Šport a olympizmus
Reportáž
4 min. čítania

Mladí športovci na #JOTGAMES videli inšpiratívny dokument – Futbalstory Martina Murcka

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Premietanie filmového dokumentu o futbalistovi Martinovi Murckovi (druhý zľava). Vznik dokumentu podporila aj Nadácia SOŠV.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Na #JOTGAMES, spoločnom sústredení športovcov z projektov Nadácie SOŠV, mali slovenské talenty možnosť vidieť aj inšpiratívny dokumentárny film Martin Murcko – Futbalstory. Jeho príbeh je inšpiráciou pre mladých športovcov aj nešportovcov a ukazuje nezlomnú vôľu a vytrvalosť žiť, hrať futbal a vrátiť sa do spoločnosti.

Športovci z Juniorského olympijského tímu a projektu Ukáž sa! sa 8. a 9. októbra stretli na teambuildingu #JOTGAMES v šamorínskom komplexe x-bionic sphere. Počas dvoch dní zažili množstvo zábavy, diskusie s olympionikmi, tréningy so známymi športovcami a množstvo zaujímavých prednášok. Súčasťou piatkového večera bolo aj premietanie inšpiratívneho dokumentu o futbalistovi Martinovi Murckovi.

Na premietaní pre mladých športovcov sa osobne zúčastnili aj aktéri filmu – samotný Martin Murcko, Norbert Sališ, člen LOSS (Liga na ochranu slovenských športovcov) a zároveň aj Murckov spoluhráč z Modry a člen výkonného výboru SFZ Tomáš Medveď. Vznik dokumentu finančne podporila aj Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru.

Film finančne podporila aj Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru. „V nadácii dostávame veľké množstvo žiadostí o podporu. Keď ma oslovili autori filmu, hneď sme vedeli, že to je projekt, ktorý chceme podporiť. Aj preto, že cieľom bolo vzdelávať a pripravovať športovcov na druhú časť kariéry po skončení činnosti, či na situáciu, keď sa zrania,“ povedala pred premietaním riaditeľka nadácie Zuzana Vodáčková.

Film som už videl na premiére v Modre. Zanechalo to vo mne veľké emócie. Obdivujem ťa, že si rozpovedal svoj príbeh. Musím povedať, že viem, že to nebolo jednoduché o tom rozprávať,“ priznal moderátor večera a bývalý futbalista Róbert Vittek.

„Tento film môže hlavne pomôcť všetkým ľuďom uvedomiť si to, čo prežívajú. Uvedomiť si, aby sa nikdy nevzdali, aj keď do toho príde nejaká maličkosť, hoci aj nejaké ťažké zranenie. Aby mali pred sebou cieľ, ktorý si dali na začiatku a aby si za ním šli za každých okolností. Tento film môže pomôcť tým, ktorí ho pochopia,“ povedal mladý futbalista, ktorému život a futbalový sen skomplikovaná ťažká autonehoda.

Murcko sa však nevzdal, opäť hrá futbal, študuje vysokú školu a trénuje deti v futbalovom klube v Modre. S opätovným zaradením do spoločnosti mu výrazne pomohol aj Norbert Sališ, jeho spoluhráč a člen Ligy na ochranu slovenských športovcov. „Maťo mi bol sympatický, bol zdravo drzý, čo je v športe dôležité. Tento príbeh si sám vybojoval. A za každých okolností bojuje ďalej. Prišiel za mnou a vyzval ma, povedal mi, že chce makať. Obehali sme nejaké kluby a takto začala naša spolupráca. Ťaháme to spolu už dva roky a dúfam, že budeme pokračovať,“ povedal počas premietania dokumentu na #JOTGAMES.

Príbeh Martina Murcka chytil po premietaní za srdce viacero mladých športovcov. Výnimkou nebola ani talentovaná bobistka a atlétka Viktória Čerňanská. „S Maťom sa poznám aj osobne. Film bol veľmi emocionálny a ťažký. Je mi ľúto, čo sa mu stalo. Mám voči nemu veľký obdiv za to, ako sa k tomu postavil, že bojuje ďalej. Dúfam, že sa mu podarí obnoviť jeho futbalový sen,“ povedala po premietaní členka Juniorského olympijského tímu.

Aké sú ďalšie plány filmu prezradil Tomáš Medveď. „Našou cieľovou skupinou sú športovci. Zameriavame sa na dospievajúcich vo veku viac ako 14 rokov. Športovcov, ktorí začínajú profesionálne športovať. Chceme rozprávať o duálnej kariére, chceme použiť film ako učebnicu. Neplánujeme ísť s ním zatiaľ do kín, skôr ho chceme premietať mladým športovcov a následne o ňom diskutovať,“ dodal na záver podpredseda LOSS.

#JOTGAMES vám priniesol hlavný partner podujatia LYNX.

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV