Športové aktuality
Reportáž
6 min. čítania

Mladé pušky v seniorskej hokejovej reprezentácii: Rekord s dvojkrížom na hrudi drží Marián Hossa

Lucia Benčeková
Foto
SZĽH - Andrej Galica

Mali iba 18 rokov, keď okúsili chuť seniorskej hokejovej reprezentácie na majstrovstvách sveta. Reč je o mladých hráčoch, ktorí zažili svoj debut medzi slovenskou hokejovou elitou ešte ako tínedžeri. V histórii samostatného Slovenska veľa takýchto hráčov nebolo. No z tých, ktorým na šampionátoch v našom A-mužstve svietil v tabuľkách vek nižší ako 20 rokov, vyrástli mimoriadne úspešní hokejisti. Tu je zopár zvučných mien, ktoré určite nemusíme špeciálne predstavovať žiadnemu ostrieľanému hokejovému fanúšikovi.

Marián Hossa

Marián Hossa a Luboš Bartečko (vpravo dole) sa tešia z druhého gólu do brány Ukrajinca Konstantina Simčuka na MS 2004.
Marián Hossa a Luboš Bartečko (vpravo dole) sa tešia z druhého gólu do brány Ukrajinca Konstantina Simčuka na MS 2004.
Foto
TASR

27. apríla 1997 nastupuje vtedy len 18-ročný Marián Hossa na svoj prvý zápas v seniorskej reprezentácii. Vo výbere Jozefa Golonku proti Rusku dokonca zaznamenáva svoj prvý bod po asistencii pri góle Jozefa Daňa. Historicky sa tak stáva najmladším hokejovým reprezentantom. Hossova prítomnosť v tíme pritom nebola vôbec náhodná. Sezóna 1996/1997 bola pre Mariána mimoriadne úspešná. V slovenskej extralige získal s Trenčínom svoj prvý majstrovský titul, kde si v 60 zápasoch pripísal 35 gólov a 29 asistencií. Výraznou mierou sa tak podpísal pod víťazstvo Dukly. Už tento úspech predpovedal staršiemu z bratov Hossovcov hviezdnu kariéru. V roku 1997 prišiel draft do NHL. V 1. kole vstupného draftu si ho vybral tím Ottawa Senators ako 12. v celkovom poradí, čím sa odštartovala jeho nezabudnuteľná hokejová kariéra v NHL.

Jiří Bicek

Jiŕí Bicek so Stanleyho pohárom
Jiŕí Bicek so Stanleyho pohárom
Foto
TASR

Rodák z Košíc, ktorý ako prvý priniesol na Slovensko Stanley cup, debutoval na rovnakom šampionáte ako Marián Hossa. V deň prvého zápasu bol od Hossu starší len o 40 dní. V piatok 2. mája 1997 strieľa 18-ročný Bicek v zápase  s Fínskom kontaktný gól za stavu 3:1. Hoci Slováci nakoniec prehrali 5:2, Bicek sa týmto gólom stal najmladším slovenským skórujúcim hráčom. I keď bola jeho nominácia pre mnohých prekvapením, pozornosť pútal už v slovenskej lige. V jeho materskom tíme HC Košice debutoval už v sezóne 1995/96, kedy získal majstrovský titul s bilanciou 12 gólov a 19 asistencií v 32 zápasoch. Slovensko reprezentoval aj na majstrovstvách sveta juniorov, kde nazbieral tri body v šiestich zápasoch. Do NHL bol draftovaný v roku 1997 zo 131. miesta tímom New Jersey Devils.

Andrej Meszároš

Andrej Meszároš v roku 2004
Andrej Meszároš v roku 2004
Foto
TASR

Odchovanec Dukly Trenčín svoj debut v reprezentácii zažil na šampionáte v roku 2004.  Už predtým reprezentoval Slovensko v roku 2002 na MS hráčov do 18 rokov a v roku 2003 získal v rovnakej vekovej kategórii ako kapitán striebornú medailu. 28. apríla 2004 bol v programe majstrovstiev sveta zápas medzi Slovenskom a Fínskom. Andrej mal vtedy 18 rokov a 198 dní a stal sa najmladším slovenským obrancom na šampionáte v našej histórii. Zároveň bol aj najmladším obrancom, ktorý bodoval, pretože v zápase proti Dánsku zaznamenal asistenciu pri góle Zdena Cháru. Slovensko vtedy zvíťazilo vysoko 8:0. Rok 2004 bol pre Meszároša dôležitý aj z hľadiska jeho zámorskej kariéry. V drafte NHL si ho z celkového 23. miesta vybral klub Ottawa Senators.

Marko Daňo

Marko Daňo sa raduje zo svojho premiérového gólu na šampionáte s kapitánom Miroslavom Šatanom v zápase B-skupiny  majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Štokholme a Helsinkách, Slovensko - USA.
Marko Daňo sa raduje zo svojho premiérového gólu na šampionáte s kapitánom Miroslavom Šatanom v zápase B-skupiny majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Štokholme a Helsinkách, Slovensko - USA.
Foto
TASR

Syn Jozefa Daňa si svoju premiéru užil v roku 2013 na šampionáte vo Švédsku a Fínsku. Sám Daňo sa v mnohých rozhovoroch vyjadril, že reprezentačná pozvánka bola preňho tak trochu náhodná. Keď Tomáš Surový opustil na týždeň nomináciu, vtedajší reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek povolal do tímu práve mladého Daňa. Z piatich odohratých zápasov sa mladý útočník trénerovi odvďačil 2 bodmi za gól a asistenciu. Daňova hviezdna chvíľa prišla 9. mája 2013 v zápase s Lotyšskom, kde asistoval pri góle Tomáša Surového a o 5 dní na to dal aj svoj prvý gól v zápase proti USA, v ktorom Slováci vyhrali 4:1. Marko Daňo sa môže pýšiť ešte jedným historickým zápisom. Ako šestnásťročný sa stal tretím najmladším hráčom, ktorý vstúpil na ľad slovenskej najvyššej súťaže. Svoje dorastenecké a juniorské roky hral za Duklu Trenčín. V roku 2013 si ho vybral klub NHL Columbus Blue Jackets v prvom kole z celkového 27. miesta.

Martin Fehérváry

Martin Fehérváry počas tréningu na 82. majstrovstách sveta v ľadovom hokeji 11. mája 2018 v Kodani.
Martin Fehérváry počas tréningu na 82. majstrovstách sveta v ľadovom hokeji 11. mája 2018 v Kodani.
Foto
TASR

Talentovaný obranca bol do seniorskej reprezentácie povolaný na minuloročných majstrovstvách sveta v Dánsku. Na svoj premiérový zápas nastúpil v prvom súboji proti Česku, kde síce nebodoval, ale Slováci mali na dosah cenné víťazstvo. Napokon však prehrali po predĺžení 3:2. Fehérváry mal v tomto čase 18 rokov a 211 dní a v tabuľkách je aktuálne na štvrtom mieste medzi najmladšími hráčmi. Defenzíva na MS 2018, ktorej členom bol aj Fehérváry, sa zaraďuje k doposiaľ najúspešnejším. Martin dosahoval obrovské úspechy už na mládežníckych pozíciách. Na MS hráčov do 18 rokov s dejiskom v Poprade a v Spišskej Novej Vsi patril k lídrom tímu a po šampionáte zaslúžene figuroval medzi trojicou najlepších slovenských hokejistov na tomto podujatí. Svoj talent ukázal aj v zahraničnej lige. Ako 15-ročný hral za švédsky klub Malmö Redhawks a tréneri na jeho adresu nešetrili slovami chvály. Minulý rok bol draftovaný do Washingtonu Capitals v druhom kole z celkového 46. miesta a v drese minuloročného víťaza Stanleyho pohára odohral aj svoj premiérový prípravný zápas proti tímu Boston Bruins. To, či sa svojich druhých majstrovstiev sveta zúčastní ako 19-ročný, uvidíme už o pár dní v záverečnej nominácii.

V aktuálnom výbere reprezentačného trénera Craiga Ramsayho pred majstrovstvami sveta síce nefiguruje ani jeden 18-ročný hráč, no mladých hráčov máme v tíme niekoľko. Objavia sa aj v záverečnej nominácii na šampionát? Dozvieme sa už o niekoľko dní. 

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV