Šport a olympizmus
3 min. čítania

Misiu Peking priblížia aj príležitostná známka a minca

Účasť slovenských športovcov na zimných olympijských hrách v Pekingu bude pripomínať aj poštová známka a kolekcia slovenských euromincí s príležitostným žetónom. Zástupcovia Slovenského olympijského a športového výboru, Slovenského paralympijského výboru, Slovenskej pošty a mincovne Kremnica ich slávnostne inaugurovali počas predstavenia oficiálnej kolekcie slovenskej výpravy na Misiu Peking.

V duchu zbližovanie olympijského a paralympijského športu vo svete sa zrodila aj emisia poštovej známky na Slovensku. Ide o historický moment, keď olympijská a paralympijská známka sa síce budú používať samostatne, ale spolu vytvoria jeden celok, čo kopíruje aj stále intenzívnejšiu spoluprácu SOŠV a SPV pri projektoch účasti slovenských športovcov na vrcholných športových podujatiach.

Na známkach bobista a parahokejisti

Zuzana Rehák Štefečeková, Marcel Lopuchovský, Marián Ligda a Veronika Vadovičová uvádzajú známky pre ZOH Peking.
Zuzana Rehák Štefečeková, Marcel Lopuchovský, Marián Ligda a Veronika Vadovičová uvádzajú známky pre ZOH Peking.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Autormi známok sú akademickí maliari Marian Komáček a Igor Piačka. Na známke dominujú športy boby a parahokej, spája ich motív tigra, v roku ktorého sa podľa čínskeho kalendára zimné olympijské hry konajú. Nominálna hodnota jednej známky, ktoré s podporou Marcela Lopuchovského a Mariána Ligdu zlatými medailami z Tokia uviedli do života Zuzana Rehák Štefečeková a Veronika Vadovičová, je 75 centov. Obe poštové známky vyšli v náklade 200-tisíc kusov.

V oboch športoch bude mať Slovensko zastúpenie aj v Pekingu, kde sa premiérovo predstaví prvá slovenská bobistka (Viktória Čerňanská) a parahokejistov zasa čaká historická premiéra. Spájanie známok zároveň symbolizuje celkové spájanie sa športu zdravých aj zdravotne znevýhodnených vo svete.

„Je to moja prvá športová známka. Odporučili mi, aby som pripravil známku s bobistami, keďže doteraz na slovenských športových olympijských známkach neboli. Pri návrhu urobím najskôr hromadu skíc, ktoré potom vyhodnocujem. Je to zdĺhavý proces a dosť komplikovaná práca. K športu mám celkom blízky vzťah. Začínal som ako cyklista, moja prvá úspešná kariéra bola cyklistická,“ povedal s úsmevom Marian Komáček, ktorý pripravoval známku s olympijskou tematikou.

Nová sada slovenských euromincí

Anastasia Kuzminová uvádza do života pamätnú mincu pre ZOH v Pekingu.
Anastasia Kuzminová uvádza do života pamätnú mincu pre ZOH v Pekingu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Na podujatí v priestoroch SPP predstavili aj olympijskú kolekciu slovenských euromincí s príležitostným žetónom. Mince vyhotovili v kremnickej mincovni vo viacerých variantoch. K dispozícii budú lesklé, špeciálne neobiehajúce (6000 ks), proof-like – balené v plexi kazete (1200 ks) a proof-like – balené v drevenej kazete (700 ks).

„Slovenský olympijský a športový výbor sa snaží pred každými hrami pripraviť niečo nad rámec účasti. Špeciálny žetón dodáva kolekcii na hodnote. Aj kolekciou euromincí chceme pripomínať verejnosti olympijské hry a propagovať Slovenský olympijský a športový výbor. Verím, že numizmatici kolekciu ocenia,“ povedal generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

Mince uviedla do života za prítomnosti generálneho sekretára SOŠV Jozefa Libu a marketingového manažéra mincovne Jaroslava Setnického symbolickým pobúchaním zlatou olympijskou medailou z Pjongčangu 2018 bývalá biatlonistka a dnes členka výkonného výboru Slovenského olympijského a športového výboru Anastasia Kuzminová.

„Nech sa minca dobre predáva a naši športovci dobre predávajú svoje úspechy. Nech odovzdajú všetko v Pekingu a podajú najlepší výkon,“ povedala Anastasia Kuzminová.  

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV