Športové aktuality
Rozhovor
6 min. čítania

Mladá bedmintonistka Slosiariková neráta čas do konca tréningu: Užívam si každú sekundu na kurte

Miroslava Luptáková
Foto
Archív Sofia Slosiariková

Sofia Slosiariková sa venovala viacerým športom, nakoniec sa však rozhodla pre bedminton. Venuje mu väčšinu svojho času a chce sa neustále zlepšovať. Finalistka minuloročného grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! chce dokázať, že pokiaľ má človek cieľ, dosiahne v živote všetko, čo si zaumieni. 

Sofia Slosiariková o Ukáž sa!

Projekt Ukáž sa! sa mi pomohol po finančnej stránke získať ďalšie možnosti na zlepšovanie sa. Je to skvelá vec pre športovcov, ktorí často nemajú také možnosti, aby si mohli zabezpečiť všetko, čo potrebujú. Možno mnohým pomôže nakopnúť ich kariéru. Som veľmi rada, že som sa práve ja mohla dostať medzi finalistov v roku 2019. Projekt Ukáž sa! mi dal možnosti na rozvoj. Ďakujem!”

Začneme jednoduchou otázkou. Ako si sa dostala k športu? Od začiatku si sa venovala bedmintonu alebo si skúšala aj niečo iné? 

K športu som sa dostala vďaka môjmu ockovi, ktorý chodil hrávať bedminton len tak rekreačne. Skúšala som mnoho športov od krasokorčuľovania cez scénický tanec až po vodné pólo a ešte ďalšie iné športy.

Čo bol pre teba ten hlavný dôvod, že si zostala práve pri bedmintone? Čo ťa na ňom najviac oslovilo?

Bedminton som si vybrala preto, lebo to bol šport, pri ktorom som sa cítila „svoja“. Pociťovala som, že som šťastná. Keď ho robím, nerátam na hodinkách čas, kedy skončí tréning. Užívam si každú sekundu, keď mám možnosť stáť na kurte.

Ako tvoju zapálenosť pre šport vnímajú rodičia?

Podporujú ma, hlavne ocko. Samozrejme, každý rodič je nadšený, keď vidí svoje dieťa šťastné pri nejakej činnosti. Tak to bolo aj pri mne. Rodičia boli radi, že sa venujem niečomu, čo ma napĺňa a baví. Podporujú ma hlavne po finančnej stránke a sú mi oporou a podporou pri pekných, ale občas aj horších chvíľach.

Pamätáš si na svoju prvú súťaž? Boli tam s tebou aj rodičia? 

Môj prvý turnaj sa hral v Trenčíne. Vtedy som sa venovala bedmintonu asi len tri týždne a hneď ma poslali na turnaj.  Nejako som nevnímala, že je to turnaj a nie výlet. Užila som si to. Rodičia so mnou neboli, vtedy to nebola ešte taká priorita. Predsa len, bol to len jeden z ďalších športov, ktorý som skúšala.

Nastal niekedy moment, že si chcela skončiť so športom? Ak áno, čo ťa „prinútilo” pokračovať?

Samozrejme. Našťastie, stalo sa to len raz. Po absolvovaní rozhovoru s mojím ockom som všetko pochopila a nastavila si svoje priority. Prehodnotila som to a vrátila sa na kurt s energiou a vďačnosťou. Som zdravá a mám možnosti, ktoré si mnohí len želajú.

Priblíž nám, ako vyzerá tvoj tréningový deň...

Môj tréningový deň štartuje budíkom o 5:50 hod. Začínam hneď rannou kávou a nejakými vysoko energetickými raňajkami. Následne sa oblečiem a o 7:00 hod. mi začína prvá fáza v podobe bedmintonu. Následne mám kondičnú prípravu, kde sa snažíme o spevnenie tela, stabilizácie, kompenzácie a mnohokrát aj výbušnosť či vytrvalosť. Nasleduje poobedná pauza. Keď je dlhšia, tak mám regeneráciu v podobe spánku a obedu. Keď je kratšia, tak si dám len obed a následne mám sparing. Večer je na programe už len posledná fáza, ide o spoločný tréning s klubom. Denne trávim v hale 4-5 hodín, v posilňovni dve hodiny.

Aký je tvoj vzťah s trénerom? Motivuje ťa, prípadne ti pomáha?

Mám troch trénerov. Z toho dvaja sú bedmintonoví a jeden kondičný. S trénermi mám veľmi dobrý vzťah. Vždy dokážeme a snažíme sa nájsť zlatú strednú cestu. Chceme si vypočuť jeden druhého, rešpektujeme sa.

A čo je najdôležitejšie, všetci chcú odo mňa to, čo chcem od seba aj ja sama - každý deň sa zlepšovať. Snažíme sa o to deň čo deň, a preto som im vďačná za to, že stoja pri mne v horších či lepších momentoch. Stále mi vedia vyčariť úsmev na tvári.

A čo škola? Darí sa ti skĺbiť šport a štúdium? 

Práve som dokončila základnú školu v mojich rodných v Košiciach a nastupujem do prvého ročníka na strednej športovej škole v Bratislave. Už posledné dva roky základnej školy som mala individuálny študijný plán. Šport a školu je veľmi náročné skĺbiť, pretože potom sa nedá nič robiť naplno, ani škola, ani šport. Preto som si vybrala šport na stopercentnej dennej báze. Pred nejakými skúškami, ktoré boli len raz za štvrťrok, som sa zas naplno venovala škole.

Je vidieť, že si sa bedmintonu oddala naplno. Čo považuješ za svoj najväčší úspech?

Môj najväčší úspech bol, keď som sa v sezóne stala dvojnásobnou majsterkou Slovenska a získala som tituly v kategóriách U15 a U17.

Nazrime trochu i do budúcnosti. Aké sú tvoje ďalšie méty, ktoré by si chcela dosiahnuť?

Každý deň sa zlepšovať a využiť svoje možnosti na maximum, chcem dosiahnuť maximum svojich schopností. Každý deň tvrdo pracujem na tom, aby som hlavne sebe dokázala, že pokiaľ má človek cieľ, dosiahne v živote všetko, čo si zaumieni.

V čom ti pomohol grantový program Nadácie SOŠV Ukáž sa?

Projekt Ukáž sa! sa mi pomohol po finančnej stránke získať ďalšie možnosti na zlepšovanie sa. Je to skvelá vec pre športovcov, ktorí často nemajú také možnosti, aby si mohli zabezpečiť všetko, čo potrebujú. Možno mnohým pomôže nakopnúť ich kariéru. Som veľmi rada, že som sa práve ja mohla dostať medzi finalistov v roku 2019. Projekt Ukáž sa! mi dal možnosti na rozvoj. Ďakujem!

Cieľom grantového programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa! je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov.

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV