SOŠV
Rozhovor
6 min. čítania

Medzi najlepšími rozhoduje mentálna odolnosť, hovorí Ján Mühlfeit

Foto
SOŠV

Český kouč a mentor pracoval v Microsofte. Dnes pomáha ľuďom odomknúť ich potenciál. V otázke psychickej pripravenosti spolupracuje aj s najlepšími českými športovcami.

Jedným zo zahraničných spíkrov športovec konferencie SPORT (R)EVOLUTION bude bývalý prezident Microsoftu pre Európy Ján Mühlfeit. Dnes globálny stratég, kouč a mentor pomáha jednotlivcom, organizáciám a krajinám na celom svete, aby odomkli svoj ľudský potenciál.

Spolupracuje aj so športovcami, trénermi, zväzmi či klubmi. Spolupracuje s olympijskou víťazkou vo veslovaní Mirkou Knapkovou, najdrahším českým futbalistom Patrikom Schickom, olympijskou víťazkou v snoubordingu Evou Samkovou či desaťbojárom Adamom Sebastianom Helceletom. Pri prechode do reálneho života pomáha bývalému modernému päťbojárovi Davidovi Svobodovi, ktorý získal zlato na OH v Londýne.

Ján Mühlfeit používa pojmy flow a opička. Vo flow sú športovci schopní podať skvelé výkony. Opička je akousi brzdou, ktorá našepkáva, kde to môže zlyhať a prečo niečo nevyjde. 57-ročný český kouč bude na konferencii hovoriť o tom, ako sa môžu dostať športovci do vytúženého stavu flow, aby podávali svoj optimálny výkon. V prednáške sa dozviete aj ako sa stať mentálne odolným a akými praktickými cvičeniami zlepšíte mentálnu odolnosť.

V súčasnosti koučujete športovcov, vrcholných manažérov, rodičov, deti či missky. Čo vás k tomu viedlo?

Už skoro 30 rokov sa zaoberám tým, kedy ľudia podávajú optimálny výkon. Nie v zmysle najlepších výsledkov, ale aby ich to aj bavilo a mali k tomu citovú väzbu. Ukazuje sa, že pokiaľ ľudia milujú svoju činnosť, dosahujú dlhodobo dobré výsledky. Sagan miluje bicykel, preto je majster sveta. Jaromír Jágr miluje hokej, preto dosiahol to, čo dosiahol. Bill Gates mi hovoril: „Miluje softvér. To, že som sa stal najbohatším človekom na svete je vedľajší efekt.“

Je to môj zmysel života. Aj v Microsofte som hovoril, že mojim zmyslom života je pomáhať nájsť zmysel života iným ľuďom a odomykať ich potenciál. Každý z nás sa narodí s prirodzeným genetickým talentom. Ide o to nájsť a rozvinúť ho.

Na mladých športovcov je kladená veľká zodpovednosť a očakávania. Čo radíte trénerom a rodičom?

S mojou kolegyňou sme napísali knihu Odomykanie detského potenciálu. Spolu učíme semináre, na ktorých bolo asi päťtisíc detí a šesťtisíc rodičov. Hokejový odborník a tréner Luděk Bukač mladší označil knihu ako Bibliu pre moderného trénera.

Radíme niekoľko vecí. Prvoradé je pomôcť dieťaťu so sebapoznaním. Bohužiaľ, čo sa deje vo vnútri ľudí sa neučí ani v najlepších školách sveta. Sebapoznanie nás ovplyvňuje. Až keď človek spozná samého seba môže začať budovať sebadôveru. Len vtedy môžem samého seba prijať takého, aký som. Najlepšie sebavyjadrenie je v tzv. stave flow. Aj keď robíme ťažkú činnosť, náš výkon je dobrý, pretože rozumieme sami sebe a využívame talent.

O víťazoch rozhodujú detaily. Ktorá vlastnosť je u športovca najdôležitejšia?

Keď sa dnes pozriem na športy, ktorými sa zaoberám, v prvej dvadsiatke je to po fyzickej stránke vyrovnané. Rozhoduje mentálna odolnosť. V športe to znamená podávať optimálny výkon aj vo veľmi ťažkých podmienkach. Športovec má na to tri nástroje – svoje telo, myseľ a dych. Ja učím techniku ako ovládnuť emočnú časť mozgu amygdalu. Ja jej hovorím opička. Vďaka tejto časti mozgu sme prežili, ale dnes nám hovorí, kde môžeme zlyhať. S opičkou sa musíme naučiť pracovať a postupne ju môžeme dostať pod kontrolu.

Ako dokážeme podať optimálny výkon?

V spomínanom stave flow nevnímam čas a nevnímam interného kritika – opičku. To ako sa do flow dostať ľudí učím. Dostanete sa tam vďaka talentu, ale vo flow vás udrží mentálna odolnosť. Ak sú ľudia vo flow počas akejkoľvek činnosti, podávajú o 500 percent lepší výkon, o 450 percent sa rýchlejšie učia a o 400 percent stúpa kreativita.

SPORT (R)EVOLUTION

Viac informácií o SPORT (R)EVOLUTION

Ako dokážeme rozpoznať talent pri dospelých ľuďoch?

Pri dospelých ľuďoch sa dá talent spoznať testami. Ja používam Gallupov test. V zásade testuje akým spôsobom sú prepojené synapsie. Ak by ste nechceli robiť test, potom vám poradím, že akákoľvek činnosť vám berie energiu, nie je to talent. Ak vám energiu dáva, je dobré to podrobiť jednoduchej skúške Akronym VIRP. V znamená, že dosahujem dobré výsledky, I hovorí o tom, že to robíme intuitívne, R je rast a P je potreba.

Roger Federer či Jaromír Jágr sú na absolútnom vrchole 20 rokov. Čím to je?

Absolútna športová špička až 90 percent podáva výkon vo flow. Keď sme v tomto stave, vylučuje sa endorfín, ktorý zabraňuje bolesti. To je dôvod, prečo Roger Federer v 37 rokoch poráža o 15 rokov mladších súperov alebo prečo Jaromír Jágr dáva ako 47-ročný hetriky. Samozrejme, starší športovec si musí odpočinúť.

Majú najlepší športovci svojho mentálneho kouča?

Určite áno. Mojim priateľom je Marián Jelínek, ktorý trénoval Jaromíra Jágra 12 rokov. Keď sa budete pozerať na Wimbledon a nepoznali by ste, že jeden z hráčov je z prvej desiatky a jeho súper je z druhej stovky, počas rozcvičky neuvidíte rozdiel. Keď sa začne zápas, zmení sa to. Všetko je to o mentálnej odolnosti.

Dosť časté je, že rodičia žijú svoj sen prostredníctvom detí. Mladí športovci potom majú nechuť a nedávajú tomu športu veľa. Čo by ste odkázali tomuto typu rodičov?

Nechajte ísť deti za svojim snom. Je dobré, keď ho podporujete, ale často sa stáva, že rodičia majú dieťa ako trofej a bojujú s ňou proti ostatným rodičom. Netlačte na deti, pretože ak ku aktivite nemajú vytvorené emočné puto, prestanú s tým aj tak.

Ak sa chcete dozvedieť o mentálnej odolnosti a odomykaní svojho potenciálu viac, príďte 18. septembra do Refinery Gallery na jedinečnú a športom nabitú konferenciu SPORT (R)EVOLUTION. Lístky sú dostupné v sieti Predpredaj.sk.

Viac informácií a vstupenky na konferenciu 

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV