Športové aktuality
3 min. čítania

Mintálovú mrzí chyba vo finále, za účasť v ňom je vďačná

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Na snímke slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Eliška Mintálová s trénerom Petrom Cibákom a Lukášom Giertlom pred finálovou jazdou kategórie K1 počas XXXII. letných olympijských hier v Tokiu, 27. júla 2021. Foto: TASR - Michal Svítok

Tokio 27. júla (TASR) - Eliška Mintálová nehovorila po olympijských pretekoch vo vodnom slalome o veľkom sklamaní. V Tokiu ju v semifinále predstihla len Austrálčanka Jessica Foxová, no vo finále sa 22-ročná slovenská kajakárka musela uspokojiť s deviatym miestom. Napriek tomuto prepadu však vyjadrila spokojnosť so splnením cieľa.

Mintálová mala vo finále piaty najlepší čas, ale nižšie ju odsunula chyba na 18. bránke. Dostala za ňu 50 trestných sekúnd. "Išlo sa mi veľmi dobre, bola som pokojná, i keď som mala trochu stres. Ale menší, ako to býva na Svetovom pohári alebo na ME. Išla som s tým, že chcem finále, to sa mi podarilo. Za to som vďačná. Vo finále som chcela predviesť podobnú jazdu, ale takto to dopadlo. Musím si pozrieť tú 50-ku. Ale mňa teší najmä to, že viem jazdiť s tými skúsenými pretekárkami," uviedla Mintálová po pretekoch.

V cieli bola po dojazde na 4. mieste, neskôr prišla penalizácia: "Vedela som v tej chvíli, že fajn, ale išla za mnou ešte Foxová, takže som si povedala, že som piata, to je skvelé. Pred dvoma týždňami by mi ani len nenapadlo, že budem vo finále, lebo palec ma obmedzoval a ťažko sa mi trénovalo. Ale finále je tam, som spokojná. Ja už som v kvalifikácii išla prvú jazdu solídnu, dávala som si pozor, chcela som to v semifinále zopakovať. To sa mi podarilo. Každý športovec chce medailu, ale taký je šport."

Zlato vybojovala Ricarda Funková z Nemecka, striebro Španielka Maialen Chourrautová s mankom 1,13 sekundy. Tretia bola favoritka Foxová, ktorá zaostala o 1,23 s: "Vedela som, že tam budú Jessica a Ricarda a aj to, že ostatné sme vyrovnané a každá má šancu na to tretie miesto. Napokon sa tam dostala Španielka."

Mladá kajakárka bojovala s bolesťami, zlomený palec na nohe ju limitoval najmä v tréningoch. Ako uviedla v cieľových priestoroch, v pretekoch išla bolesť bokom aj vďaka zvýšenému adrenalínu: "Išla som cez bolesť, stále to je cítiť. Každý záber, ktorý urobím, ide cez oporu nôh a ak nie sú v poriadku, tak to je cítiť. V druhej kvalifikačnej jazde to bolo najhoršie."

Mintálová tiež povedala, že olympijská trať bola veľmi ťažká: "Trať je veľmi náročná, charakter kanála je veľmi valcovitý, ale museli sme sa s tým vyrovnať všetci. Dnes aj pofukovalo, čo nie je pre nás výhodné. Ale mali sme všetci rovnaké podmienky."

Svoje celkové vystúpenie na olympiáde zhodnotila kladne, chuť si chce napraviť na ďalších OH: "Celkovo som spokojná s tým, že som sa vôbec dostala na OH a že som sa dostala do finále. Deviate miesto nie je maximum, ktoré viem dosiahnuť, ale musím na sebe veľa pracovať. Ale verím, že ukážem kvality na ďalšej olympiáde."

Najbližšie sa na veľkom podujatí predstaví o mesiac v Čunove, kde sú na programe MS: "Za nami je veľa pretekov a už aj ja pociťujem, že som unavená. Potrebujem si oddýchnuť a vyliečiť nohu. Uvidíme, čo bude, čakajú ma ešte nejaké vyšetrenia."

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV