Športové aktuality
4 min. čítania

Vodných slalomárov pri plnení prvej úlohy nezastavili ani zlomený palec či horúca voda

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Matej Beňuš počas tokijskej kvalifikácie.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Kanoisti na divokej vode Matej Beňuš a Eliška Mintálová bez problémov splnili prvú časť svojho olympijského plánu. Obaja si už v prvej súťažnej jazde v kanáli Kasaiského kanoistického centra zabezpečili účasť v semifinále. Beňuš kvalifikáciu C1 mužov vyhral, Mintálovej čas stačil v K1 žien na 8. priečku.

Matej Beňuš vie, čo sa od neho čaká

Beňuš mal istotu semifinále prakticky už po prvej jazde, v ktorej skončil druhý za Benjaminom Savšekom časom 99,61. V druhej už nemusel ísť na istotu, pomedzi bránky prechádzal s veľkou istotou a najmä dostatočne rýchlo. Čas 96,89 bol najrýchlejší v nedeľu. Z osemnástky singlkanoistov postupovalo ďalej pätnásť najlepších.

„Prvá jazda bola skôr na istotu, aby som mal istotu postupu už nej. Nechcel som urobiť zbytočnú chybu, aby som nebol pred druhou zbytočne nervózny. Druhá jazda už bola uvoľnená, bránky som obchádzal aj tesnejšie a bol som rýchlejší. Vyhral som síce kvalifikáciu, ale nie je to dôležité. Rozhodujúci bude pondelok,“ povedal Matej Beňuš.

Beňuš si uvedomuje, že verejnosť od neho po striebre z Ria de Janeiro veľa očakáva. Slovensko získalo na každých olympijských hrách od roku 1996 v C1 mužov medailu. Bratislavčan chce predĺžiť túto sériu.

„Uvedomujem si to, mám to v hlave. Viem, aké sú odo mňa očakávania. Už sa teším na pondelkové preteky. Verím, že sa dobre vyspím a na ďalší deň ukážem ešte lepší výkon,“ povedal tridsaťtriročný kanoista.

Slalomári sa v areáli Kasai vyrovnávajú nielen s nástrahami trate, ale aj s teplým počasím. Teplota vzduchu prekročila tridsiatku a aj voda v kanáli mala takmer rovnakú teplotu. Všetci účastníci sa snažia ochladzovať, ako to ide.

„Všetci bojujeme s teplom. Keď si namočíte ruku do vody, máte pocit, že ste v teplom kúpeli. Ešte pred štartom som sa hodil do ľadovej vody, nech sa schladím. Od tepla sa mi dymilo z hlavy, bolo to dosť únavné. Vplyvom tepla aj jazdy vyzerajú byť menej dynamické, všetci sú už po troch štvrtinách vyčerpaní.“

Mintálovú obmedzuje palec, jazdiť však môže

Elišku Mintálovú od prvých dní v Japonsku obmedzuje zlomený palec na nohe. Kým v prvej kvalifikačnej jazde ho ešte necítila, v druhej sa ozval, čo čiastočne ovplyvnilo jej výkon. Vedela však, že postup do semifinále jej nemôže vzhľadom na kvalitu štartového poľa uniknúť, keďže ďalej nešli len tri kajakárky.

„Zranenie ma obmedzilo najmä v druhej jazde, ktorá vôbec nebola dobrá. Prvá mi pomohla aj psychicky, získala som dobrý pocit. Som rada, že môžem sedieť v lodi a pádlovať, zlomený palec sa nedá vyliečiť rýchlejšie. Zo začiatku som bola nervózna, ako to s ním budem zvládať, ale tréneri mi upravili loď, všetko sme vyriešili. Som vďačná najmä trénerom,“ popisovala Eliška Mintálová.  

Minimum účastníkov olympijskej súťaže znamená aj netradičný formát kvalifikácie. V Tokiu sa ide na dve jazdy a až po nej sa tvorí výsledková listina. V iných pretekoch sa väčšina dostane do semifinále už po jednej jazde a v druhej sa bojuje len o zopár miest.

„Bolo to už poriadne dávno, čo som zažila podobnú kvalifikáciu. Možno ešte v začiatkoch kariéry. Bolo to zvláštne. Po prvej jazde som však mala dobrý pocit,“ doplnila Eliška Mintálová, ktorú semifinále čaká v utorok o 7.00 SELČ.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV