazde do cieľa olympijského finále v Tokiu bolo veľké.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Po 25 rokoch sa skončila medailová séria slovenských mužov vo vodnoslalomárskej disciplíne C1. Na olympijských hrách v Tokiu sa Matej Beňuš prebil do finále, striebro z Ria de Janeiro sa mu však nepodarilo vylepšiť a ani zopakovať. Šieste miesto je momentálne najlepší výsledok slovenského športovca na Hrách XXXII. olympiády.

Matej Beňuš mal v Tokiu jednoznačný cieľ – získať akúkoľvek medailu. Ambíciu naznačil už v kvalifikácii, ktorú vyhral a bez problémov postúpil. V pondelok mu už v kanáli Kasai medailová voda netiekla.

O cenný kov ho pripravili chyby

Už zo semifinále postupoval ako deviaty, vo finále sa síce časovo zlepšil, ale dotyk na devätnástej protiprúdnej bránke i dve ďalšie chyby ho obrali o pódium. Ak by zajazdil čisto, bral by bronz.

Matej Beňuš, OH Tokio
Matej Beňuš počas finálovej jazdy v kanáli Kasai.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

„Som sklamaný. Smútok je o to väčší, keď si uvedomím, že bez dotyku by som mal medailu. Chcel som získať akýkoľvek kov, to bol môj jednoznačný cieľ. Nepodarilo sa mi to, svet sa teraz nezrúti. Aj šieste miesto na olympijských hrách je pekné, ale chcel som viac,“ rozhovoril sa Matej Beňuš.

Už na finálovej trati si uvedomoval, kde spravil chyby a snažil sa ich korigovať. Úvodnú kombináciu protiprúdnych bránok štyri a päť zvládol bez problémov, po výjazde nabral menšiu stratu na šestke. Po prejazde pätnástou bránkou mal menšie problémy, optimálne neprešiel ani šestnástu. Do devätnástej protiprúdnej síce dokázal ešte strčiť hlavu, ale keď sa snažil zabrať, zachytil ju chrbtom a pripísal si dve trestné sekundy.

„Pred finále som sa cítil celkom dobre, nebol som nervózny. Tešil som sa na finálové preteky, dúfal som v kvalitný výsledok. Po pätnástu bránku to bola ešte celkom dobrá jazda, tam som začal strácať. Snažil som sa dobiehať časovú stratu, bránky obchádzať čo najbližšie. Prišla však ešte jedna chyba, ktorá z tohto pramenila. Devätnástku som chytil chrbtom pri výjazde. Škoda, mohlo to byť na medailu. Je to vodný slalom. Raz vám všetko vyjde, druhýkrát nie,“ smútil člen Športového centra polície.

Slovenská medailová séria v C1 mužov na olympijských hrách

1996 Atlanta: Michal Martikán – zlato

2000 Sydney: Michal Martikán – striebro, Juraj Minčík – bronz.

2004 Atény: Michal Martikán – striebro

2008 Peking: Michal Martikán – zlato

2012 Londýn: Michal Martikán – bronz

2016 Rio de Janeiro: Matej Beňuš – striebro

Išlo by to zvládnuť aj o šesť, sedem sekúnd rýchlejšie

Ako pravák mal v kombináciách bránok v porovnaní s ľavákmi nevýhodu. Víťazný Benjamin Savšek výhodu ľavej ruky na trati dokonale využil. Beňuš už po dojazde do cieľa vedel, že to tentoraz na cenný kov stačiť nebude. Ak by mal výsledný celkový čas o šesť sekúnd rýchlejší ako 105,60, k snu a cieľu by sa priblížil. Pred začiatkom finále veril, že trať zvládne za 99 sekúnd. „Skutočne to išlo zvládnuť,“ priznal.

Rozloženie bránok na trati sa v porovnaní s kvalifikáciou zmenilo, kombinácie boli náročnejšie a aj časy najlepších boli výrazne pomalšie ako v nedeľu. „Je ťažké odhadnúť, o koľko percent bola trať ťažšia. Urobili dva či tri prejazdy cez neustále sa meniace valce vody navyše. Na jednom valci v strede trate stratila asi polovica finalistov,“ opisoval 33-ročný Bratislavčan.

Beňuš je dostatočne skúsený pretekár, ktorý sa vyrovná s nástrahami akejkoľvek trate. Keď sa mal vrátiť do minulosti a porovnať finálovú kombináciu bránok z Tokia s tou Ria, vyšlo mu, že tentoraz bola náročnejšia. „V Tokiu bolo viac valcov, cez všetky sme prechádzali. V prvej vani sme nimi išli tam aj späť. Aj kombinácie bránok boli ťažšie.“

Čas na oddych, ďalší cieľ v Čunove

Po šiestom mieste na olympijských hrách si chce dobre oddýchnuť a povenovať sa rodine, ktorej pre prípravu v poslednom čase nemohol venovať toľko času, ako by chcel. Pred sebou už má ďalší cieľ, ktorým sú domáce majstrovstvá sveta v septembri v Čunove. Na nich chce dosiahnuť lepší výsledok ako na ďalekom východe v Japonsku.

Najbližšie olympijské hry budú v Paríži už o tri roky. Beňuš by si na nich mohol pripísať aj tretiu olympijskú účasť. Či sa však bude usilovať o Paríž 2024, ešte nechcel stopercentne povedať. „Rád by som dovtedy pádloval, mám to vek. Ale je o tom skutočne priskoro hovoriť,“ doplnil.

 

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV