Športové aktuality
3 min. čítania

Medzi slovenských účastníkov Európskych hier v Minsku pribudli stolný tenista Wang a karatistka Kopúňová

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Na EH v Minsku bude štartovať aj karatistka Miroslava Kopúňová.
Foto
TASR/Dušan Hein

BRATISLAVA 12. apríla 2019 – Kvalifikačný proces na II. európske hry (EH) v bieloruskom Minsku (uskutočnia sa 21. – 30. júna 2019) sa chýli pomaly k záveru, ale mená ďalších slovenských športovcov, ktorých príslušné európske federácie „pustia“ na toto obrovské podujatie, pribúdajú len po jednom. Od zasadnutia Štábu Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), ktoré sa konalo 2. apríla, nám pribudli len dvaja kvalifikanti – stolný tenista Wang Jang, ktorý bude môcť nastúpiť vo dvojhre, aj v štvorhre s Ľubomírom Pištejom a karatistka Miroslava Kopúňová (kumite do 68 kg), vlaňajšia bronzová medailistka z majstrovstiev sveta.

 

Žiaľ, naša čerstvá bronzová medailistka z ME karatistiek Ingrida Suchánková sa do pomerne úzkeho štartového poľa na EH nekvalifikovala, pretože vzhľadom na zranenie nemohla v predchádzajúcom období zbierať body do rebríčka.

 

V najbližších dňoch sa vyjasní, či sa do Minska kvalifikuje niekto zo slovenských zápasníkov (voľnoštýliarom sa na práve prebiehajúcom európskom šampionáte vôbec nedarí, uvidíme, či sa výraznejšie presadí niektorý z „klasikov“), džudistov (kľúčové bude postavenie v európskych rebríčkoch k 16. aprílu) alebo z radov športových gymnastov a gymnastiek, ktorých majstrovstvá Európy práve prebiehajú. Okrem toho by sme nejakú miestenku do Minska mohli ešte získať v rámci procesu prerozdelenia vybojovaných miesteniek, nevyužitých inými krajinami.

 

Slováci v tejto chvíli majú na Európskych hrách 2019 štart istý v 10 športoch. Keďže v dráhovej cyklistike sme jednu ženskú miestenku vrátili, aktuálny počet našich športovcov, ktorí spĺňajú kvalifikačné kritériá do Minska, je 67 (40 mužov a 27 žien). Podľa športov sú počty športovcov nasledovné: atletika 21 (11 mužov + 10 žien, budú súťažiť v novom formáte tzv. DNA Athletics), rýchlostná kanoistika 15 (9 + 6), športová streľba 9 (5 + 4), cyklistika 9 (z toho cestná 4 + 0, dráhová 3 + 2), box 6 (výlučne muži), stolný tenis 3 (2 + 1), lukostreľba 1 (1 žena), bedminton 1 (1 žena), sambo 1 (1 žena) a karate 1 (1 žena).

 

Príslušné slovenské športové zväzy musia na SOŠV predložiť menovité návrhy nominácie (aj s necestujúcimi náhradníkmi) do 23. apríla. Koncom apríla nomináciu našej výpravy na EH v Minsku schváli spôsobom per rollam výkonný výbor SOŠV. Najväčšie nádeje vkladáme do rýchlostných kanoistov a strelcov, medzi ktorými v Minsku budeme mať viacero olympijských medailistov a majstrov sveta či Európy. V týchto športoch máme prirodzene aj najvyššie medailové ambície, ale potenciál na výrazné výsledky môžu mať aj naši boxeri, karatistka, či stolní tenisti.

 

Slovenská výprava sa do dejiska podujatia presunie vo viacerých turnusoch. Veľká väčšina jej členov poletí skupinovými letmi z Viedne priamo do Minska. Prvá časť výpravy odletí 18. júna, teda tri dni pred začiatkom podujatia.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV