Športové aktuality
Rozhovor
5 min. čítania

Mladé volejbalistky mali ísť vďaka Ukáž sa! na zahraničné sústredenie, koronavírus im ho oddialil o rok

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Volejbalový klub MŠK Žiar nad Hronom.
Foto
Archív Volejbalový klub MŠK Žiar nad Hronom

Volejbalový klub MŠK Žiar nad Hronom funguje už 66 rokov. Za ten čas sa pod sieťami vystriedalo množstvo talentovaných športovcov. Cesta väčšiny z nich začínala v najmladšej kategórii. Dnes patria medzi najmenších členov dievčatá z tímu mladších žiačok. Práve tie uspeli v grantovom programe Ukáž sa!, ktorý organizuje Nadácia SOŠV v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom.

Dievčatá, ktoré sa so svojím videom zapojili do programu Ukáž sa, spolu hrávajú už dva roky. Začínali v prípravke s najmenším volejbalom, 3-kovým a 4-kovým. Už v prvom roku hrali súťaž mladších žiačok, začiatkom novej sezóny objavili výzvu Slovenského olympijského a športového výboru a zapojili sa do nej. Hoci za sebou mali ešte len súťažné premiéry, stihli zaznamenať aj prvé úspechy. „V 3-kovom volejbale postúpili na majstrovstvá Slovenska. Vo 4-kovom volejbale sa dostali do krajského finále, čo bola v ich kategórii najvyššia súťaž. Na ich úrovni to boli veľmi pekné výsledky,“ hovorí ich trénerka Alena Bieliková. V dobrých výsledkoch pokračovali aj začiatkom roka 2020. Novú sezónu sme mali veľmi dobre rozohranú, stretla sa tu väčšia partia dievčat, mali sme ich asi 22. Mladšie hrali opäť 3-kový volejbal a až do koronakrízy boli na popredných miestach. Vo 4-kovom mali ambíciu postúpiť na majstrovstvá Slovenska,“ dodáva Bieliková.

Volejbalový klub MŠK Žiar nad Hronom o Ukáž sa!

„Do takéhoto projektu sme sa zapojili prvýkrát. Myslím, že je to pre dobro veci, tieto deti venujú volejbalu dosť času a keď sa nájde niečo takéto, dosť im to pomôže. V kolektívnom športe nemajú všetci úplne rovnaké podmienky. Nie všetci rodičia môžu podporiť svoje deti, a preto projekt veľmi kvitujem. Bola to skvelá vec.“

Alena Bieliková – trénerka mladších žiačok MŠK Žiar nad Hronom

Koronakríza im výrazne spriečila plány

 

Na jar však celý svet ochromila pandémia šíriaceho sa koronavírusu. Za obeť padli takmer všetky športové aktivity, volejbal nevynímajúc. „Z hodiny na hodinu sme všetko zatvorili.  S dievčatami sme však zostali v kontakte cez internet. Robili sme s nimi cvičenia a zadávali im úlohy. Bolo to však dosť náročné, hlavne pre dievčatá, ktoré bývajú v panelákoch,“ hovorí volejbalová trénerka.

Hneď ako bola možnosť znovu sa vrátiť na športoviská, volejbalistky ju využili. „Dali sme sa dokopy a začali hrávať plážový volejbal na pieskovom ihrisku. Neskôr, keď sa otvorili telocvične, sme pokračovali v klasickej príprave. Dievčatá sa do toho rýchlo dostali. Pozitívnym faktom pre nás bolo, že nám nikto neodišiel a vrátili sa všetky dievčatá,hovorí trénerka. Momentálne v klube pripravujú aj záverečný turnaj, na ktorom chcú zhodnotiť uplynulý rok a určiť si plán na ďalšiu sezónu.

 Ako vyzerá tréning mladých volejbalistiek?

„Mladšie žiačky už aj súťažia. Musíme sa preto viac venovať herným činnostiam jednotlivca, aby sa naučili ovládať loptu. Volejbal je náročný na priestorovú motoriku. Neskôr trénujeme vo dvojiciach a v trojiciach. Tam sa trénujú herné činnosti ako podanie, bager, lob a smeč. Potom sa to skladá do komplexnej hry. Chcem od nich, aby vedeli rozohrať hru a ukončiť ju nejakým útokom,“ vysvetľuje Bielková.

Volejbalový klub MŠK Žiar nad Hronom získava nové talenty cez nábory na základných školách. „Po dlhom čase sa minulý rok stalo, že sa nám dievčatá začali na volejbalový krúžok hlásiť samé. Myslím si, že to je aj z dôvodu, že minulý rok boli na Slovensku organizované majstrovstvá Európy žien vo volejbale a bol okolo toho celého ošiaľ. Veľmi nás to potešilo, uvidíme, ako to bude vyzerať po koronavíruse,“ hovorí trénerka, ktorej zverenkyne sú finalistkami grantového projektu Ukáž sa!

Koronavírus ich obral o sústredenie, vynahradia si ho o rok

Odmenou za dobré výkony mladých športovkýň malo byť spoločné sústredenie pri mori spojené s turnajom, na ktorom by si zmerali sily so zahraničnou konkurenciou. Pomocnú ruku mali podať i financie získané z grantového programu Ukáž sa!. Plány však mladým dievčatám narušil koronavírus. Všetko sme mali zabezpečené, rozhodli sme sa, že pôjdeme autobusom a zoberieme aj rodičov. Pandémia nám však zrušila plány, všetko sme stopli. Mali sme naplánovanú aj účasť v rakúskom Klagenfurte, kde mal byť festival mládeže. No aj toto podujatie je zrušené. Dohodli sme sa však, že si to vynahradíme, naštartujeme novú sezónu a na jej konci spoločne vycestujeme na zahraničný turnaj a sústredenie,“ dodáva na záver Bieliková.

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV