Šport a olympizmus
6 min. čítania

MMA na olympijských hrách? Šéf Oktagonu Neruda: Otázkou nie je, či áno ale kedy

Silvester Bobko
Pavol Neruda (v strede) s duom bojovníkov Vojto Barborík (vpravo) a Ivan Buchinger (vľavo).
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Ešte v piatok si zónu Olympijského festivalu v šamorínskom x-bionic® sphere podmanili zástupcovia a zápasníci československej organizácie OKTAGON MMA. Súčasťou skvelého dňa plného vynikajúceho programu bol aj Pavol Neruda, jeden zo zakladateľov a majiteľov populárnej organizácie.

Jedného z dvoch hlavných mužov OKTAGON-u sme vo výbornej nálade odchytili v mase nadšencov bojových športov. Mimo svojich mediálnych povinností sa ochotne venoval aj spokojným návštevníkom. „Atmosféru hodnotím perfektne, je tu krásne. Počasie nám vyšlo ako na objednávku, je to úplne fantastické. Nachádzame sa navyše v krásnom prostredí x-bionic, som naozaj veľmi spokojný,“ nachádzal slová chvály v samom úvode nášho rozhovoru.

Okrem bojovníkov bol pre fanúšikov obrovským lákadlom aj pre MMA typický osemhranný ring priamo v areáli. Priaznivci doň mohli pokojne vstúpiť a aspoň takýmto spôsobom okúsiť pocit bojovníka. Plachtu oktagonu, ktorá sa použije na najbližšom turnaji v Bratislave navyše mohli obohatiť o svoj podpis či odkaz. „OKTAGON DAY sme už párkrát kdekade po Česku a Slovensku robili. Od Slovenského olympijského a športového výboru sme dostali jedinečnú možnosť odprezentovať sa na festivale ako jeden z mála neolympijských športov. Povedali sme si, že to musíme urobiť poriadne, naozaj sa do toho oprieť, preto sme vymysleli takýto program. Ľudia sa môžu podpísať na plachtu a byť tak súčasťou OKTAGONU aspoň na jeden deň,“ vraví o myšlienke tohto nápadu Neruda.

Obľúbencom bojových športov v piatok nechýbalo prakticky nič.
Obľúbencom bojových športov v piatok nechýbalo prakticky nič.
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Raketový vzostup

Pavol Neruda je človek, ktorý pomohol zmeniť československú MMA scénu a naštartoval raketový progres dovtedy kontroverzného a mnohými opovrhovaného športu. Za krátky čas však spoločne s ľuďmi okolo seba vystrelil organizáciu po marketingovej a športovej stránke o niekoľko levelov vyššie. Čo by mali iné zväzy a federácie spraviť, aby sa im to takisto podarilo? „Upustiť od svojich zväzových sporov a viac energie venovať propagácii športovcov. Je potrebné ísť na to moderne,“ okamžite reaguje úspešný podnikateľ. „Niektoré zväzy možno trochu zaspali, napriek tomu, že boli veľkí a sledovaní, utiekla im doba. Mali by hovoriť jazykom 21. storočia, lepšie komunikovať, učiť svojich športovcov mediálne sa prezentovať – vtedy by sa to mohlo začať zlepšovať,“ predostiera svoj pohľad na situáciu v iných športoch na Slovensku i mimo neho.

Rodák z Bratislavy sa vôbec netají svojou ambicióznou, no zároveň svojím spôsobom skromnou povahou. Bývalý plavčík, fotograf i vyhadzovač má o svojom kariérnom vrchole jasné predstavy. „Verím, že ten je ešte iba pred nami. Máme veľké sny a ciele. Som goal oriented - zameraný na cieľ. Vidím pred sebou horu, na ktorú sa musím vyštverať, aby som si následne nakreslil ešte vyššiu. Občas si zabúdam užívať tú cestu, čo mi každý pripomína, že by to tak malo byť,“ s úsmevom na tvári pokračuje Neruda. Spolu so svojím českým kolegom Ondřejom Novotným im stačilo iba zopár rokov na to, aby dostali MMA do absolútneho povedomia tunajšej verejnosti. Teraz vypredávajú najväčšie haly po celom Česku i Slovensku. To im však nestačí. „Spomínaná hora je aktuálne veľmi vysoká a napoviem, že je za hranicami Česka a Slovenska.“

K dispozícii bola aj fotostena s opaskom pre titulového víťaza.
K dispozícii bola aj fotostena s opaskom pre titulového víťaza.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Zmiešané bojové umenia olympijským športom?

MMA zatiaľ pod piatimi kruhmi svoju premiéru nemalo. Olympijské športy ale každým rokom pribúdajú a veľa sa začínajú skloňovať aj zmiešané bojové umenia. Je teda reálne, že by sme sa v najbližších rokoch dočkali? „Áno, nielen ja, ale aj iné federácie a organizácie vidia túto stránku veľmi pozitívne. Myslím si, že nie je otázka, či MMA bude na olympijských hrách, ale kedy,“ vyslovuje sa Neruda.

Výprava Slovenska na podujatie tohto typu by mohla vyzerať vskutku zaujímavo. Do najprestížnejšej organizácie sveta UFC to dotiahol Slovák Ľudovít Klein, našliapnuté k tomu majú aj ďalší zápasníci, ktorí na seba upriamili pozornosť práve vďaka OKTAGON-u. „Martin Buday má k tomu, samozrejme, najbližšie.  Jeho odchod do UFC je veľmi reálny. Náročná otázka, avšak ďaleko od toho podľa môjho názoru nemá Vojto Barborík,“ prichádza po chvíľke premýšľania s konkrétnym menom.

A ako sa vydať na cestu úspešného bojovníka? Čo je podľa niekdajšieho obľúbenca boxu skvelým štartovacím mostíkom pre mladých ľudí? „V prípade detí, veľmi odporúčam začať grécko-rímskym zápasením. Výborným odrazovým mostíkom je aj džudo a jiu-jitsu. Sú to veľmi vhodné športy. Fajn je aj gymnastika, dáva super základ. Keď je už človek starší, môže prakticky začať rovno s MMA, dnes sa to už dá. Už v 15 rokoch môžu ľudia chodiť do klubu, tie sú v takmer každom meste na Slovensku. Boj na zemi by však mal aj mimo MMA tréningu dopĺňať rozhodne každý.“

Návštevníci mali šancu stretnúť takmer dvadsať rôznych slovenských bojovníkov.
Návštevníci mali šancu stretnúť takmer dvadsať rôznych slovenských bojovníkov.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Emócie, víťazi, celoživotná drina

Hlavnou témou šamorínskeho Olympijského festivalu je, pochopiteľne, snaženie našich olympionikov v Tokiu. Na diaľku ich sleduje a podporuje aj náš respondent Pavol Neruda.  „Síce na to nemám až toľko času, ale olympijské hry sledujem. Toto podujatie jednoducho milujem, môžem si zapnúť akýkoľvek šport, vidím to najlepšie zo sveta. Kalokagatia a ľudské snaženie je v olympijských hrách priam zhmotnené,“ nadšene vraví. Práve olympijské hry sú podľa jeho názoru pre mnohých profesionálov absolútnym kariérnym vrcholom. „Keď človek vidí tie emócie, víťazov, celoživotnú drinu, je to nádherné. Celý život na sebe pracujú, aby sa všetko odzrkadlilo v tej jedinej chvíli. Aj keď bude o nejakých 50 rokov zomierať, na tento moment si rozhodne spomenie, na vrchol svojho profesionálneho života,“ zakončuje Pavol Neruda, promotér, spolumajiteľ a zakladateľ organizácie OKTAGON MMA.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV