Športové aktuality
Bratislava
9 min. čítania

Mladé pušky: Štyria kajakárski mušketieri Myšák, Botek, Baláž a Zalka

Ladislav Harsányi
Na spoločnej fotografii zľava Denis Myšák, Adam Botek a Samuel Baláž, na samostatnej fotografii Csaba Zalka.
Foto
TASR/Jaroslav Novák a Pavel Neubauer

V časopise OLYMPIC.sk JESEŇ/ZIMA 2020, ktorý vyšiel v decembri, sme predstavili viacero našich špičkových športovcov vo veku do 25 rokov, ku ktorým sa upierajú naše nemalé nádeje do ďalších rokov. Medzi tuctom športovcov, ktorých sme predstavili pod spoločným označením „Mladé pušky“ boli aj štyria „kajakárski mušketieri“, ktorí sa spolu s veteránom Erikom Vlčekom pobijú o miesta v slovenskom olympijskom štvorkajaku na 500 m na OH v Tokiu. Všetci štyria sú už napriek mladému veku ovenčení medailami z majstrovstiev sveta i Európy, najstarší z kvarteta Denis Myšák dokonca zlatými a navyše aj olympijskou medailou. V časopise ich predstavil Ladislav Harsányi, ktorého text zverejňujeme aj na webe.

Celé kvarteto našich "kajakárskych mušketierov" pohromade - v popredí zľava Adam Botek a Csaba Zalka, za nimi Samuel Baláž a Denis Myšák.
Celé kvarteto našich "kajakárskych mušketierov" pohromade - v popredí zľava Adam Botek a Csaba Zalka, za nimi Samuel Baláž a Denis Myšák.
Foto
TASR/Jaroslav Novák

Majster sveta 2015 Denis Myšák sedel v striebornom štvorkajaku na OH 2016 v Riu, ale potom mal zdravotné ťažkosti a z elitnej lode vypadol. V „štyráku“, ktorý v roku 2019 bronzom na 500 m na majstrovstvách sveta v Szegede vybojoval miestenky na OH v Tokiu, boli spoločne s veteránom, už 39-ročným Erikom Vlčekom, mladíci Samuel Baláž, Csaba Zalka a Adam Botek. Vlani sa naopak zranil Vlček, ale Myšák sa vrátil vo veľkom štýle.

Na štyri miesta v našej vlajkovej lodi je tak teraz päť kandidátov zo Športového centra polície – spomínaní štyria mladíci, plus Vlček. Ich predstavenie sme zoradili podľa veku.

DENIS MYŠÁK: JE SPÄŤ

Koľko športovcov malo titul majstra sveta a olympijskú medailu pred dovŕšením 21. narodenín? Denis Myšák, odchovanec nováckej kanoistiky, áno. Jeho výkonnostný vzostup sa spája s trénermi Ľubomírom Hagarom st. a s reprezentačným trénerom Petrom Likérom. V rokoch 2012 a 2013 bol slovenský Kajakár roka v juniorskej kategórii.

Myšákovi s Linkom (juniorskí majstri Európy v K2) sa dostalo cti, že ich vzali do káštvorky k legendárnej dvojici Vlček – Tarr. Na MS 2015 v Miláne ako neskúsené ucho „doháčikoval“ štvorkajak k zlatu na „kiláku“, o rok nasledoval rovnaký kov na ME v Moskve a skvelé striebro na olympiáde v Riu de Janeiro.

Denis Myšák
Denis Myšák
Foto
TASR/Jaroslav Novák

Ďalšie roky však Denis spoznal odvrátenú stranu športu. Na jeseň 2017 prišla operácia pravého ramena, vo februári 2018 išlo pod nôž aj ľavé. Vyžiadalo si to 10-mesačnú pretekársku prestávku a stálo ho účasť na MS. Ani v roku 2019 sa nevedel dostať do optimálnej formy (aj keď ako háčik doviedol K4 na neolympijskej 1000-metrovej trati k bronzu na MS), a tak sa z Likérovho Komárna presunul do Bratislavy k Andrejovi Wiebauerovi.

„Bola to zmena v jeho živote. V Bratislave žije, má tu zázemie. Fyzicky bol na tom dobre, ale chýbala mu psychická pohoda. Museli sme zapracovať aj na technike pádlovania, pretože po zraneniach sa k tej správnej nevedel vrátiť. Tieto dve veci sa podarilo skĺbiť. Stal sa najkomplexnejším kajakárom sezóny, v ktorej suverénne vyhrával,“ vraví jeho nový tréner Andrej Wiebauer.

„Obdivujem ho, ako sa dokázal vyhrabať z dna, keď stratil aj zväzovú finančnú podporu. Dostal sa do starej formy, nemôžeme však zaspať na vavrínoch. Túži po návrate do K4 a po olympiáde,“ dodal tréner.

DENIS MYŠÁK

Narodený 30. 11. 1995 v Bojniciach, člen ŠCP a ŠKP Bratislava, tréner Andrej Wiebauer, v reprezentácii  Peter Likér, v Miláne majster sveta 2015 v K4 na 1000 m, v Moskve majster Európy 2016 v K4 na 1000 m, na OH 2016 v Riu de Janeiro strieborný v K4 na 1000 m, v Szegede na MS 2019 bronzový v K4 na 1000 m.

 

 

ADAM BOTEK: TRÉNER NEVIE, KDE MÁ HRANICE

Prvé zábery Adama Boteka pádlom usmerňovala komárňanská trénerka Kristína Medovčíková. Ako 18-ročný sa dostal pod velenie Petra Likéra. „Museli sme ho zlomiť, aby sme vedeli, kde má hranice, aj keď to presne nevieme ani dnes... Sústredili sme sa na odstraňovanie jeho technických nedostatkov, využitie prirodzenej sily a obrovskej vytrvalostnej kapacity. Z mojich zverencov práve on urobil najväčší progres,“ načrtol Botekov vývoj tréner. Mladému Adamovi, obľubujúcemu nočný život, dal od začiatku najavo, že musí pristúpiť na jeho pravidlá hry. A ten si dal povedať.

Adam Botek
Adam Botek
Foto
TASR/Michal Svítok

Výrazné napredovanie ukázal medzi juniormi, resp. v U23, stal sa platným členom káštvoriek. Zároveň ho hodili ako 20-ročného do seniorských vôd. Na SP v roku 2017 v Belehrade si ho všimol Peter Gelle a navrhol mu, aby si k nemu sadol do kádvojky a skúsili to spolu na „kiláku“. Skúsili a na prvý pokus sa to rozbehlo senzačne: na svetovom šampionáte v Račiciach si vypádlovali striebro. Adam naďalej fungoval v stále sa lepšiacej „dvadsaťtrojkovej“ ekipe K4, v lodi s Balážom, Fraňom a Zalkom sa v Plovdive 2018 stali majstrami sveta v tejto vekovej kategórii.

Zopár týždňov pred MS 2019 v Szegede neodolal vábeniu Likérovej K4 a keďže sa to nedalo zladiť s K2, s Gellem ukončil spoluprácu. „Káštvorka mala len jednu možnosť kvalifikácie na olympiádu, musel som mať v nej najlepších. V Adamovom prípade som musel kuť železo zahorúca, vedel som však presne, čo môžem od neho očakávať,“ vraví Likér. A nepomýlil sa v ňom. Botek zapadol do lode a prispel k bronzu na MS v Szegede s tokijskou olympijskou miestenkou pre Slovensko. „Stále sa však má kam posunúť. Tak ako v každom systéme sa vyskytnú malé diery, aj my ich musíme zapchávať,“ dodal tréner.

ADAM BOTEK

Narodený 5. 3. 1997 v Komárne, člen ŠCP a ŠKP Bratislava, tréner Peter Likér. Bronzový medailista na MS 2019 v Szegede v K4 na 500 m,  bronzový z Európskych hier v Minsku 2019 v K4 na 500 m, strieborný na MS 2017 v Račiciach v K2 na 1000 m, majster sveta do 23 rokov v Plovdive 2018 v K4 na 500 m.

 

 

SAMUEL BALÁŽ: S POKOROU A AMBÍCIAMI

Kanoistickou kolískou Samuela Baláža je Karloveská zátoka, respektíve tamojší vodácky klub Tatran. V detskom veku ho lákali k sebe vodní slalomári, trocha sa však obával perejí, a tak si zvolil hladkú vodu. Ujala sa ho trénerka Helena Skovajsová.

V kajaku ho to spočiatku príliš nebavilo. V juniorskom veku, keď začal žať prvé medzinárodné úspechy, ho však tento šport chytil naplno. „Kanoistika ho v tom veku nadchla, len potreboval usmerniť. Niektoré veci sme museli korigovať, zamerali sme sa na vytrvalosť. Má ideálnu muskulatúru na tento šport, je dobrý genotyp, možno aj preto akcelerácia jeho vývoja bola rýchlejšia ako u iných,“ vraví na margo jeho rýchleho vzostupu Andrej Wiebauer, ktorý ho vedie od 15 rokov.

Samuel Baláž
Samuel Baláž
Foto
TASR/Michal Svítok

Samo je „háčik“, pričom dokáže odjazdiť všetko od 500 metrov do 5 kilometrov. Už v roku 2017 na seniorských MS v Račiciach zaskočil v K4 s ďalšími „mladými puškami“ a bolo z toho 5. miesto. V roku 2018 bol roztrhanie a medailovú žatvu si delil medzi tímy do 23 rokov a seniorské. Z ME do 23 rokov v Auronze si odviezol dva zlaté kovy (K4 500 m, K2 1000 m), z MS do 23 rokov v Plovdive zlato (K4 500 m) a striebro (K2 1000 m).

Prvú seniorskú medailu (striebornú) z ME bral z Belehradu ako člen K4 na 1000 m, rovnaký kov získal aj na MS v Montemor-o-Velho. Megaúspešný rok mu priniesol honor Športovec roka v ankete Kanoista roka 2018. Na pozícii háčika nahradil v Likérovej elitnej K4 Myšáka a „dokormidloval“ ju k bronzu i k olympijskej miestenke na MS v Szegede 2019.

„Vyšiel zo skromných pomerov a napriek úspechom zostal pri zemi. Má pokoru aj ambície. Baží po tom, aby bol úspešný, maká a najväčšia motivácia je preňho olympiáda. Má pred sebou 10 rokov. Je na dobrej ceste, treba to však ukočírovať,“ načrtol ďalší možný vývoj Wiebauer.

SAMUEL BALÁŽ

Narodený 25. 8. 1998 v Bratislave, člen ŠCP a ŠKP Bratislava, osobný tréner Andrej Wiebauer, v reprezentácii (K4) Peter Likér. Bronzový medailista na MS 2019 v Szegede v K4 na 500 m, bronzový z Európskych hier v Minsku 2019 v K4 na 500 m, strieborný z MS 2018 v Montemor-o-Velho v K4 na 1000 m, majster sveta do 23 rokov v Plovdive 2018 v K4 na 500 m, v Auronze majster Európy do 23 rokov v K4 na 500 m 2018 a v K2 na 1000 m.

 

 

CSABA ZALKA: MÁ HLAVU NA SÚŤAŽENIE

Ako 13-ročného v šamorínskej kanoistickej liahni vzal Csabu Zalku pod krídla tréner Gejza Vass a spolupracujú dodnes. Má obrovské zásluhy na tom, čo všetko Zalka dosiahol. Rástli nielen Csabove fyzické parametre (vytiahol sa do výšky 191 cm s hmotnosťou 91 kg), ale jeho talent sa výrazne prejavil už medzi juniormi. V šamorínskom klube sa ťahal za staršími ako Gábor Jakubík či Tibor Linka. Vzorom mu však bol Peter Gelle.

Csaba Zalka
Csaba Zalka
Foto
TASR/Michal Svítok

Zažiaril na juniorských ME 2016 v Plovdive, kde si vypádloval tri medaily. Na MS rovnakej vekovej kategórie bral bronz v K2 na tisícke so Samuelom Balážom. Najviac mu sadli šprintérske disciplíny. Získal prvú singlovú juniorskú medailu na MS v histórii samostatného Slovenska – bronz v K1 na 200 m v Pitešti (2017). Keď ako junior na II. kvalifikačných pretekoch na Zemníku zdolal na 200 m všetkých seniorských súperov, bolo jasné, že si začne budovať paralelne aj „dospelácku“ medzinárodnú kariéru. Do svojej partie ho vzal Likér a zabudoval do K4, ktorá vybojovala olympijskú miestenku do Tokia.

„Je pevná súčasť K4. Už od juniorského veku si udržuje vysokú výkonnosť. Vzácny typ športovca, celkom disciplinovaný, spoľahlivý, s dobrou hlavou na pretekanie – zrelosťou napriek mladému veku, s veľkým pohybovým talentom a citom pre vodu. Vie podať maximálny výkon v dôležitých pretekoch, čo je podstatná vec,“ charakterizuje ho reprezentačný tréner Peter Likér, ktorý, samozrejme, vie aj o jeho rezervách.

CSABA ZALKA

Narodený 11. 3. 1999 v Šamoríne, člen ŠCP a ŠKP Bratislava, osobný tréner Gejza Vass, reprezentačný Peter Likér. Bronzový medailista na MS 2019 v Szegede v K4 na 500 m, bronzový z Európskych hier v Minsku 2019 v K4 na 500 m, majster sveta do 23 rokov v Plovdive 2018 v K4 na 500 m, majster Európy do 23 rokov v K4 na 500 m 2018 v Auronze, bronzový z MS juniorov 2017 v Pitešti v K1 na 200 m.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV