Športové aktuality
Rozhovor
6 min. čítania

Modernej gymnastke Ballekovej sa športový sen už plní. Z grantu Ukáž sa! si zaplatila tréningové kempy aj nové dresy

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Katarína Balleková je reprezentantka Slovenska v modernej gymnastke a finalistka piateho ročníka grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! Ako sa k tomuto športu dostala? Mala obdobie, keď rozmýšľala, že so športom sekne? Kto je jej najväčším vzorom? Odpovede aj na tieto otázky nám prezradila v rozhovore.

Čím ťa oslovila moderná gymnastika?

Moderná gymnastika je veľmi elegantný a ťažký šport, venujem sa jej už odmalička. Priviedla ma k nej moja mamina, keď pre mňa hľadala nejakú pravidelnú pohybovú činnosť. V blízkosti bydliska pôsobil kvalitný klub modernej gymnastiky Danubia, ktorý vychoval už mnohých výnimočných športovcov, tanečníkov či baletných umelcov.

O tom sme však pri nástupe do klubu vôbec netušili. S postupným nacvičovaním, vystupovaním, súťažením a prvými športovými úspechmi som sa presvedčila, že gymnastike sa chcem skutočne venovať a mám k tomu aj fyzické danosti.

Ako popri športe zvládaš školské povinnosti?

Tento rok mi veľmi pomohla dištančná forma vzdelávania, keďže som bývala často mimo Bratislavy a mohla som sa počas prestávok v tréningu  zapojiť do online vyučovania. Myslím si, že školu zvládam celkom dobre, keďže som mala na konci školského roka opäť samé jednotky a prijali ma na gymnázium.

Moja základná škola na Lachovej v Bratislave ma na športovej dráhe veľmi podporovala, bola ústretová pri režime dvojfázových tréningov a pri príprave na všetky zahraničné podujatia dokáže prispôsobiť študijný program svojim žiakom. Veď to bola nakoniec aj skvelá reprezentácia školy.

Čo by si chcela tento rok dosiahnuť?

Malý sen sa mi už plní. Stala som sa členkou slovenského reprezentačného družstva junioriek v modernej gymnastike. Najdôležitejšia bola od leta celoročná náročná príprava na majstrovstvá Európy juniorov v Bulharsku 2021, kde sme v družstve za zostavu spoločnej skladby s loptou obsadili 12. miesto, celkovo vo viacboji 14. miesto. To bolo pre Slovensko vynikajúce umiestnenie a doteraz najvyššie bodové ohodnotenie.

Momentálne sa snažím udržiavať čo najviac v nadobudnutej kondícii, cvičím individuálny program s náčiním (lopta, kužele, stuha, obruč). Chcela by som sa stať individuálnou reprezentantkou Slovenska pre rok 2022 a súčasťou seniorského reprezentačného družstva.

Kto je tvojou najväčšou inšpiráciou v športe a prečo?

Mojou inšpiráciou je hlavne mama, ktorá ma v športe a pri tréningoch veľmi podporuje a je mojou najväčšou oporou aj v ťažkých chvíľach. Mojou ďalšou inšpiráciou je trénerka Sára Olejárová, s ktorou si veľmi dobre rozumieme. Zo svetovej špičky sú pre mňa vzorom hlavne elegantné bieloruské a bulharské svetové gymnastky.

Na aký tvoj doterajší úspech si najviac hrdá?

Za svoj asi najväčší úspech považujem tohtoročné majstrovstvá Európy, kde som ako členka reprezentačného tímu prekonala doterajšie slovenské bodové maximum takmer o 15 bodov. Za zostavu s piatimi loptami sme prekonali hranicu 30 bodov.

Boli momenty, keď si chcela so športom skončiť?

Momenty, keď som chcela skončiť, boli určite viaceré, najmä keď som bola ešte malá a mladšia. Tréningy boli pre mňa ťažké, bolo ich do týždňa veľa, zaberali mi takmer všetok voľný čas. Vtedy ma mamina vždy láskavo i prísnejšie podporila a svoj názor som zmenila. Dnes to určite neľutujem. S dievčatami z klubu i z juniorskej reprezentácie mám tie najkrajšie kamarátske putá. Prežila som s nimi výnimočné chvíle.

O dnešnej generácii sa hovorí ako o lenivej. Chýba im vraj pohyb, sú len na internete. Vnímaš to aj ty? Hýbu sa ľudia v tvojom okolí, aktívne športujú?

Myslím si, že toto koronové obdobie športovaniu detí v kluboch veľa nepridalo, pretože sa v halách nedalo cvičiť a pravidelné domáce online tréningy s trénermi mnohých odradili a nevydržali. Mám však veľa spolužiakov športovcov.

Projekt Ukáž sa! bol v 5. ročníku zameraný na sociálne siete. Ako si na tom s ich používaním? Je to vhodný nástroj na šírenie športu, aktívneho životného štýlu?

Sociálne médiá na šírenie športu sú určite dobrou voľbou na prezentovanie našej športovej aktivity, keďže teraz sú cez tieto siete spojení všetci ľudia planéty. Dokonca cez ne možno sledovať vrcholové športové výkony z celých živých prenosov a záznamov alebo len krátke videá, ktoré sa do vysielania televízie nedostanú.

Ako ti išla rola influencerky? Budeš aktívna na sociálnych sieťach aj naďalej?

Rola influencera na Instagrame ma veľmi bavila. Objavila som mnoho pre mňa nových funkcií, ktoré som doteraz nepoznala. Myslím si, že v objavovaní nových instagramových funkcií budem určite pokračovať, aj keď možno z opatrnosti nie tak aktívne. Svojou prezentáciou fotografií z tréningovej  prípravy a súťaží som mohla ukázať časť svojho talentu.

Na čo si použila finančný grant z Ukáž sa?

Vďaka nemu som sa mohla v lete zúčastniť na dvoch týždňových výnimočných tréningových kempoch so zahraničnou lektorkou Dórou Vass z Maďarska, ktorá bola svetovou modernou gymnastkou. Okrem toho som získala dva nové súťažné dresy šité na mieru, čo patrí k neoddeliteľnej výbave na súťaže.

Aký máš celkový názor na projekt Ukáž sa? Je podľa teba potrebné podporovať mladých športovcov?

Podľa mňa je veľmi podstatné podporovať aktívnych mladých športovcov. Všetci športovci by mali mať šancu robiť šport, v ktorom sú dobrí alebo ich baví. Bohužiaľ, nie vždy sú na to v rodine dostatočné finančné prostriedky a deti sa k vrcholovému športu ani neprepracujú, ak by aj chceli.  Preto si myslím, že grantový program Ukáž sa! je jednou z možností, ako byť bližšie k svojmu cieľu a naďalej sa venovať obľúbenému športu.

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV