Športové aktuality
5 min. čítania

Michal Martikán ako prvý muž v histórii OH získal v tej istej individuálnej disciplínu už piatu medailu – v C1 bronzový za Francúzom Estanguetom a Nemcom Tasiadisom!

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát

LONDÝN 31. júla (Vyslaný redaktor Olympijskej revue a

ĽUBOMÍR SOUČEK)

– Vodný slalomár z Liptovského Mikuláša Michal Martikán sa vo svojich 33 rokoch stal ešte väčšou olympijskou legendou, než akou bol doteraz. Olympijský šampión z Atlanty 1996 i Pekingu 2008 a strieborný medailista zo Sydney 2000 i z Atén 2004 premenil aj svoj piaty štart na medailu – v utorok bol na olympijskej trati v Lee Valley neďaleko od Londýna tretí za Francúzom Tonym Estanguetom (strácal naňho 1,25 s) a Nemcom Siderisom Tasiadisom (strata 22 stotín). Na hornej snímke TASR/AP medailisti – zľava Tasiadis, Estanguet a Martikán.

Martikán ako prvý muž v histórii OH získal v individuálnej disciplíne medailu piaty raz za sebou! Podobný husársky kúsok ako Martikánovi sa na OH doteraz podaril len japonskej džudistke Rioko Taniovej-Tamurovej v kategórii do 48 kg (OH 1992 – 2008) a talianskej šermiarke Valentine Vezzaliovej vo fleurete (OH 1996 – 2012). Nemecký strelec Ralf Schumann síce v rýchlopaľnej pištoli získal medailu na OH tiež päťkrát, ale s jednou prestávkou (OH 1998 – 1996 a 2004 – 2008). Na ZOH sa sériou piatich medailí v sérii v tej istej individuálnej disciplíne mohli doteraz pochváliť len dvaja sánkari – Nemec Georg Hackl a Talian Armin Zӧggeler. Na fotografii TASR Michal Martikán pri finálovej jazde.

alt
alt

V semifinále z tucta účastníkov, ktorí postúpili z nedeľnajšej kvalifikácie (tú vďaka skvelej druhej jazde vyhral Martikán, ktorý v prvej jazde minul bránku a dostal 50 trestných sekúnd) Slovák nastupoval na trať s 23 bránkami ako posledný. Z favoritov predtým zažil veľké sklamanie domáci prvý pretekár aktuálneho svetového rebríčka David Florence, ktorý bol pomalý a do finálovej osmičke neprenikol. Pod sto sekúnd sa s čistými jazdami dostali len Nemec Tasiadis (98,94) a Slovinec Savšek (99,92), tretí bol takisto s čistou jazdou Martikánov odveký rival Francúz Estanguet (101,67). Dosť nás zamrazilo, keď nás obhajca olympijského zlata ťukol hneď do prvej bránky. Našťastie, úvodná dvojsekundová penalizácia zostala jediná a Martikán z kvalifikácie postúpil s časom 104,04 do 8-členného finále zo štvrtého miesta, o ktoré sa delil so Španielom Elosegim.

Zatiaľčo v semifinále sa pod hranicu 100 sekúnd dostali len dvaja borci, v osemčlennom finále sa to podarilo všetkým trom medailistom. Prvý z nich bol Michal Martikán, ktorý čistou jazdou ešte vylepšil najlepší čas zo semifinále, keď zajazdil 98,31 s. To vyzeralo veľmi nádejne. Potom však Martikánov sen o zlatej medaile ukončil muž, ktorý ho v minulosti na dvoch OH (v Sydney 2000 aj v Aténach 2004) odsunul na striebornú pozíciu – Francúz Tony Estanguet. Ten dosiahol čas 97,06 s. Keď Slovinec Savšek svoju jazdu úplne pokazil a minul dve bránky, bolo jasné, že Slovensko má na OH v Londýne druhú medailu.

alt
alt

Celkom na záver išiel úradujúci majster Európy, Nemec gréckeho pôvodu Sideris Tasiadis. Napriek tomu, že má len 22 rokov a vo svetovom rebríčku je až desiaty, finálovú jazdu zajazdil skvele a zaradil sa pred Martikána na druhé miesto. Tony Estanguet si vybojoval už tretie olympijské zlato. Aj druhá slovenská medaila v Londýne tak má bronzový lesk. Na fotografii TASR bronzový Martikán (vpravo) blahoželá zlatému Estanguetovi.

"Niekde v hĺbke som určite šťastný, ale prevažuje vo mne sklamanie. Vždy chcem vyhrať a aj pred touto olympiádou som túžil po zlate. Moja finálová jazda sa síce blížila k ideálu, ale nejaké chybičky tam boli. Najmä v spodnej časti trate som stratil. Trať nebola technicky náročná, skôr pádlovacia. Meniaca sa voda mi vo finále v hornej časti pomohla a nemusel som robiť žiadne korekcie. V spodnej časti mi už tak nepomohla. Cítil som, že na medailu by to malo stačiť, ale na zlato asi nie. Estanguet i Tasiadis ma neprekvapili, na pádlovacej trati vedia zajazdiť výborne. Na konte mám už päť olympijských medailí. Je prvá bronzová, takže v porovnaní s dvoma zlatými i striebornými najmenej hodnotná,

alt
alt

ale patrí medzi veľmi ťažko vybojované

,” hovoril Michal Martikán po pretekoch v mixzóne narážajúc na fakt, že o účasť na tejto olympiáde musel prvý raz bojovať v domácom súboji s Matejom Beňušom, aj na problémy v predošlých mesiacoch s boľavými platničkami. A hneď dodal, že nemá v úmysle končiť a veľmi rád by štartoval aj na ďalšej olympiáde v Riu de Janeiro 2016. Na snímke Ľubomíra Součka Michal Martikán pri televíznom interview.

Finálové výsledky - C1 muži: 1. Tony Estanguet (Fr.) 97,06, 2. Sideris Tasiadis (Nem.) 98,09, 3. Michal MARTIKÁN (SR) 98,31, 4. Ander Elosegi (Šp.) 102,61, 5. Stanislav Ježek (ČR) 105,73, 6. Kynan Maley (Austr.) 107,08.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV