Športové aktuality
4 min. čítania

Monika Chochlíková môže byť ako Ester Ledecká v Pjongčangu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Monika Chochlíková počas brífingu pred odchodom na Svetové hry.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Monika Chochlíková sa môže zapísať do historických análov Svetových hier v neolympijských športoch a získať na jednom podujatí dve medaily vo dvoch rôznych športoch. V Birminghame sa predstaví v kickboxe a thajskom boxe. Svetové hry 2022 Birmingham sa uskutočnia od 7. do 17. júla, Slovensko na nich bude reprezentovať štrnásť športovcov.

Monika Chochlíková odcestovala do zámoria už v piatok. Jednak sa chce dobre aklimatizovať na časový posun a zároveň aj pripraviť na náročnú športovú kombináciu. Ak všetko pôjde podľa predpokladov, v ringu bude zápasiť päť dní po sebe. Najskôr bude trénovať v New Yorku a následne od 6. júla už priamo v dejisku Svetových hier.

„Môj skromný cieľ je, aby som získala medailu v oboch športoch, teda v kickboxe i v thajskom boxe. Bude to extrémne náročné. Veľmi by ma potešilo, ak by som získala aspoň v jednom športe zlato,“ povedala krátko pred odletom.

Svetové hry 2022 

Viac jej sedí thajský box

Dvadsaťšesťročná Trenčianka, členka Vojenského športového centra Dukla, sa venuje viacerým bojovým umeniam. Z dvojice športov, ktoré absolvuje na Svetových hrách, je jej bližší thajský box.

„Dávam doň viac srdiečka, ide mi lepšie. Dúfam, že minimálne v ňom naplním svoje ciele.“

Do Birminghamu sa kvalifikovalo v každej kategórii len po osem najlepších bojovníčok. V Alabame sa predstaví absolútna svetová špička, najlepšie z najlepších. Šancu dostávajú predovšetkým medailistky z majstrovstiev sveta. Obe turnaje sú vyraďovacie, výhra v prvom súboji pre každú bojovníčku znamená, že ju čaká boj o medaily.

„Neštartovala som ani na majstrovstvách sveta v thajskom boxe, aby som sa nezranila. Nemôžeme štartovať na olympijských hrách, preto sú Svetové hry pre nás vrcholným podujatím. Aj preto každý im dáva veľký dôraz. Kategórie sú veľmi nabité, je to pre každého strop, ktorý môžeme dosiahnuť,“ poznamenala.

Vrchol roka pre Moniku Chochlíkovú

Monika Chochlíková
Monika Chochlíková verí v úspešne vystúpenie na Svetových hrách.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Pre Chochlíkovú sú Svetové hry vrcholom tohto roka. Tomu podriadila aj všetku svoju snahu. V posledných dvoch týždňoch absolvovala trojfázové tréningy. V extrémnom teple to nemala najjednoduchšie. Vďaka tvrdej príprave a silnej psychike si na svoje súperky verí.

„Potrebujem tvrdú prípravu, aby som na súboje nastupovala v dobrej psychickej pohode. Vďaka nej môžem odovzdať v súbojoch maximum a nič ma nezastaví.“

Na Slovensku sa o Svetových hrách veľmi nehovorí. Až v prípade medailových úspechov im venujú fanúšikovia väčšiu pozornosť. Zatiaľ posledné sa konali pred piatimi rokmi v poľskom Vroclave. Zvyčajne sa Svetové hry konajú každé štyri roky, vždy rok po olympijských hrách. Viaceré športy, ktoré boli v minulosti v programe Svetových hier, sú dnes v olympijskom programe.

„Škoda, že sa o Svetových hrách na Slovensku nevie viac. Dúfam, že sa to aj vďaka úspechom našich športovcov zmení. Skutočne je to pre neolympijských športovcov vrchol,“ popisovala Monika Chochlíková.

Špeciálny talizman Monika Chochlíková nemá, absolvuje len špecifickú rozcvičku

Na cestu do Alabamy si nevzala žiaden talizman pre šťastie. Pred samotnými súbojmi má špecifickú rozcvičku. Rituálov sa snaží mať čo najmenej. „Nie vždy je možnosť spraviť nejaký rituál a potom by ma to mohlo vyviesť z rovnováhy. Pred zápasmi i tréningami však absolvujem rozcvičku, aby som sa dostala do správnej pohody.“

Vo svete nie je veľa športovcov, ktorí sa na vrcholovej úrovni venujú dvom rôznym športom. Kickbox a thajský box majú k sebe blízko, ale sú v mnohom rozdielne. Chochlíková môže napodobniť Ester Ledeckú, ktorá triumfovala na ZOH v Pjongčangu v alpskom lyžovaní i snoubordingu. V Birminghame to bude mať oveľa náročnejšie, keďže na druhý deň po skončení kickboxerských bojov sa začínajú duely v thajskom boxe.

„Často takú rýchlu zmenu nezažívam. V minulosti som išla z majstrovstiev sveta v thajskom boxe na akademické majstrovstvá Európy v kickboxe a skoro ma tam v prvom zápase diskvalifikovali, keďže som robila veľa nepovolených úderov,“ zaspomínala si slovenská ženská jednotka v bojových športoch.

Aj sama bude zvedavá, ako zvládne náročnú dvojkombináciu a prechod z jedného športu na druhý. „Snažili sme sa nájsť nejaký univerzálny štýl, aby som vedela zmeniť čo najrýchlejšie šport. Bolo to celkom náročné a uvidíme až na mieste, aká bude prax,“ dodala Monika Chochlíková.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV