Športové aktuality
Rozhovor
5 min. čítania

Mladý džudista Alex Barto: Pre mňa je dôležité, že súťažím sám za seba

Peter Pašuth, Stanislav Krško
Alex Barto.
Foto
Archív Alex Barto

Alex Barto je mladý talentovaný džudista. Vďaka svojim výkonom bol zaradený do Juniorského olympijského tímu. Má za sebou viacero sľubných výsledkov, na olympijských hrách mládeže v argentínskom Buenos Aires 2018 v kategórii do 73 kg skončil piaty. Rovnakú priečku obsadil aj na majstrovstvách Európy juniorov v roku 2019. Prečítajte si príbeh nádejného športovca. Dočítate sa v ňom napríklad aj to, ako vyzerá bežný deň džudistu. Alex sa rozhovoril aj o ťažkostiach pri zhadzovaní kilogramov tesne pred súťažami.

Alex Barto o Juniorskom olympijskom tíme

„Finančný príspevok vždy pomôže. Rovnako aj doplnky výživy, ktoré sme dostali. Tento rok pribudla v rámci Juniorského olympijského tímu spolupráca s mentálnym trénerom. Určite ju využijem a verím, že mi pomôže do budúcnosti. Škoda, že som sa vlani nemohol zúčastniť na teambuildingu v Šamoríne. Počul som na toto sústredenie len slová chvály.“

Najskôr trávil čas na futbalových trávnikoch, no rýchlo pochopil, že chce robiť niečo iné. Ako sedemročný sa začal venovať džudu. „Vo futbale mi to až tak nešlo, rodičia ma prihlásili na džudo a ja som pri ňom vytrval doteraz. Začali sme na tréningy chodiť s bratom, ten neskôr prešiel na plávanie, ale ja som vytrval. Prvé tréningy ma upútali asi vďaka rôznym hrám na rozvoj obratnosti. Postupne som sa naučil rôzne techniky a teraz sa snažím na každom tréningu zdokonaľovať,“ hovorí zverenec trénerov Jána Gregora a Mareka Matuszeka. Bezpochyby náročný šport učí Alexa každý deň tvrdej práci, veľkému sebazapieraniu, ale aj rešpektu pred súpermi. „Je to všestranný šport, ktorý rozvíja fyzickú i psychickú stránku človeka. Súperi sa navzájom rešpektujú. Pre mňa je dôležité, že džudo je individuálny šport, súťažím v ňom len za seba,“ dodáva talentovaný Banskobystričan. V rodnom meste ostal aj študovať, je študentom Športového gymnázia v Banskej Bystrici.

Ako vyzerá bežný deň mladého džudistu?

Bežný tréningový deň člena Juniorského olympijského tímu začína prípravou v posilňovni. Nasleduje kondičný beh a popoludní ho po rozcvičke čaká nácvik techník na tatami. „Nechýba ani randori, ako voláme súboj so sparingpartnerom. V rámci prípravy sa venujem aj doplnkovým športom, okrem behu aj plávaniu či futbalu,“ vysvetľuje devätnásťročný športovec. V aktuálnom juniorskom svetovom rebríčku mu v kategórii do 81 kg patrí 22. miesto. „Medzi moje najväčšie úspechy radím 5. miesta z olympijských hier mládeže 2018 a majstrovstiev Európy juniorov 2019. Keďže súťažím ešte medzi juniormi, na olympijské hry v Tokiu ešte nemôžem myslieť. V Paríži 2024 by som sa však už chcel dostať,“ verí Alex, ktorý za svoj vzor považuje českého olympijského medailistu Lukáša Krpáleka. Ten na olympijských hrách v Rio de Janiero 2016 získal v džude zlatú medailu. Barta čaká ešte nejaký čas medzi juniormi. V tomto i budúcom roku ešte bude zbierať skúsenosti na juniorských turnajoch, potom sa presunie do kategórie do 23 rokov.

Problémy pri zhadzovaní hmotnosti

Minulý rok zmenil váhovú kategóriu. Predtým súťažil vo váhe do 73 kg, teraz do 81 kg. Vďaka tomu už nemusí zhadzovať kilogramy krátko pred súťažami. Pre športovcov z úpolových  športov je hmotnosť krátko pred súťažou vždy najväčším strašiakom. Niekedy pri snahe zhodiť váhu prídu aj o výkonnosť. „Dnes už s váhou nemám problém. Predtým som krátko pred súťažou jedol mäso bez prílohy, posledné tri dni pil menej, posledné kilo som zhadzoval krátko pred vážením v saune či behaním. Vždy sa mi to podarilo,“ zaspomínal si člen Juniorského olympijského tímu.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, a Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru zaradili Alexa Barta druhý rok za sebou do Juniorského olympijského tímu, medzi spoločnosť 24 talentovaných športovcov na základe výkonov z predošlého obdobia. „Finančný príspevok vždy pomôže. Rovnako aj doplnky výživy, ktoré sme dostali. Tento rok pribudla v rámci Juniorského olympijského tímu spolupráca s mentálnym trénerom. Určite ju využijem a verím, že mi pomôže do budúcnosti. Škoda, že som sa vlani nemohol zúčastniť na teambuildingu v Šamoríne. Počul som na toto sústredenie len slová chvály,“ dodal Alex Barto. Projekt Juniorského olympijského tímu je realizovaný aj vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Lynx

Podujatia a športovci
Šport

Máte otázku? Opýtajte sa!
+421 907 980 944
[email protected]

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV