Športové aktuality
Rozhovor
6 min. čítania

Mladý ambasádor zo Slovenska pozýva na Virtuálny olympijský týždeň: Aktívni môžeme byť aj keď sú telocvične zavreté

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
Instagram/eoc_eyoa

Kamil Pavlinský je mladý ambasádor SOŠV pre zimný EYOF 2021 Vuokatti a letný EYOF 2022 v Banskej Bystrici. Vzhľadom na to, že podujatie vo Vuokatti sa pre pandémiu koronavírusu presunulo na december, dostal spoločne s európskymi kolegami za úlohu v pôvodnom termíne (6. až 13. február) usporiadať „virtuálny EYOF“.

V rozhovore Kamil prezradil, na čo sa fanúšikovia športu môžu tešiť počas Virtuálneho olympijského týždňa, ale aj to, ako sa dostal k štúdiu na Medzinárodnej olympijskej akadémii v Grécku a na čo sú podľa neho sociálne siete výborným nástrojom.

Ako ste sa dostali k práci ambasádora SOŠV pre Európsky olympijský festival mládeže?

Bola to taká zhoda náhod. Začal som študovať na Medzinárodnej olympijskej akadémii v Grécku a bol som v kontakte s Ivanou Motolíkovou zo Slovenského olympijského a športového výboru. Tá mi ponúkla možnosť byť ambasádor za Slovensko pre nastávajúci Európsky olympijský festival mládeže (EYOF) vo fínskom Vuokatti a ďalší rok dokonca na Slovensku v Banskej Bystrici. Neváhal som ani sekundu.

EYOF vo Vuokatti však pre pandémiu presunuli z februára na december. Napriek tomu sa počas pôvodného dátumu uskutoční jeho „virtuálna podoba“. Aké aktivity budete zastrešovať na tomto podujatí?

Mladí európski olympijskí ambasádori (EYOA) majú za úlohu pripraviť a zorganizovať celý virtuálny EYOF. Boli sme rozdelení do skupín a každá skupina pripravovala nejaké aktivity. Ja mám na starosti aktivity „Fun Facts“, „Can you pronounce challenge“ a vzdelávací kvíz. Aktivity už sú pripravené, ostáva už len uskutočniť ich počas virtuálneho týždňa (6.- 13. február).

Máme vlastný podcast, ktorý už je na Spotify pod názvom EYOF Podcast. Zatiaľ máme len pilotnú časť, ale postupne tam budú pribúdať zaujímavé časti s hosťami z rôznych športových oblastí. Na Instagrame budú takisto počas virtuálneho týždňa prebiehať rôzne live rozhovory so známymi športovcami, ba dokonca live cvičenia, ktoré sú veľmi vhodné v tomto koronačase.

Čo je zámerom Virtuálneho olympijského týždňa?

Zámerom celého projektu je priblížiť mladým športovcom olympijské hodnoty, naučiť ich niečo nové o zdravom životnom štýle, o psychike v športe, o cvičeniach, ktoré sa dajú využiť v tejto dobe. Takisto sa môžu dozvedieť zaujímavé a zábavné fakty o iných krajinách z Európy, či dokonca spoznať nových ľudí z iných štátov a  kultúr. Celkovo chceme ukázať, že aj napriek tomu, že bol EYOF presunutý z februára na december, tak vieme zorganizovať tento virtuálny EYOF a že športovať, hýbať sa a byť aktívny sa dá aj napriek tomu, že sú telocvične a fitnescentrá uzavreté.

Budete spolupracovať aj na iných projektoch spojených s olympizmom?

Rozhodol som sa študovať olympizmus, keďže ma to veľmi baví a, samozrejme, chcem v budúcnosti spolupracovať na udalostiach spojených s olympizmom. Pracujem v centre voľného času v Prešove a v spolupráci so SOŠV sme pripravili pre deti zo základných škôl program a rôzne aktivity o olympizme namiesto telesnej výchovy, keďže aj tak nemohli cvičiť v telocvični. Okrem tohtoročného EYOF-u budem so SOŠV spolupracovať aj na EYOF-e v roku 2022 na Slovensku. Bude to obrovské športové podujatie, aké Slovensko už dlho nezažilo, ak vôbec niekedy. Už teraz sa veľmi teším. Ďalšie plány nemám, nechám sa prekvapiť, čo prinesie budúcnosť.

Prečo ste sa rozhodli po skončení vysokej školy na Slovensku pokračovať v štúdiu na Medzinárodnej olympijskej akadémii v Grécku?

Študoval som učiteľstvo telesnej výchovy a výchovy k občianstvu na Prešovskej univerzite v Prešove. Po škole som mal plány cestovať a pracovať v zahraničí, avšak korona tieto plány zmenila. V lete som si všimol ponuku Medzinárodnej Olympijskej Akadémie na ich magisterský program. Veľmi ma to zaujalo, tak som si povedal, že to je presne to, čo ma baví. Keďže som vedel, že prvý semester bude vzhľadom na situáciu online a že to budem vedieť skĺbiť s prácou, skúsil som si podať prihlášku.

Výberový proces bol dosť náročný, mal som online pohovory, avšak nakoniec sa to podarilo. Sme 18 spolužiaci zo 16 krajín sveta. Mám spolužiakov z Ugandy, Botswany, Austrálie či USA. Takisto máme vyučujúcich z celého sveta. Sme skvelý tím, online hodiny sme si užívali. Aj po prvom semestri sme stále v kontakte, mávame videohovory a momentálne čakáme, či budeme môcť ísť na druhý semester do Grécka, alebo bude tiež online.

Spomínali ste prácu v centre voľného času. Čo konkrétne tam robíte?

Pracujem v ABC Centre voľného času v Prešove. Som koordinátor oddelenia športu a moja hlavná náplň práce je organizácia športových podujatí medzi základnými a strednými školami a takisto mám na starosti fungovanie a chod záujmových útvarov (krúžkov) na mojom oddelení športu.

V minulosti ste sa aktívne venovali volejbalu. Ako to vyzerá s vaším športovaním teraz? Zostal na to ešte čas?

Volejbal som aktívne hral 10 rokov, z toho 7 rokov som pôsobil v extralige v klube VK UNIPO Mirad Prešov. Keďže som sa rozhodol študovať druhý magisterský stupeň a zároveň pracujem na plný úväzok, nevedel by som sa už volejbalu venovať na 100 percent. Aj preto som skončil, čo bolo veľmi ťažké rozhodnutie, pretože volejbal mi veľmi veľa dal a veľa ma naučil. Na druhej strane mám teraz viac času na iné aktivity, ktoré som predtým popri volejbale nestíhal. V klube som však zostal a spolupracujem pri organizovaní domácich zápasov, najnovšie komentujem domáce zápasy.

Aj vplyvom pandémie, ktorá celý proces urýchlila, sa čoraz viac kladie dôraz na sociálne siete. Aký máte názor na sociálne siete a propagáciu športu a športovcov na nich?

Môj vzťah k sociálnym sieťam je neutrálny. Nie som nejaký obrovský fanúšik, ale ani odporca. Mám a využívam mnoho sociálnych sietí, beriem ich ako nástroj, ktorý by sme mali využiť vo svoj prospech a nie naopak – nechať sa nimi ovládať. Myslím si, že v dnešnej dobe vieme sociálne siete veľmi dobre využiť, či už na vzdelávanie, alebo na kontakt s najbližšími. Tiež je to výborný nástroj na propagáciu športu, športovcov či športových klubov. Dnes si už každý hľadá informácie na Facebooku či Instagrame a kluby si to nemôžu nechať ujsť, preto idú s dobou a sú aktívne aj na sociálnych sieťach.

Máte otázku? Opýtajte sa!
Oddelenie olympizmu

+421 2 492 56 119
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV