Športové aktuality
Rozhovor
3 min. čítania

Mladý futbalista má vďaka projektu Ukáž sa! tréningové vybavenie, o ktorom mohol doposiaľ len snívať

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Filip Mihálik - finalista grantového projektu Ukáž sa!
Foto
Archív Filip Mihálik

K futbalu sa Filip Mihálik dostal už ako malý chlapec. Všetci rovesníci v jeho okolí kopali do lopty a on nechcel byť výnimka. Problém bol ale v tom, že ho spočiatku nebavil a hral ho len nasilu. Nakoniec s tým prestal úplne.

Jeden z najpopulárnejších športov na svete si ho však opäť získal, keď ho vybrali na školský futbalový turnaj, na ktorom skóroval. To bol moment, keď začal na sebe tvrdo pracovať. Finalista grantového programu Ukáž sa! teraz hráva s chuťou a teší sa z každého tímového triumfu.

Filip Mihálik o Ukáž sa!

„Tento grantový program mi veľmi pomohol. Mám veľa nového tréningového vybavenia, o ktorom som mohol doteraz len snívať. Myslím si, že je to super projekt na podporu a rozvoj mladých športovcov.“

„Momentálne hrám na poste pravého krídelníka alebo útočníka. Skúšal som aj iné posty, ako napríklad stredný záložník, pravý obranca alebo dokonca aj stopér, ale na žiadnej z týchto pozícií som sa necítil tak dobre ako v útoku,“ začal svoje rozprávanie mladý futbalista, ktorý zarezáva v klube AFC Nové Mesto nad Váhom. Najviac si vychvaľuje atmosféru v kabíne. „Hrá sa mi tam veľmi dobre a sme aj celkom dobrá partia, takže som v klube spokojný.“

Na Ronaldovi obdivuje jeho odhodlanie

Medzi jeho najväčšie futbalové vzory patrí Walesan Gareth Bale a portugalský útočník Cristiano Ronaldo. Na piedestál kladie finalista grantového programu Ukáž sa! najmä Portugalčana. „Páči sa mi jeho štýl hrania, ale hlavne to, ako k futbalu pristupuje a ako na sebe tvrdo pracuje. Nikdy som nevidel nikoho makať viac ako práve Ronalda. Je to moja veľká motivácia a snažím sa zobrať si od neho čo najviac inšpirácie,“ dodáva.

Na kondičku pomáha plávanie aj bicykel

Tréningy má mladý hráč prevažne so svojím tímom, pripravuje sa však aj samostatne. „Tréningy s tímom máme štyrikrát do týždňa a sú to klasické futbalové tréningy, ako má skoro každý tím. Trénujeme rôzne herné situácie, preberáme taktiky. Môj individuálny tréning vyzerá tak, že sa, samozrejme, najskôr vždy rozcvičím a následne trénujem moje futbalové schopnosti, ako napríklad dribling, prvý dotyk s loptou, rýchlosť, kondíciu a tak ďalej...“ vysvetľuje Filip. Popri futbalu sa venuje aj iným športom, ktoré mu v príprave pomáhajú, hlavne kondične. Napríklad cyklistika, beh, veľmi rád má však aj plávanie.

„Radosť spoluhráčov po vyhratom zápase ma napĺňa šťastím”

V športovaní ho najviac podporujú jeho rodičia. „Vozia ma na tréningy aj na zápasy, podporujú ma a veľmi mi pomáhajú v tom, čo robím a som za to veľmi rád,“ hovorí mladý futbalista, ktorý pred vlastný úspech vždy stavia tímové víťazstvo. „Pravdupovediac, nemám veľa úspechov, ale to ešte len príde. Najviac som ale hrdý a šťastný, keď môj tím vyhrá zápas. Tá radosť spoluhráčov po vyhratom zápase ma napĺňa šťastím, a to mi stačí,dodáva na záver skromný športovec.

Cieľom grantového programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa! je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov.

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV