Šport a olympizmus
3 min. čítania

Medzinárodné športové hnutie oslavuje 7. septembra Svetový deň fair play

Katarína RÁCZOVÁ

Druhý rok za sebou je pri dátume 7. september v medzinárodných kalendároch aj označenie Svetový deň fair play. Aktivity pripomínajúce Svetový deň fair play iniciovala belgická organizácia Panathlon Wallonie-Bruxelles a koordinujú sa v rámci spoločného celosvetového partnerstva medzi svetovou a európskou organizáciou fair play (Európske hnutie fair play, Medzinárodný fair play výbor) a organizáciou Panathlon International.

Dátum 7. september nebol zvolený pre Medzinárodný deň fair play náhodou. Pripomína sa ním 7. september 1963, keď Jean Borotra, jeden z legendárnych francúzskych tenistov z kvarteta „štyroch mušketierov“ (Jean Borotra, Jacques Brugnon, Henri Cochet, René Lacoste), sa stretol v Paríži s ďalšími výraznými postavami športového života, aby pokračovali v zakladaní Medzinárodného výboru pre organizáciu udeľovania ocenenia fair play Pierra de Coubertina. Cieľom výboru bolo šíriť zásady fair play v športe i v živote a  poskytnúť pozitívne ideály proti negatívnym javom.

Výzva na predkladanie návrhov na ceny fair play

Klub fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV) každoročne udeľuje ceny fair v športe s cieľom chrániť a presadzovať idey čestnosti, upriamiť pozornosť spoločnosti na činy fair play a propagovať pozitívne ideály proti negatívnym javom v športe, ako i v každodennom živote.

V záujme šírenia myšlienok fair play ako i prevencie nežiadúceho správania Klub fair play SOŠV vyzýva športové subjekty aj jednotlivcov na zasielanie návrhov na udelenie ocenení KFP SOŠV za rok 2021.

Návrhy je potrebné posielať formou vyplnenia elektronického dotazníka, ktorý nájdete na webovej stránke SOŠV https://www.olympic.sk/form/fairplay.

Všetko o cenách fair play i Klube fair play

Fair play

Svetový deň fair play je športová iniciatíva, ktorej cieľom je uznať, že fair play môže byť podporované veľkými národnými iniciatívami, ale aj malými jednoduchými gestami. Každý je pozvaný prezentovať iniciatívy a projekty, ktorých cieľom je chrániť a presadzovať idey čestnosti nielen v športe, ale aj v každodennom živote, rešpektovať písané a nepísané pravidlá, presadzovať úctu k súperovi a odmietať násilie a doping.

Svetový deň fair play chce prispieť aj k plneniu programu OSN pre medzinárodné spoločenstvo v oblasti udržateľného rozvoja, najmä k cieľu 4 (Kvalitné vzdelávanie) a k cieľu 17 (Partnerstvá). V súlade s odporúčaniami Medzinárodného olympijského výboru tento deň podporuje aj úlohy a ciele Medzinárodného dohovoru proti dopingu v športe a Európskej charty športu Rady Európy.

Oslavy druhého výročia inaugurácie Svetového dňa fair play sa budú konať v utorok v Bruseli a Budapešti.

Viac informácií a Manifest Svetového dňa fair play.

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV