Športové aktuality
2 min. čítania

Jazdu na koni nahradil v modernom päťboji prekážkový beh

Jazda na koni už nebude súčasťou moderného päťboja.
Foto
TASR/JOZEF ĎURNIK

Moderný päťboj sa do budúcnosti zmení a parkúrové jazdectvo už nebude jeho súčasťou. Delegáti kongresu Medzinárodnej únie moderného päťboja (UIPM) v online hlasovaní rozhodli, že ho nahradí prekážkový beh.

Vedenie UIPM presadzovalo zmenu v snahe zachovať moderný päťboj v programe olympijských hier, aj keď viaceré elitné krajiny so zrušením jazdy na koni nesúhlasili. Pre funkcionárov však už jazdecká časť nebola dostatočne atraktívna a k jej vyradeniu prispel aj incident na vlaňajších olympijských hrách v Tokiu. Z hier vtedy vylúčili trénerku nemeckého tímu Kim Raisnerovú, ktorá udrela počas jazdeckej súťaže koňa päsťou. Trénerku nahnevalo, že kôň odmietol preskočiť prekážku a jej zverenka Annika Schleuová preto prišla o možnosť bojovať o zlato.

Z 83 hlasujúcich delegátov bolo za zaradenie novej disciplíny 69, proti 11 a traja sa zdržali. Zmenu musí ešte odobriť Medzinárodný olympijský výbor (MOV), pripomenula agentúra AP. Disciplínami moderného päťboja zostávajú šerm, plávanie, streľba a beh. V prekážkovom behu čaká na päťbojárov napríklad lezenie na stenu či iné prekážky známe zo Spartan Race.

„Nezabúdame na našu minulosť, naše dedičstvo, ale cieľom je budúcnosť,“ uviedol prezident UIPM Klaus Schormann. „Je veľmi dôležité, že členovia poskytli silný mandát na integráciu prekážkovej disciplíny do nášho olympijského multišportu.“ Nový formát by mali uviesť do života už na šampionátoch v roku 2023.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV