Športové aktuality
5 min. čítania

Motivovať deti k športu môžu aj sociálne siete. Mladí basketbalisti z Iskry Svit zaujali rovesníkov

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Iskra Svit je jeden z najstarších basketbalových klubov v rámci Česka a Slovenska s viac ako 70-ročnou históriou. Okrem seniorského mužstva funguje v malom meste kompletná mládežnícka pyramída družstiev. Do projektu Nadácie SOŠV Ukáž sa! sa zapojili basketbalisti z tímu starších žiakov. Prácou na sociálnych sieťach oslovili svojich kamarátov a rovesníkov a ukázali im, čo pre nich znamená basketbal.

Pozrite si ich Instagram

Každý deň, ešte pred školskými povinnosťami, absolvujú skorý ranný tréning. Zo školy sa ponáhľajú opäť do haly, aby sa zase o ďalší krok priblížili k svojmu snu. Nasleduje drina v posilňovni a niektorí ostanú pod košom aj dlhšie, aby trénovali individuálne zručnosti. „Naši chlapci už od útleho veku snívajú o tom, že sa chcú basketbalom živiť na najvyššej úrovni. A práve vo Svite im dávame k tomu prvú šancu na ceste za reprezentovaním svojej krajiny na medzinárodnej scéne,“ hovoria predstavitelia klubu.

„Projekt Ukáž sa! nás naučil veľmi veľa. Okrem finančnej sumy pomohol k propagácii basketbalového klubu ISKRA SVIT, k propagácii družstva našich starších žiakov. Rovnako spropagoval aj basketbal, keďže sme boli jediný basketbalový kolektív, ktorý sa prebojoval do finálnej zostavy. Projekt nás ako družstvo viac spojil a namotivoval nás bojovať za rovnaký cieľ. Financií v športe je nedostatok, preto je každá pomoc skvelá. My sme nesmierne radi za túto cestu, ktorá vôbec nebola ľahká, ale naplno sme si ju užili. Chceli by sme sa poďakovať za možnosť, ktorú nám Slovenský olympijský a športový výbor poskytol.“  –  BKM Iskra Svit o projekte Ukáž sa!

Spoločne trávia čas aj mimo paluboviek

„Trávime spolu aj voľný čas, chodíme si spolu hádzať na kôš alebo na výlety na bicykloch,“ dodávajú mladí športovci. Inšpiráciou pre mladších je aj družstvo mužov. Odmalička k nim vzhliadajú a považujú ich za svoje basketbalové a často aj životné vzory. A na oplátku k nim profesionálni basketbalisti z Balkánu a USA chodia odovzdávať na tréningy svoje tipy, rady a postrehy.

„Ak deti správne namotivujeme, ukážeme im, kam sa môžu zo športom dostať, koľko kamarátov im šport prinesie a rovnako aj koľko zábavy pri ňom zažijú, nie je ťažké získať si ich záujem. Šport je láska na celý život a cesta, ktorá dokáže vyriešiť takmer všetky problémy. K motivácii detí k športu môžu sociálne siete pomôcť vo vysokej miere,“ hovorí Dominika Drobná, asistentka trénera.

Ukáž sa! ich naučilo byť kreatívnymi

Tento ročník Ukáž sa! bol zameraný na propagáciu športu na sociálnych sieťach. Družstvo starších žiakov malo svoj účet na sociálnej sieti Instagram vytvorený už pred súťažou. Aktívnejšie sa mu začali venovať počas prvej vlny pandémie, tesne pred zapojením sa do súťaže. „Vďaka súťaži sme získali viac sledovateľov a rozbehli sme našu prácu na Instagrame aktívnejšie ako doposiaľ,“ dodávajú basketbalisti.

Finalisti piateho ročníka grantového projektu Ukáž sa! mali za úlohu počas letných prázdnin zapĺňať svoj Instagram zaujímavým obsahom a odprezentovať seba a svoj šport. „Súťaž nás najmä naučila byť kreatívnymi. Donútila nás k tomu, aby sme premýšľali, aký obsah chceme produkovať, koho chceme našou prácou osloviť, ako sa chceme prezentovať. Nielen ako družstvo, ale rovnako aj jednotliví hráči. Keďže konkurencia bola vysoká, museli sme naozaj zamakať, aby sme porotu a našich followerov oslovili a všetkým ukázali, že práve my si to zaslúžime. Čo sa nám podarilo, bolo osloviť veľkú časť vekovej kategórie, v ktorej boli naši mladí basketbalisti. Či to boli ich spolužiaci, kamaráti, alebo hráči z iných klubov, títo tvorili našu základnú skupinu, ktorú sme sa snažili osloviť a zaujať našimi príspevkami,“ dodáva Drobná.

BKM Iskra Svit
Foto
Archív BKM Iskra Svit

Z grantu si vybavia vlastnú posilňovňu

Celkových víťazov Ukáž sa! na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré finalistom pripravil tím SOŠV, určila verejnosť v internetovom hlasovaní. BKM Iskra Svit získali v hlasovaní 2589 hlasov a finančný grant vo výške 1500 eur. Na čo použijú získané finančné prostriedky? Kúpime nové tréningové pomôcky, ktoré chlapcom pomôžu v napredovaní. Keďže basketbal je kolektívny šport, suma by nepokryla náklady na sústredenie celého družstva, ale určite nám pomôže na nákup nových pomôcok. Fitnescentrá a posilňovne sú zatvorené kvôli celosvetovej pandémii, rozhodli sme sa preto chlapcom nakúpiť činky a posilňovacie náradie priamo do telocvične. Aby sme im umožnili napredovať v ich kariére a športovom i osobnostnom raste.“

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV