Šport a olympizmus
3 min. čítania

Mladí fotografi sa v Programe športovej žurnalistiky učia od najlepších!

Foto
Daniel Stehlík

Nový projekt Slovenského olympijského a a športového výboru „Program športovej žurnalistiky", ktorý je zameraný na praktické vzdelávanie študentov vysokých škôl v oblasti športovej žurnalistiky, je v plnom prúde! Zatiaľ čo desiati študenti sa pod vedením skúsených novinárov vzdelávajú v oblasti printovej žurnalistiky, štyria sa aj vďaka technologickému partnerovi projektu CANON zdokonaľujú v umení športovej fotografie. 

Mladých fotografov majú pod palcom dlhoroční fotografi z Tlačovej agentúry SR (TASR) Michal Svítok a Martin Baumann. Michal spolupracuje s TASR už od roku 2005 a v súčasnosti tam pôsobí ako vedúci Obrazovej redakcie. Je držiteľom niekoľkých cien Slovak Press Photo a cien Literárneho fondu. Martin sa ako fotograf zúčastnil na troch olympijských hrách, šiestich majstrovstvách sveta v hokeji a mnohých iných športových podujatiach. Pochváliť sa môže aj 1. miestom v kategórii "šport" v prestížnej novinárskej súťaži Slovak Press Photo. Skúsení fotografi, ktorí so zrkadlovkou precestovali už poriadny kus sveta, teraz svoje skúsenosti odovzdávajú mladšej generácii.

Do prvého ročníka Programu športovej žurnalistiky sa prihlásilo až 112 študentov z celého Slovenska, desiatky z nich prejavili záujem práve o fotografickú stáž. Z množstva prihlášok, zaujímavých motivačných listov a portfólií lektori vybrali štyroch študentov. Mária Šišková z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Daniel Stehlík zo Žilinskej univerzity, Veronika Mihaliková z Prešovskej univerzity a Nándor Fekete z Univerzity Komenského v Bratislave sa ako fotografi zúčastnili už na mnohých športových podujatiach po celom Slovensku.

Kompletnú fotografickú techniku a výbavu im počas celého trvania stáže zapožičal svetový líder v oblasti inovácií a poskytovateľ zobrazovacích riešení spoločnosť CANON.

Kvalitná fotografická technika určená pre profesionálov je finančne veľmi náročná a len zlomok začínajúcich fotografov si ju môže dovoliť. Preto sme veľmi radi, že sa spoločnosť CANON stala technologickým partnerom nášho projektu a študenti tak majú možnosť vyskúšať si a naučiť sa fotiť technikou profesionálov. Začiatkom marca sa naši stážisti zúčastnili aj na online workshope, ktorý sme zorganizovali v spolupráci so spoločnosťou CANON. Na workshope sa študenti dozvedeli, ako majú pracovať s technikou. Sme veľmi vďační za to, že sa k nášmu projektu pridal partner, ktorý vidí zmysel vo vzdelávaní budúcej generácie športových fotografov rovnako ako my," povedala koordinátorka Programu športovej žurnalistiky Dana Galicová.

Pozrite si fotografie, ktoré mladí fotografi v rámci Programu športovej žurnalistiky vytvorili doposiaľ: 

Daniel Stehlík
Foto
Daniel Stehlík
Daniel Stehlík
Foto
Daniel Stehlík
Mária Šišková
Foto
Mária Šišková
Mária Šišková
Foto
Mária Šišková
Nándor Fekete
Foto
Nándor Fekete
Nándor Fekete
Foto
Nándor Fekete
Veronika Mihaliková
Foto
Veronika Mihaliková
Veronika Mihaliková
Foto
Veronika Mihaliková
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV