Športové aktuality
3 min. čítania

Michal Morvay zažil najťažšie preteky v kariére, sapporskú päťdesiatku nazval peklom!

Zo Sappora Gabriel Bogdányi pre www.atletika.sk a www.olympic.sk
Tréner Matej Spišiak a jeho zverenec Michal Morvay na občerstvovačke počas chodeckých pretekov na 50 km v Sappore.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

V chodeckých súťažiach v Sappore zažili olympijskú premiéru dvaja Slováci. Miroslav Úradník ešte vo štvrtok na 20 km a Michal Morvay v piatok v historicky posledných pretekoch pod piatimi kruhmi na 50 km. Zhodou okolností obaja skončili na 41. mieste. Na prvý pohľad nič extra, avšak obaja výrazne zlepšili svoje „papierové“ postavenie na samom konci štartovej listiny.

Morvay nešpekuloval. Počúvol rady trénera Mateja Spišiaka a od začiatku si zvolil vlastné tempo. Nenechal sa strhnúť súpermi. Vedel, že olympijský debut v krutom sapporskom počasí bude extrémne náročný.

„Začal som podľa plánu, myslím si, že sme zvolili dobrú taktiku, v prvých kilometroch som sa cítil dobre a v pohode som bol až do polovice pretekov,“ vravel v cieli onedlho 25-ročný Morvay, ktorý v tom čase šliapal napríklad pred trojnásobným víťazom Dudinskej päťdesiatky Poliakom Augustynom, víťazom pretekov na 50 km na tímových MS 2018 Kacukim z Japonska či víťazom EP 2017 Ukrajincom Banzerukom.

Lenže prišla záverečná dvadsiatka: stupne na ortuti teplomera pribúdali a Morvayovi sily ubúdali. Pohoda sa zmenila na trápenie. Štvrtú desiatku s vypätím síl odkráčal za 55:25 min, v záverečnej piatej našiel ešte trochu energie a zrýchlil sa na 52:21. V cieli bol napokon za 4:15:22 h – nikdy doteraz, keď päťdesiatku dokončil, mu to netrvalo takto dlho. Predstihol však viacero špičkových chodcov (napríklad Mexičana Navu) s výrazne lepšími osobnými rekordmi.

“S takýmto počasím som nemal nijakú skúsenosť, čo sa prejavilo aj vtedy, keď som začal chytať kŕče do nôh a nevedel som si s tým rady. Bolo to peklo! Ťažšie preteky som nikdy nezažil. Bojoval som v hlave s tým, či vôbec pokračovať alebo nie. Na olympiáde sa však nevzdáva. Došiel som až do cieľa, za čo si dávam sám sebe veľké plus,“ vravel totálne vyčerpaný Morvay v novinárskej mixzóne, kam ho dotlačili na pojazdnom kresle.

Keď sa trochu za asistencie lekára slovenskej atletickej reprezentácie MUDr. Pavla Hajmássyho pozviechal – na nohy ho postavil sladený energetický nápoj – vrátil sa ešte k novinárom, kde ďalej líčil svoje dojmy zo svojej šiestej, no najdôležitejšej päťdesiatky v kariére.

„Moje očakávania boli vyššie, chcem sa preto všetkým ospravedlniť. Verím, však, že o tri roky v Paríži pôjdem lepšie a budem atakovať oveľa, oveľa vyššie priečky,“ vravel odhodlane odchovanec nitrianskej chôdze v službách banskobystrickej Dukly.

MORVAYOVE MEDZIČASY V SAPPORE

10 km: 49:18 (56.)

20 km: 1:37:53 (51.) 48:35

30 km: 2:27:36 (46.) 49:43

40 km: 3:23:01 (47.) 55:25

50 km: 4:15:22 (41.) 52:21

Poznámka: Po vzdialenosti nasleduje medzičas na príslušnej méte, umiestenie a čas 10-kilometrového úseku.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV