Športové aktuality
3 min. čítania

Mikuláš Konopka mal pozitívny dopingový test, čaká na analýzu B-vzorky

BRATISLAVA 8. júna (SITA) - Slovenský guliar Mikuláš Konopka mal podľa nedeľňajšieho večerného spravodajstva Slovenskej televízie (STV) pozitívny dopingový test. Minuloročnému halovému majstrovi Európy preto hrozí doživotný zákaz činnosti a tým aj koniec kariéry, keďže už v roku 2002 mal pozitívny nález a odpykal si dvojročný dištanc. Agentúre SITA sa podarilo zistiť, že Konopka mal pozitívny výsledok A-vzorky na mimosúťažnej kontrole 13. mája 2008. Zaujímavo vyznieva fakt, že o osem dní neskôr ho testovali z Antidopingového výboru SR a výsledok bol opačný - negatívny. Guliar VŠC Dukla B. Bystrica po pozitívnom výsledku testu A-vzorky z 13. mája požiadal o analýzu B-vzorky, ktorá sa uskutoční už v pondelok 9. júna v laboratóriu Rakúskeho antidopingového výboru v Seibersdorfe. Atlét má právo byť osobne pri analýze.

"Nechcem sa zaoberať tým, že mi hrozí doživotný trest, lebo verím tomu, že analýza B-vzorky môže byť dobrá. Vyjadrím sa k tomu až neskôr. Za posledný rok som mal osemnásť negatívnych kontrol, preto si tento výsledok vôbec neviem vysvetliť. Je pre mňa nepochopiteľný. Testy, ktoré som mal týždeň pred a týždeň po spomenutej skúške z 13. mája, som mal jednoznačne čisté," uviedol v telefonickom rozhovore pre STV guliar Mikuláš Konopka.

"Oficiálne nemôžem nič potvrdiť. Viem, že sa niečo deje, ale z oficiálnych zdrojov som nič nedostal," uviedol pre agentúru SITA šéftréner atlétov vo VŠC Dukla Banská Bystrica Radovan Mišík. O Konopkovom údajnom dopingu nevedel ani šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Vladimír Bezdíček. "Prekvapilo a šokovalo ma to. Oficiálnu informáciu nemám, počul som to len z druhej ruky," skonštatoval. Generálna sekretárka SAZ Anna Kirnová uviedla len toľko, že nechce porušiť pravidlá Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), a preto sa do konečného verdiktu nemôže ku kauze vyjadrovať.

Prvý pozitívny test mal 29-ročný Mikuláš Konopka na halových ME 2002 vo Viedni. V tele mu vtedy našli zakázaný anabolický steroid stanozolol. Pôvodne na tomto šampionáte skončil tretí, ale po dopingovom prehrešku mu bronz odobrali a v štatistikách nefiguruje ani jeho výkon 20,87 m. Súťažiť začal znovu 13. marca 2004. Odvtedy dosiahol zopár solídnych výsledkov. Na olympijských hrách v Aténach v roku 2004 skončil vo finále desiaty, na halových ME o rok neskôr v Madride bol šiesty, finalistom bol aj na MS 2005 v Helsinkách (11.), na ME 2006 a MS 2007 sa nedostal do finále. Jeho životným úspechom bol titul halového majstra Európy v roku 2007 v Birminghame, kde zlepšil slovenský halový rekord Karla Šulu o priam neuveriteľných o 63 cm na 21,57 m. Vo finále až päťkrát prekonal 21-metrovú hranicu (21,32, 21,57, 21,36, 21,14, 21,40), pričom dovtedy malo v hale jeho osobné maximum hodnotu iba 20,55 m.

V tohtoročnej letnej sezóne Mikuláš Konopka súťažil iba raz: 3. mája na mítingu Grand Prix Slovensko v Košiciach skončil tretí výkonom 19,00 m, avšak zo súťaže po treťom pokuse odstúpil.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV