Športové aktuality
Bratislava
8 min. čítania

Mladé pušky: kajakárka Mariana Petrušová a strelec Patrik Jány

Ladislav Harsányi, Pavol Kubiš
Mariana Petrušová a Patrik Jány.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto, TASR/Michal Svítok

V časopise OLYMPIC.sk JESEŇ/ZIMA 2020, ktorý vyšiel v decembri, sme priniesli krátke profily viacerých našich špičkových športovcov vo veku do 25 rokov, ku ktorým sa upierajú naše nemalé nádeje do ďalších rokov. Medzi tuctom športovcov, ktorých sme predstavili pod spoločným označením „Mladé pušky“ boli aj kajakárka na hladkej vode Mariana Petrušová a strelec Patrik Jány, ktorý si už vybojoval miestenku na olympijské hry v Tokiu. Petrušovú predstavil Ladislav Harsányi a Jányho Pavol Kubiš. Ich aktualizované texty zverejňujeme aj na webe.

Sen každého trénera Mariana Petrušová

Takú pretekárku, ako je kajakárka Mariana Petrušová, by chcel mať každý tréner. Svedomitá,  disciplinovaná, so stopercentným profesionálnym prístupom a oddanosťou tomu, čomu sa venuje. Tieto vlastnosti akoby dostala do vienka už pri narodení.

Všimol si to u nej už ako 8-ročnej jej prvý tréner v Komárne František Dosudil. „V porovnaní s ostatnými deťmi jej stačilo povedať nejakú vec raz. Od útleho veku fungovala ako malý profesionál. Niekedy aj roky treba čakať na takého svedomitého pretekára,“ tvrdil v dokumente televízie Digi v tom čase o 15-ročnej talentovanej pretekárke.

Radosť Mariany Petrušovej z bronzu v K1 na 5000 m na Európskych hrách 2019 v Minsku.
Radosť Mariany Petrušovej z bronzu v K1 na 5000 m na Európskych hrách 2019 v Minsku.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

V kadetskom a juniorskom veku pracoval s Marianou Petrušovou ďalší komárňanský tréner Ladislav Polhammer, ktorého rukami zamlada prešli všetci neskorší majstri sveta z KKK Komárno. Tiež ocenil jej vytrvalosť.

Názory trénerov na ňu sa nezmenili. „Je disciplinovaná a spoľahlivá. Z tohto pohľadu s ňou vládne maximálna spokojnosť. Technicky nie je nadaná, má nedostatky v pohybovej kultúre, ale kompenzuje to obrovským nasadením,“ charakterizuje kajakárku Peter Likér, ktorý ju vzal do svojej mužskej tréningovej skupiny.

Berie tréner známy až drakonickým prístupom ohľad na to, že je medzi nimi jediná žena? „Ani nie... Dnes je móda, že ženy sa dožadujú emancipácie. Preto s ňou zaobchádzame rovnako, ba možno niekedy aj tvrdšie. Nemá žiadne ženské maniere. Je vzácny typ športovca. O jej odhodlaní a vášni k športu by sa dalo prednášať na vysokej škole.“

Ambície pretavila Petrušová do výsledkov už v kadetskom či juniorskom veku. Prežila aj mimoriadne kritický rok na prahu dospelosti, keď pre chorobu vynechala celú sezónu. Aj vďaka rodinnému zázemiu, najmä podpore mamy Ivety, tiež členky Kajak&kanoe klubu Komárno, sa jej podarilo vrátiť na vodu.

V roku 2018 Petrušová ukázala veľký progres. Paralelne odštartovala seniorskú kariéru na pretekoch Svetového pohára v Szegede pekným 8. miestom v K1 na 1000 m. Stúpajúcu formu potvrdila piatym a šiestym miestom v K1 na 1000 m na majstrovstvách sveta, respektíve Európy do 23 rokov. Sily si vyskúšala aj na seniorských ME a MS na 5 km.

Predvlani potvrdila výkonnostný vzostup, ktorý korunovala bronzom na Európskych hrách v Minsku v K1 na 5 km. O niekoľko týždňov neskôr sa stala majsterkou Európy do 23 rokov v K1 na 1000 m. Zabojovala aj na seniorských MS, piatym miesto v singlovom „kiláku“ a ôsmym na 5 km.

Mariana Petrušová s trénerom Petrom Likérom a s bronzom z Európskych hier 2019 v Minsku.
Mariana Petrušová s trénerom Petrom Likérom a s bronzom z Európskych hier 2019 v Minsku.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Žiaľ, v pandemickej sezóne 2020 Marianu Petrušovú pribrzdil úraz, keď cestou na tréning na bicykli do nej vrazilo auto. Musela na operáciu, z krku jej vybrali hematóm. Na niekoľko týždňov vypadla z tréningového procesu. „Mali sme to dobre rozbehnuté, úraz ju však pribrzdil, stratila veľa svalovej hmoty, museli sme začať od nuly. Vrhli sme sa do práce, potom však ochorela...,“  hovorí o smoliarskej sezóne Likér.

Keď sa Mariany v pätnástich rokoch pýtali, kam by sa chcela v kanoistike dopracovať, odpovedala: „Chcem sa neustále zlepšovať a túžim po tom, aby to vyvrcholilo olympijskými hrami. Najradšej už v roku 2020 v Tokiu, ale môže byť aj potom...“

Odvtedy uplynulo šesť rokov a platí, že sa neustále zlepšuje. A ešte existuje aj malá šanca na presunuté Tokio, aj keď reálnejšie sa javia ďalšie hry. „Máme vysoké ambície, ale netlačíme na pílu, že za každú cenu musí do Tokia. Má 21 rokov a pred sebou v najbližšej budúcnosti dosť príležitostí na vrcholných podujatiach do 23 rokov, ako aj seniorských,“ konštatuje Likér.

V súvislosti s olympijskými ambíciami však bude musieť ešte úspešne preklenúť cestu od dlhších tratí k päťstovke...

MARIANA PETRUŠOVÁ (rýchlostná kanoistika)

Narodená 11. 12. 1999 v Komárne, členka Športového centra polície a KKK Komárno, tréner Peter Likér. V roku 2019 v K1 majsterka Európy do 23 rokov na 1000 m v Račiciach a bronzová medailistka z Európskych hier v Minsku na 5000 m.

 

Patrik Jány chce byť silný v oboch disciplínach

Patrik Jány.
Patrik Jány.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Patrik Jány strieľa od dvanástich rokov, jeho prvým trénerom bol jeho starý otec. Ako dorastenec skončil druhý na majstrovstvách Slovenska a dostal sa do Centra talentovanej mládeže. Medzi juniormi sa prvý raz kvalifikoval na majstrovstvá Európy 2015, na ktorých ho už ako tréner viedol Jozef Gönci. V Arnheme sa medzi vzduchovkármi predral do finále, v ktorom skončil šiesty.

Práve dvojnásobný bronzový olympijský medailista a najlepší svetový strelec rokov 1998 a 1999 Gönci, s ktorým spolupracoval vyše roka, ho z banskoštiavnického klubu dotiahol do banskobystrickej Dukly. Náš niekdajší hviezdny strelec tam dal dokopy perspektívnu puškársku trojicu, v ktorej boli s Jánym aj Matej Medveď a Štefan Šulek. Na svetovej univerziáde 2019 v Neapole získalo toto trio v súťaži družstiev bronz. Matej Medveď však v lete minulého roka náhle zomrel...

Patrika Jányho s Göncim spája i ďalšia vec. Predvlani strieľal v nemeckej bundeslige za BSV Buer-Bülse, s ktorým ju Jozef viackrát vyhral. „Z bundesligy som mal aj iné ponuky, ale ozvali sa ako prví. V klube som mal pokračovať. Škoda, že súťaž v tejto sezóne pre koronu zrušili. Pokiaľ sa nejaké preteky uskutočnia, v tomto roku by som chcel v decembri absolvovať aspoň vzduchovkové preteky v Belehrade,“ hovoril Jány. ME však napokon vzhľadom na pandémiu zrušili...

Po Göncim Patrika trénoval Peter Buberník a v roku 2018 po ukončení vlastnej streleckej kariéry ho prevzal Zoltán Baláž, vzduchovkársky majster Európy z roku 2005. Vlani sa pod jeho vedením Jány etabloval v širšej svetovej špičke vzduchovkárov. A hneď zisk jeho premiérovej medaily na vrcholných seniorských podujatiach – bronz na pretekoch Svetového pohára v Riu de Janeiro – znamenal preňho postup na OH v Tokiu. Pre slovenských puškárov to bola prvá miestenka od Londýna 2012.

V tomto roku majú strelci v kalendári aj vzduchovkové majstrovstvá Európy vo fínskej Lohji či guľové v chorvátskom Osijeku, seriál Svetového pohára či predolympijské preteky v Tokiu. V tejto chvíli je však otázne, čo z tohto programu budú môcť absolvovať.

V každom prípade pre Patrika, pre ktorého bola doteraz vzduchovka dominantnejšia ako malokalibrovka, priniesla predminulá sezóna potešiteľné zistenie. „Mám za sebou veľmi dobrú malokalibrovkovú sezónu, výsledkovo sa v disciplíne 3x40 zlepšujem. Posunul som sa. Našli sme dobré strelivo, výkony by som mohol zlepšiť ešte o dva-tri bodíky a potom by som bol pomerne silný v oboch olympijských disciplínach,“ naznačuje svoje plány.

Patrik Jány na predvlaňajších Európskych hrách v Minsku, ktoré odštartovali jeho etablovanie vo svetovej špičke.
Patrik Jány na predvlaňajších Európskych hrách v Minsku, ktoré odštartovali jeho etablovanie vo svetovej špičke.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

V porovnaní s inými strelcami svetovej špičky sa Jány nechce špecializovať iba na jednu disciplínu. Okruh obľúbených činností si rozšíril aj pri športovaní. Zatiaľ čo pri jeho začiatkoch streľbe chvíľu konkuroval iba stolný tenis, v rámci kondičnej prípravy v Dukle prišiel na chuť aj doplnkovým športom ako bicyklovaniu, behu či turistike.

Pre jeho trénera Zoltána Baláža je Jányho olympijská miestenka veľké zadosťučinenie. Sám totiž na olympijské terče nezamieril. „O to viac sa ho budem do Tokia snažiť čo najlepšie pripraviť. Najradšej by som bol, keby k Patrikovi do olympijskej výpravy pribudol aj druhý puškár. Budú na to ešte dve šance na ME,“ poznamenal Baláž.

Svojho mladého zverenca tréner zažil ešte ako strelecký kolega. Spolu boli v tíme na európskom šampionáte v Györi 2018. „Máme veľmi dobrý vzťah. Paťo je skvelý človek. Ako športovec veľmi cieľavedomý a pracovitý. Vie, čo chce dosiahnuť. Má zdravé sebavedomie. A či sa dokáže dobre pripraviť na OH? Pokiaľ by som mal dať za niekoho ruku do ohňa, tak by to bol práve Paťo,“ zdôrazňuje Baláž.

PATRIK JÁNY (športová streľba)

Narodený 29. 7. 1997 v Banskej Štiavnici, člen VŠC Dukla Banská Bystrica, tréner Zoltán Baláž. Vo vzduchovej puške víťaz svetovej letnej univerziády v Neapole 2019, bronzový z pretekov SP v Riu de Janeiro (zisk miestenky na OH), bronzový z finálových pretekov SP 2019 v Pchu-tchien, siedmy na EH 2019 v Minsku.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV