Športové aktuality
3 min. čítania

Morvay po boku Tótha na štarte olympijskej päťdesiatky, splnil si odvážny sen

(pp, atletika.sk)
Michal Morvay (vľavo) počas Dudinskej päťdesiatky 2021, na ktorej dosiahol osobný rekord.
Foto
TASR/JÁN KROŠLÁK

Morvay sa stal druhým slovenským atlétom, ktorý má istú miestenku na olympijské hry do Tokia. V kvalifikačnom renkingu v chôdzi na 50 km, ktorý sa uzatváral v posledný májový deň, skončil 53. a dostal sa medzi šesťdesiatku účastníkov olympijských pretekov. V Sappore v parku Odori sa 6. augusta predstaví po boku obhajcu prvenstva Mateja Tótha.

Pre Morvaya budú olympijské preteky premiérovým veľkým medzinárodným podujatím. Dvadsaťštyriročný Nitran, člen VŠC Dukla Banská Bystrica, doteraz ešte nikdy neštartoval na majstrovstvách sveta či Európy.

Morvay si na ceste na olympijské hry dosť vytrpel. V roku 2019 skončil po Dudinskej päťdesiatke totálne vyčerpaný v sanitke. Negatívna skúsenosť ho posunula dopredu, zistil, aké sú jeho limity. Na jar 2020 zasa prišla koronakríza, rušili sa jedny preteky za druhými. Na štart päťdesiatky nastúpil až v decembri na slovenskom šampionáte v Trnave. Išlo sa netradične, Morvay s kolegami museli odkrúžiť v chlade 125 štyristometrových okruhov. V januári 2021 musel absolvovať artroskopiu pravého kolena a o šesť týždňov neskôr zapochodoval päťdesiatku v Dudinciach v osobnom rekorde 3:57:59. Zlepšenie osobného maxima bol dôležitý moment na ceste do Tokia.

„Presvedčil som sa, že ak sa za niečím v živote vyberiem, idem za tým, nech to stojí, čo to stojí, dám do toho všetko, aj na prvý pohľad odvážny sen sa môže splniť. Asi každý slovenský športovec sníva o účasti na olympiáde, o možnosti reprezentovať našu krajinu. Mne sa to splnilo, za čo vďačím môjmu celému realizačnému tímu, rodine, sponzorom a všetkým, ktorí mi verili a podporovali ma. Štartovať v poslednej olympijskej päťdesiatke po boku obhajcu zlata z Ria Maťa Tótha bude niečo neopísateľné,“ povedal v rozhovore pre portál atletika.sk Michal Morvay.

Celý pôvodný rozhovor s Michalom Morvayom je TU.

Dostať sa na poslednú olympijskú päťdesiatku bolo nesmierne náročné. Jeho osobný rekord z Dudiniec by v minulosti v pohode stačil na účasť pod piatimi kruhmi. „Teraz som k tomu potreboval ešte jednu päťdesiatku na úrovni 4 hodín a k tomu nejaké bonusové body za majstrovské tituly. Aj z toho vidieť kvalitatívny vzostup v tejto disciplíne. O to viac si vážim každú odtrénovanú hodinu, každý odmakaný kilometer na ceste za mojím snom,“ uviedol pre atletika.sk Morvay.

Šancu dostať sa do olympijského Tokia majú ešte ďalší dvaja chodci na 20 km. Kým na päťdesiatke sa už pole štartujúcich uzavrelo k 31. máju, na dvadsiatke trvá kvalifikačný proces do 29. júna. Na základe rebríčka by mohla štartovať Mária Katerinka Czáková, ktorá je v aktuálnom renkingu na 55. priečke. Šancu má aj Miroslav Úradník, ktorý je aktuálne štvrtý pod čiarou.

Okrem chôdze sa uzavrel v posledný májový deň aj kvalifikačný proces v maratóne, už dlhšie bolo jasné, že Slováci budú na jeho štarte chýbať.

Podujatia a športovci
Šport
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV