Športové aktuality
Bratislava, Komárno, Trenčín
3 min. čítania

Medzinárodná kanoistická federácia zrušila ME vo vodnom slalome v Londýne, rýchlostní kanoisti po návrate zo zahraničia v karanténe

TASR, sou
Jana Dukátová mohla na zrušených ME vo vodnom slalome bojovať o olympijskú miestenku v K1 aj v C1.
Foto
TASR/Jaroslav Novák

Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) v utorok informovala o zrušení plánovaných bojov o olympijské miestenky na tohtoročné OH v Tokiu v súvislosti s hrozbou koronavírusu. Po dohode s Európskou kanoistickou asociáciou (ECA) sa preto neuskutočnia majstrovstvá Európy, ktoré sa mali konať v máji v londýnskom Lee Valley. Medzinárodná federácia vo svojom stanovisku uviedla, že podrobnosti v súvislosti s olympijskou kvalifikáciou uverejní čoskoro.

Na ME v Lee Valley mali slovenské reprezentantky v C1 zabojovať o olympijskú miestenku a zároveň sa tam malo rozhodnúť o tom, kto z našich reprezentantov si v internej kvalifikácie vybojuje už získanú miestenku v C1 mužov či v K1 žien.

Pandémia koronavírusu zasiahla aj do prípravy slovenských rýchlostných kanoistov, ktorí sa museli predčasne vrátiť zo sústredení v zahraničí a ísť do domácej dvojtýždňovej karantény. Členovia štvorkajaku Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek i ďalší zverenci Petra Likéra sú od nedele "uväznení" v hotelovej časti komárňanskej lodenice.

Erik Vlček si po návrate z Kalifornie postupne zvykol na časový posun, no ťažko sa vyrovnáva s tým, že s kolegami z káštvorky nemôže ísť trénovať na vodu. "Láka nás to von. Je dobré počasie a vodu máme blízko. Musíme však akceptovať, že minimálne najbližších 11 dní sa na ňu nedostaneme. Snažíme sa nejako vynájsť a vydržať to. Celá budova je uzavretá, my sme v hotelovej časti areálu, ktorý je ohraničený plotom. Dnes by nám však mali dať povolenie ísť von, hoci sa nebudeme môcť stretnúť s nikým mimo našej skupiny. Na poschodí máme k dispozícii trenažér a stacionárne bicykle, no zatiaľ sme nič nerobili. V najbližších dňoch chceme ísť do posilňovne," povedal pre TASR desaťnásobný majster sveta.

Peter Gelle, ktorý vlani na MS vybojoval olympijskú miestenku v K1 na 1000 m, našiel prechodný domov v trenčianskom byte svojho "parťáka" z K2 Milana Dörnera. Peter Gelle je v trenčianskej karanténe štvrtý deň a zatiaľ to zvláda, hoci sa tiež ťažko adaptuje na časový posun. "Snažíme sa o to, aby sme utrpeli minimálne škody pokiaľ ide o tréning. Preto sme si zabezpečili, aby sme mali na byte cyklistický aj kajakársky trenažér. Usilujeme sa dohnať všetko, čo by sme stratili za tie dva týždne a eliminovať zlý dopad na našu prípravu," povedal najlepší slovenský kajakár na hladkej vode.

Prísun stravy pre Gelleho, Dörnera i trénera Radovana Šimočka zabezpečujú ich oddieloví kolegovia z Dukly Trenčín i rodinní príslušníci. "Naše rodiny nám posielajú varené jedlá, oddieloví kolegovia sa starajú o nákupy potravín a drogérie. Boli sme nachystaní na predčasný odlet zo sústredenia a vybavili sme sa ochrannými rúškami, dezinfekciou aj rukavicami. Nemilo nás prekvapilo, že na letiskách v Mexiku a vo Francúzsku malo iba desať percent ľudí takéto vybavenie. Teraz sme 24 hodín zatvorení v byte a spred dverí si berieme iba tašky s jedlom. Ak by sme však mali urýchlene opustiť tento priestor, máme nachystané rúška aj ďalšie ochranné pomôcky."

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV