Športové aktuality
5 min. čítania

Mladí športovci si vypočuli prednášku o hrozbách dopingu: Čo robia s telom steroidy?

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Tomáš Pagáč z Antidopingovej agentúry SR prednášal mladým športovcom práve na tému dopingu.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Doping je starý ako šport. Už od staroveku sa športovci pokúšali zvýšiť svoj športový výkon. Ako? Akokoľvek. Dôležité bolo „len” to, aby boli rýchlejší, silnejší a najlepší… Na ničom inom nezáležalo. Hoci dnes už existujú prísne regulácie nielen liekov, ale aj výživových doplnkov, túžba stať sa víťazom často prevýši bezpečnostné a zdravotné riziká. Tomáš Pagáč z Antidopingovej agentúry SR prednášal mladým športovcom práve na tému dopingu.

Členom Juniorského olympijského tímu na 2. ročníku teambuildingu #JOTGAMES porozprával o hrozbe dopingu, nepríjemných účinkoch niektorých zakázaných látok, ale aj o tom, odkiaľ čerpať informácie o bezpečnosti užívania výživových doplnkov či liekov. „Doping vznikol ruka v ruke so samotným športom. Prvopočiatky dopingu nájdeme v starovekom Grécku. Vtedy športovci na zvýšenie svojej výkonnosti používali alkohol či rôzne extrakty z rastlín. Podobné veci sa diali aj v Egypte či v Rímskej ríši,“ začal svoje rozprávanie Pagáč.

Čo je #JOTGAMES?

24. – 25. augusta sa v tréningovom centre X-Bionic Sphere v Šamoríne konal teambuilding #JOTGAMES, ktorý pre členov Juniorského olympijského tímu zorganizoval Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV). Mladí športovci z rôznych odvetví tak mali šancu lepšie  sa spoznať, zabaviť a dozviedieť sa niečo nové z rôznych oblastí športového sveta.

Členom Juniorského olympijského tímu vysvetlil, že za doping nie je považované len samotné užitie zakázanej látky. Dopingom je aj porušenie akéhokoľvek antidopingového pravidla. Nie je to teda len užitie, ale aj pokus, asistovanie či predaj dopingovej látky. A za toto všetko môže športovec dostať dištanc.

Zoznam všetkých zakázaných látok vydáva WADA (Svetová antidopingová agentúra) a vždy 1. januára vychádza jeho aktualizovaná verzia. Niektoré látky sú zakázané počas celého roka, niektoré nie sú povolené len počas súťaží. Najviac zneužívanou látkou sú anabolické steroidy, obsahujú viac ako 50 % pozitívnych výsledkov dopingových testov.

Vedľajšie účinky steroidov nie sú vôbec príjemné

Pagáč členom Juniorského olympijského tímu vysvetlil aj to, čo sa s telom človeka stane po užití anabolických steroidov. Okrem nárastu svalovej hmoty a zlepšenia športového výkonu existuje veľmi veľa negatívnych vedľajších účinkov. „V skutočnosti majú anabolické steroidy okrem fyzických vedľajších účinkov ako záťaž na srdce, pečeň a nárast hmotnosti, aj psychické. S užívaním steroidov sa spája depresia, erektilná dysfunkcia či domáce násilie. V praxi vyzerá užívanie steroidov tak, že z mužov sa stávajú ženy a zo žien muži,” vysvetľoval negatíva užívania zakázaných látok Pagáč.

„Ak to niekto vyskúša, okrem dištancu zaplatí tým najcennejším, čo má – vlastným zdravím.”

Muži si užívaním steroidov, ktorými umelo navyšujú hladinu testosterónu v tele, narúšajú svoj vlastný testosterón. Telo ho prestane produkovať a nadbytočný testosterón enzýmy premenia na estrogén. A tu sa dostávame k podstate toho, prečo sa muži užívaním steroidov menia na ženy. „V dôsledku toho sa im zmenšujú semenníky, znižuje sa tvorba spermií, vzniká akné na tvári či chrbte, prichádza aj k zväčšeniu prsných žliaz,” vysvetlil dopingový komisár, ktorý priznal, že sa v spolupráci s políciou párkrát stretol aj s prípadmi, keď užívanie steroidov priamo súviselo s domácím násilím. „U žien zas dochádza k maskulinizácii, získavajú mužský tvar postavy – široké ramená, rastie im ochlpenie na tvári, majú výrazné poruchy menštruačného cyklu a zvýšené riziko onkologických ochorení. Ak to niekto vyskúša, okrem dištancu zaplatí tým najcennejším, čo má – vlastným zdravím,varoval športovcov.

Športovec nesie zodpovednosť za to, čo sa nachádza v jeho tele

„Systém užívania zakázaných látok je nastavený tak, že zodpovednosť za to, čo sa nachádza v tele športovca, nesie samotný športovec. Možno ste niekedy počuli o prípadoch, keď športovec tvrdil, že mu zakázanú látku dal tréner alebo lekár. Tieto tvrdenia sú síce pekné, no vždy je za to zodpovedný športovec – on dostane sankciu a jemu to najviac ovplyvní život,” prízvukoval Tomáš Pagáč, ktorý ako príklad uviedol ruskú tenistku Mariu Šarapovovú. O nej je známe, že sa po dopingovom náleze a následnom treste už nikdy nedostala do vrcholovej formy.

Ako môže športovec zistiť či je liek, alebo výživový doplnok v poriadku a neobsahuje žiadnu zakázanú látku? Pagáč odporúča sledovať webové stránky Antidopingovej agentúry SR, prípadne kontaktovať zodpovedné osoby a poradiť sa s nimi o jednotlivých produktoch a ich bezpečnosti.

Dôležité informácie pre každého športovca, hovoria džudisti

Prednáška zaujala aj džudistov Alexa Barta a Benjamína Maťašejeho. Tí počas svojej športovej prípravy používajú rôzne doplnky výživy a na Tomáša Pagáča mali po skončení prednášky viacero otázok. „Pre každého športovca, ktorý chce byť úspešný, sú to dôležité informácie. Musíme si dávať pozor. Mali by sme mať prehľad vo výživových doplnkoch, či je ich zloženie správne a nie sú v nich nejaké zakázané látky,“ vyjadril sa Maťašeje. „Pýtal som sa na konkrétne zloženie produktov, ktoré používam. Chcel som vedieť, či naozaj obsahujú to, čo sa píše v ich zložení,“ vysvetlil svoj záujem o prednášku Antidopingovej agentúry SR člen Juniorského olympijského tímu Alex Barto.

Pagáč (vľavo) členom Juniorského olympijského tímu vysvetlil aj to, čo sa s telom človeka stane po užití anabolických steroidov. Na snímke spolu s členmi JOT a výživovým poradcom Milanom Sedliakom.
Pagáč (vľavo) členom Juniorského olympijského tímu vysvetlil aj to, čo sa s telom človeka stane po užití anabolických steroidov. Na snímke spolu s členmi JOT a výživovým poradcom Milanom Sedliakom.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Hlavným partnerom podujatia bol exkluzívny partner SOŠV - spoločnosť TIPOS.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV