Športové aktuality
Dudince
2 min. čítania

Matej Tóth vyhral Dudinskú päťdesiatku, dosiahol najlepší svetový čas roka na 50 km a splnil limit na OH v Tokiu!

Veľká radosť Mateja Tótha z víťazstva, splnenia olympijského limitu, aj z najlepšieho svetového výkonu roka.
Foto
TASR/Ján Krošlák

Slovenský atlét Matej Tóth splnil limit pre olympijské hry v Tokiu a bude môcť obhajovať zlato na najdlhšej chodeckej trati. Na Dudinskej päťdesiatke suverénne triumfoval a limit 3:50 h pokoril s prehľadom, keď dosiahol najlepší svetový výkon roka 3:41:15 h. Tóth sa môže v Tokiu stať iba druhým chodcom, ktorý na 50-kilometrovej trati obháji prvenstvo. V disciplíne, ktorá je v programe hier od roku 1932, sa to podarilo iba Poliakovi Robertovi Korzeniowskému, ktorý triumfoval dokonca trikrát, v rokoch 1996, 2000 i 2004.

"Mám skvelé pocity. Dážď mohol byť o niečo slabší, ale počasie bolo pre nás napokon výborné. Cítil som sa veľmi dobre, využil som formu. Záver bol z mojej strany trochu menej energický. Sú tu ostré zákruty a moje svaly trochu trpeli, no stálo to za to. Vedel som, že mám na to, aby som išiel na 3:45 h, ale 3:41 je ešte o level vyššie. Veľmi sa z toho teším. Sme na dobrej ceste aj napriek veku, ktorý pribúda. Ak má však človek kvalitnú podporu, môže aj v tomto veku dosahovať kvalitné výsledky. Stále viem, že mám aj na výkony pod 3:40 a to je známka toho, že v Tokiu treba myslieť na najvyššie méty," povedal v cieli Matej Tóth.

Tóth absolvoval chodeckú päťdesiatku prvýkrát od minuloročného svetového šampionátu v katarskej Dauhe, kde v obrovskej horúčave preteky nedokončil. V Dudinciach ho naopak čakalo sychravé počasie a mokrá trať, no ani to ho nezastavilo vo vysnívanom cieli zaistiť si účasť na olympijských hrách. Potvrdil deklarovanú vysokú výkonnosť a v slabšej, no stále kvalitnej medzinárodnej konkurencii, predviedol sólojazdu. V Dudinciach zvíťazil štvrtýkrát v kariére. Predtým uspel aj v rokoch 2011, 2015 a 2018.

Výsledky Dudinskej päťdesiatky - muži: 1. Matej Tóth (SR) 3:41:15 h – svetový výkon roka, 2. l Augustyn (Poľ.) 3:47:42, 3. Chocho (Ekv.) 3:48:57, 4. Junghannss (Nem.) 3:49:45, 5. Wright (Ír.) 3:56:17.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV