Šport a olympizmus
Peking
2 min. čítania

Moderný päťboj, box a vzpieranie predbežne nie sú v programe OH 2028 v Los Angeles

Séria log OH 2028 v Los Angeles.

Moderný päťboj, box a vzpieranie nie sú súčasťou predbežného programu olympijských hier 2028 v Los Angeles. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) to oznámil vo štvrtok po prvom dni svojho zasadnutia v dejisku ZOH 2022 v Pekingu. "Box, vzpieranie a moderný päťboj môžu byť do roku 2023 zaradené do programu olympijských hier v Los Angeles. Musia však dovtedy dokázať, že vyriešili požiadavky MOV z 9. decembra 2021," citovala DPA z oficiálneho vyhlásenia MOV.

Vzpieranie dlhodobo čelí problémom s vysokým počtom dopingových prípadov. Moderný päťboj sa na OH v Tokiu postaral o škandál, keď nemecká trénerka Kim Raisnerová udrela päsťou počas súťaže nervózneho koňa, ktorý odmietol preskočiť prekážku na parkúre. Strešný orgán športu UIPM po kritike od ochrancov zvierat následne zverejnil plán nahradiť v päťboji jazdectvo iným športom, čo sa stretlo s nevôľou súčasných i bývalých pretekárov.

Medzinárodná asociácia amatérskeho boxu (AIBA) má za sebou sériu škandálov, podozrenia z korupcie, ovplyvňovania výsledkov zápasov a jej bývalého prezidenta Gafira Rachimova z Uzbekistanu spájali s organizovaným zločinom. MOV jej preto odobral právo riadiť kvalifikáciu na OH i súťaže v Tokiu.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV