Športové aktuality
Rozhovor
5 min. čítania

Mladá tenistka Čisovská sa inšpiruje u najlepších: Od Halepovej by chcela nohy, od Kvitovej útok a od Federera hlavu

(lb, pp, krš)
Romana Čišovská.
Foto
TASR - Lukáš Grinaj

Talentovanú tenistku Romanu Čisovskú zaradil Slovenský olympijský a športový výbor spolu s Nadáciou SOŠV do Juniorského olympijského tímu. Sedemnásťročná športovkyňa presne vie, čo chce v tenise dosiahnuť. V rozhovore prezradila, čo ju na tomto športe baví najviac, na aké úspechy je hrdá, ale aj to, ako zvláda skĺbiť tenis a školské povinnosti.

Romana Čisovská o Juniorskom olympijskom tíme

Predovšetkým si cením, že môžem byť jeho súčasťou, rovnako aj to, že nás podporujú finančne alebo aj iným spôsobom. V každom prípade je to pre mňa veľká motivácia a veľmi si to vážim. Zároveň ďakujem za to, čo pre nás všetkých športovcov robia.

K tenisu sa dostala cez kamaráta jej starého otca, ktorý bol tenista. Mladá Košičanka v detstve skúšala gymnastiku aj basketbal, ale napokon v tomto súboji zvíťazil tenis. „V ňom hrám sama za seba. Chcela som mať rozhodovanie vo vlastných rukách. Tu je všetko, čo spravím, len na mne. Nie ako v kolektívnom športe,“ zdôvodnila svoju voľbu Čisovská, ktorá od úvodných krokov na kurte túžila dostať sa medzi najlepších. „Tenis ma bavil od začiatku a chcela som byť dobrá tenistka. Keď už, tak to robiť na profesionálnej úrovni a podobať sa najlepším,“ dodáva.

O päť rokov v prvej stovke

Romana začala s tenisom v Košiciach, potom sa presunula do Tatier a následne prešla do Národného tenisového centra v Bratislave. „Idem krok po kroku. V tenise je dôležitá postupnosť, nedá sa niečo preskočiť. Kde sa vidím o päť rokov? Určite by som chcela byť v stovke svetového renkingu žien, to už budem mať na to aj vek,“ tvrdí študentka Športového gymnázia v Košiciach. Do školy však nechodí každý deň. „Mám individuálny študijný plán. Je náročné skĺbiť šport so štúdiom, ale v škole mi pomáhajú a vychádzajú v ústrety. Doberať si učivo a učiť sa sama nie je však jednoduché, hoci mám dobré známky,“ doplnila Čisovská, ktorá odišla z domu v skorom veku. „Iná šanca nebola. V Košiciach nebolo veľa možností zostať. Do Bratislavy som prišla s maminou a bratom, ktorý sem šiel študovať na vysokú školu. Doma zostal iba ocino, ktorý mal prácu, ale chodil za nami každý víkend,“ vysvetľuje členka Juniorského olympijského tímu.

„Podľa toho, čo hovoria tréneri, som perspektívna hráčka.“

Postupne prichádzali úspechy, vlani postúpila vo dvojhre junioriek na Roland Garros do osemfinále. Zverenkyňa trénera Jána Sabovčíka nelieta v oblakoch. „Ani teraz si neuvedomujem, že som dobrá. V tomto som skromnejšia. Podľa toho, čo hovoria tréneri, som perspektívna hráčka. Snažím sa robiť všetko pre to, aby som ich slová naplnila. Ešte je však skoro hovoriť, čo bude v budúcnosti,“ skromne poznamenala mladá Košičanka. O svojich budúcich métach má však pomerne jasno. „Určite by som chcela figurovať na popredných priečkach svetového rebríčka, hrať na turnajoch najvyššej kategórie a grandslamoch a dosiahnuť na nich dobré výsledky,“ hovorí.

Čisovská potvrdila s krajankami dobré meno slovenského mládežníckeho tenisu na minuloročných ME hráčok do 18 rokov, kde si vybojovali strieborné medaily. „Hrala som na pozícii jednotky. Až do finále sme vyhrali všetky duely 2:0. V súboji o zlato som síce vyrovnala na 1:1, ale v rozhodujúcej štvorhre sme nevyužili tri mečbaly a v supertajbrejku sme prehrali 9:11,“ priblížila úspech v tímovej súťaži tenisová nádej, ktorá je aj držiteľkou bronzovej medaily z MS družstiev do 16 rokov.

Čo by si rada požičala od svetových hviezd?

Z Čisovskej môže vyrásť nástupkyňa Dominiky Cibulkovej. „Nie som hráčka na jeden-dva údery. Som atletickejší typ na dlhšie výmeny. Snažím sa hrať útočne a počkať si na tú správnu loptu, teda žiadny vabank. Pokiaľ ide o môj herný štýl, preferujem aktívnu hru zozadu, behám, diktujem tempo hry. Určite netrieskam bezhlavo do lopty,“ pridala svoju charakteristiku a zároveň prezradila, aké zbrane by si rada požičala od svetových tenisových hviezd. „Ak by som mohla, z každého by som si zobrala niečo. Od Simony Halepovej skvelé nohy, ktorými dokáže dobehnúť veľa lôpt, od Petry Kvitovej, hrajúcej rýchlo a aktívne, výborný útok a od Rogera Federera hlavu, je to totiž pán hráč s pokojom na dvorci,“ hovorí nádejná športovkyňa.

Pre Čisovskú je najväčšou motiváciou vlastný pokrok, pre ktorý neváha odvádzať na dvorcoch i mimo nich každodennú drinu. „Milujem tento šport a baví ma, aj keď sa mi možno niekedy nechce. Vybrala som si ho a chcem v ňom byť dobrá, takže rada chodím na kurt. Pre mňa je super, keď vidím, ako sa zlepšujem. Výsledky ma ženú vpred,“ vyhlásila 17-ročná Slovenka, ktorej nepadla vhod pauza spôsobená koronavírusom. „Zastihla ma po vyhratom turnaji, teda keď som mala formu. Turnaje a cestovanie mi už chýbajú. Verím, že sa to všetko čoskoro vráti do normálu,“ dodáva na záver.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV